Hlavní navigace

Junyks jede na IIS aneb jak si Microsoft pomáhá ve statistikách

15. 6. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Není to tak dlouho, co světlo Internetového světa spatřil server Junyks, jehož zaměření je snad nad slunce jasné. Neuplyne od té doby týden, aby mne někdo neupozornil na to, že běží na Windows NT s IIS! Je to vážně tak? Kdepak.

Zhruba před měsícem spatřil světlo Internetového světa nový server Junyks, jehož zaměření myslím nemusím přibližovat. Neuplyne od té doby týden, aby mne někdo neupozornil na to, že běží na Windows NT s IIS!

Na první pohled to tak vážně vypadá, ostatně je přímo prošpikován dokumenty s příponami .asp. Technicky zdatnější člověk se ovšem nespokojí s prvním pohledem a zkusí zjistit, jak se server hlásí:

drson:~$ telnet www.junyks.cz 80
Trying 194.108.145.108...
Connected to stroj.junyks.cz.
Escape character is '^]'.
HEAD / HTTP/1.0

HTTP/1.1 200 OK
Date: Sun, 14 Jun 1998 22:11:00 GMT
Server: Microsoft-IIS/4.98
Connection: close
Content-Type: text/html

No opravdu, na druhém konci je IIS 4.98! Není to nějaká divná verze? Je. On to totiž vůbec není IIS a samozřejmě ani Windows NT, autor Junyksu Robert Hanzlík je jen veselá kopa a trochu si zašpásoval. Jeho server vybavený ryze z junyksového světa se tak hlásí poněkud jinak, než by člověk čekal.

MMF24

Konečně jsem pochopil, jak je možné, že podíl Microsoftu na straně serverů stále roste – může za to Robi. :-)

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).