Hlavní navigace

Kanál ČT 3 povede dosavadní umělecký šéf zlínského festivalu filmů pro dětí a mládež

29. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká televize pokračuje v přípravách na spuštění dětského kanálu. Veřejnoprávní médium zároveň potvrdilo, že dětskou tvorbu bude postupně přesouvat právě na tuto stanici.

Česká televize už má nového šéfa svého chystaného vzdělávacího a dětského kanálu, který chce spustit v první polovině příštího roku. Stal se jím dosavadní umělecký ředitele Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně Petr Koliha. Velmi si cením toho, že se nám v osobě pana Kolihy podařilo získat nesmírně erudovaného odborníka v problematice dětské televizní a filmové tvorby, uvedl při příležitosti jeho jmenování do funkce generální ředitel České televize Petr Dvořák.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Petr Dvořák chce na dětském kanálu České televize také „ujetější“ sitcomy pro starší

Jeho předchozí pracovní zkušenosti mi dávají plnou záruku toho, že Česká televize bude v oblasti dětské tvorby produkovat to nejlepší, co současný český televizní trh dokáže nabídnout, doplnil Dvořák. Sám Koliha ke svému jmenování řekl: Podílet se na zahájení vysílání televizní stanice je krásný úkol, se kterým se člověk setká jednou za život. Čeká nás příprava zcela nového kanálu, kterým bychom chtěli zaujmout dětské a mladé diváky a nabídnout jim alternativu k běžné televizní produkci na televizním trhu.

KL24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize chce přesunout dětské pořady postupně na chystanou stanici ČT 3

Petr Koliha vystudoval Filmovou a televizní fakultu AMU v Praze, obor režie. Po absolutoriu v roce 1982 spolupracoval s Československou televizí, v letech 1990 až 1995 vedl tvůrčí skupinu České televize zabývající se tvorbou celovečerních filmů, televizních her a seriálů. V té době získal řadu zahraničních ocenění. V letech 2001 až 2002 byl ředitelem programu České televize. Jeho celovečerním debutem se, podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala, stal v roce 1989 Něžný barbar. Podle knižního bestselleru Výchova dívek v Čechách natočil i stejnojmenný film.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).