Hlavní navigace

Kanceláře v kontejneru, i taková je podpora startupů na britský způsob

19. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Britové s pomocí veřejných a evropských prostředků adaptují staré sklady na kanceláře pro technologické startupy. Může to být inspirace i pro Českou republiku?

V listopadu 2010 britský premiér David Cameron představil plán na přeměnu východního Londýna, konkrétně čtvrti East End, na jedno z největších technologických center světa. Sám Cameron už před lety prohlásil, že technologické firmy představují budoucnost britské ekonomiky.

Britská vláda se snaží přilákat do země nejen zajímavé startupy, ale také samotné investory. Nejenže se podílí na financování výstavby a rekonstrukci infrastruktury, ale nabízí firmám daňové úlevy či speciální desetiprocentní sazbu daně z kapitálových výnosů pro prvních 10 milionů liber výnosů.

Londýnská kopie amerického Silicon Valley – technologický hub s názvem Tech City – není jediným projektem, jehož prostřednictvím britská vláda investuje do podpory podnikání, startupů a inovací zejména v oblasti ICT.

MediaCityUK

I ostatní britská města se snaží vytvořit podmínky, aby dokázaly přilákat zajímavé startupy domácí i zahraniční provenience. Jedním z nich je i Manchester, který je dnes druhým největším centrem mediálního průmyslu v Evropě. Láká podnikatele na provozní úspory ve výši 30 až 40 procent oproti Londýnu. Ten je sice od Manchesteru vzdálen vzdušnou čarou přes 250 kilometrů, vlak tuto vzdálenost ale zvládne za 2 hodiny.

V Manchesteru najdete několik dobrých příkladů, které názorně ukazují, jak je možné pomocí mixu soukromých, státních a evropských peněz najít nové využití pro opuštěné průmyslové či skladovací areály a zároveň tak vytvořit prostor pro rozvoj nových digitálních technologií.

Jedním z nich je MediaCityUK, projekt, který je od svého počátku koncipován jako centrum digitálního a kreativního průmyslu. Vzniká nedaleko centra města v oblasti zvané Salford Quays u manchesterského lodního kanálu, který spojuje město s vesnicí Eastham nedaleko Liverpoolu. Od roku 1987 je majitelem rozlehlých pozemků, které až do roku 1982 využívaly tamní loděnice, je společnost The Peel Group, která výstavbu MediaCityUK rovněž financuje.

Nicméně i zde je lze vysledovat nezanedbatelný podíl veřejného sektoru. Jedním z největších nájemců areálu je totiž britská veřejnoprávní BBC. Desetiletý kontrakt na pronájem, který BBC podepsala v roce 2007, se stal spouštěčem pro další rozvoj MediaCityUK. BBC přesunula do dvou pronajatých budov z Londýna pět svých oddělení, včetně sportovního a oddělení výzkumu a vývoje.

Jedna z budov, které si BBC na deset let pronajala v komplexu MediaCityUK v Manchesteru.

Jedna z budov, které si BBC na deset let pronajala v komplexu MediaCityUK v Manchesteru.

Součástí areálu jsou i televizní studia, která BBC sdílí společně s největší britskou soukromou televizní společností ITV. Kromě toho ITV buduje v areálu i svoje vlastní studio, které by mělo být hotové do konce letošního roku. Kromě BBC a ITV sídlí v MediaCityUK na 100 malých a středních firem působících v oblasti médií.

Podle odhadů by díky rozvoji MediaCityUK měla v následujících pěti letech přitéct do regionální ekonomiky až 1 miliarda liber a v Manchesteru a okolí přibýt na 10 tisíc nových pracovních míst.

The Landing – místo pro otestování her a aplikací

Součástí areálu je i objekt s názvem The Landing. Sedmipatrová budova byla otevřena loni v listopadu. Na její výstavbě se finančně podílela Evropská unie částkou 6,8 milionů liber prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj (EDRF) a britší daňoví poplatníci, kteří na projekt přispěli prostřednictvím Northwest Regional Development Agency a Salford City Council, na jehož území se Salford Quays nachází.

The Landing má být místem, kde malé a střední podniky (ale i startupy) budou mít možnost pracovat společně s velkými mediální a technologickými firmami. Kromě kancelářských prostor jsou k dispozici i vybavené laboratoře, určené pro testování aplikací nebo her.

Místnost pro testování aplikací.

Místnost pro testování aplikací.

Ty je možné otestovat v komfortně zařízeném promítacím sále. Pronajmout kanceláře nebo laboratoře si může v podstatě kdokoliv, jedinou podmínkou je, aby se jednalo o lidi, kteří vytvářejí nebo pracují s digitálním obsahem.

Promítací sál.

Promítací sál.

Startupy v kontejneru

Dalším ze zajímavých příkladů revitalizace nevyužívaného skladovacího areálu je The Sharp Project. Budova původně sloužila jako hlavní evropské logistické centrum japonského výrobce elektroniky. V rámci optimalizace nákladů ale firma rozsáhlý areál opustila. Skladiště se následně rozhodlo koupit město a s použitím dotací od Evropského fondu pro regionální rozvoj a Northwest Regional Development Agency jej zrekonstruovat a proměnit v místo, kde si mohou za výhodných podmínek pronajmout kancelářský prostor i začínající startupy.

Kancelář v kontejneru.

Kancelář v kontejneru.

K dispozici je téměř 19 tisíc metrů čtverečních kanceláří, část z nich je originálně umístěna do upravených lodních kontejnerů. Nejmenší kancelář v kontejneru, jejíž podlahová plocha má necelých 15 metrů čtverečních, vyjde na 50 liber za týden + VAT. V této částce však není zahrnut poplatek za připojení k Internetu a elektrické energii. Ten se odvíjí od reálně spotřebovaného množství energie.

Originální kanceláře vznikly z přepravních kontejnerů.

Originální kanceláře vznikly z přepravních kontejnerů.

Kromě kontejnerových jsou k dispozici i větší „kamenné“ kanceláře, zasedací místnosti a kantýna. Byť je The Sharp Project určen primárně pro podnikatele v digitálním odvětví a produkční společnosti, najdete mezi nájemci kontejnerů kromě designérů, internetových podnikatelů či vývojářů i profese, které byste v bývalém skladu určitě nečekali, např. právníky.

Startupy v domcích z dřevěných desek

Také nedaleký Liverpool se snaží vyrovnat s útlumem průmyslové a textilní výroby. Oblasti nazývaná Baltic Triangle, která se nachází v místě bývalých skladů textilu a bavlny, se tak postupně mění v lokalitu zaslíbenou mladým kreativním firmám. Najdete zde například vývojáře mobilních aplikací nebo či úspěšné tvůrce her a animátory jako například firma Milky Tea. Mnoho z nich se postavilo na vlastní nohy poté, co v loňském roce uzavřela ve městě vývojářské studio společnost Sony.

Podobně jako v Manchesteru najdete i liverpoolské startupy v renovovaných a adaptovaných skladech. V roce 2009 začal fungovat projekt Baltic Creative. Ten nabízí startupům a malým firmám kancelářské prostory v malých domcích z OSB desek, které jsou vestavěny do bývalého skladu. Stejně jako v The Sharp Projekt je k dispozici kvalitní internetové připojení a kafetérie.

Vnitřek kanceláře z OSB desek.

Vnitřek kanceláře z OSB desek.

Přes ulici si můžete pronajmout zasíťované „krámky“. Jedná o se prostor s vysokým stropem, prosklenou částí do ulice a vestavěným patrem.

Šéf vývojářského studia Apposing stojí před svým "krámkem".

Šéf vývojářského studia Apposing stojí před svým „krámkem“.

Baltic Creative vděčí za svůj vznik státním a evropským dotacím. Na druhou stranu všichni zmiňovaní příjemci dotací svorně tvrdí, že jejich projekty byly od začátku koncipované tak, že si po určité době budou schopní na sebe vydělat a obejdou bez dalších veřejných peněz.

The Sharp Project by měl být po ekonomické stránce soběstačný nejpozději v průběhu příštího roku. Ředitel The Landing předpokládá, že se mu podaří dostat černých čísel v roce 2016. Baltic Creative si vydělá na provoz zřejmě už v letošním roce. Shodují se také na tom, že v době ekonomické krize by bez veřejné podpory projekty zřejmě vůbec nevznikly.

Pokud se jejich provozovatelům podaří fungovat i poté, co vyčerpají přidělené evropské a státní zdroje, byly veřejné peníze využity na rozumnou věc. V době stále se táhnoucí krize, která nutí velké firmy šetřit, dává podpora odspodu smysl. Spoléhat se na velké firmy je vždy ošemetné, ať už jde o výrobce elektroniky či o textilku.

cif 24 - early cena - média

Britský způsob podpory startupů by mohl být inspirací i pro českou vládu a hejtmany. Podobných projektů je u nás zatím jako šafránu. Přitom opuštěných skladů a továren či jiných budov je v Česku víc než dost.

Press trip do Manchesteru a Liverpoolu financovalo britské ministerstvo obchodu a investic (UKTI).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).