Hlavní navigace

Kanály nad 60 pro DVB-T ve východních Čechách a na Ostravsku skončí příští léto

15. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Polsko už stanovilo termín vypnutí analogového vysílání v oblastech, které by přeladěné české vysílače rušily. Podle ČTÚ by k němu mělo dojít do 30. června příštího roku.

Výměna vysílacích kanálů nad 60 u celoplošných televizních multiplexů v České republice za definitivní kmitočty by měla proběhnout v polovině příštího roku. Do 30. června by totiž sousední Polsko mělo vypnout analogové televizní vysílače, které dosud bránily přeladění českých digitálních sítí. Ve své měsíční monitorovací zprávě za říjen to uvádí Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Kanály nad 60 se uvolňují v rámci tzv. digitální dividendy a budou použity pro mobilní broadbandové služby.

K TÉMATU: Multiplex 2 z Černé hory by měl časem přejít z kanálu 61 na kanál 38

“Ke konci října 2012 zůstávají v provozu digitální televizní vysílače využívající rádiové kanály nad 60 (rádiové kanály v pásmu digitální dividendy, které budou na základě výsledků aukce využity v budoucnu novými mobilními sítěmi pro vysokorychlostní přístup k internetu) pouze ve dvou oblastech – Trutnov a Ostrava. Uvolnění těchto rádiových kanálů je závislé na postupu přechodu na zemské digitální televizní vysílání v Polsku a především na ukončení jejich stávajícího analogového televizního vysílání, které má být podle dostupných informací ukončeno nejpozději do 30. června 2013,” uvedl ČTÚ.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Čeká nás velké přelaďování: multiplexy 1 až 4 možná opustí kanály 49 až 60

Přeladění se bude týkat multiplexu 2 na vysílači Černá hora u Trutnova, který využívá kanál 61 (na stejném kanálu vysílá i opakovač tohoto vysílače Kamenná Horka u Svitav) a multiplexu 4 na vysílačích Lanová v Ostravě a Hlubočec u Opavy, které vysílají na kanálu 63. V obou případech by měly multiplexy přejít na definitivní kanál 38.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).