Hlavní navigace

Kaon KTF-200: nejlevnější set-top-box s modulátorem

23. 1. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Korejská firma Kaon Media je v oboru přijímačů digitální televize známa především dražšími modely, které kombinují zemský a satelitní příjem. Kaon KTF-200 proti nim působí jako holátko, má jediný SCART, podporuje pouze DVB-T a ani slot na kartu pro placené vysílání u něj nenajdete. Zajímavý bude ovšem pro všechny diváky, kteří mají ve výbavě svého televizoru jen obyčejný anténní vstup. Set-top-box totiž nabízí v ceně 2600 korun modulátor vysokofrekvenčního signálu. Podpora češtiny je ale jeho slabou stránkou.
Kaon KTF-200

Kaon KTF-200 přichází do rukou zákazníka v balení, kde se kromě přístroje samotného nachází také dálkové ovládání, dvě baterie typu AAA a propojovací anténní kabel. Uživatelé se mohou poučit o instalaci a základní obsluze set-top-boxu ze dvou příruček. Anglický manuál je přehledný, slouží jen několika málo modelům, jeho český překlad ale vyžaduje plnou pozornost a orientaci – autor ho připravil pro několik přijímačů zároveň. KTF-200 má míry spíše menší (šířka 25, výška 4,5 a hloubka necelých 18 centimetrů), mezi trpaslíky ale nepatří. Váží 1,2 kg a spotřebuje maximálně 17 W.

Přístroj má na předním panelu dvojici tlačítek pro změnu programu, třetí slouží k jeho zapnutí nebo pro přechod do režimu stand-by. V zadní části set-top-boxu může jeho majitel využít až deset konektorů. Dvě dvojice slouží pro vstup a výstup antény, resp. vysokofrekvenčního signálu, přičemž dva konektory jsou spojeny s modulátorem a zbylé dva nikoliv. Set-top-box má zvukový výstup levého a pravého stereo kanálu i koaxiální zdířku S/P-DIF. Obraz může ven ze zařízení cestovat kromě konektoru SCART také kompozitním výstupem. K aktualizaci ovládacího softwaru slouží rozhraní RS-232. Přístroj je připraven na napájení 90–260 V o frekvenci 50/60 Hz.

Kaon KTF-200 zezadu

Úvodní nastavení

Tři sekundy po zapojení set-top-boxu se na televizoru objeví modré pozadí a začne Easy Installation, jednoduchá instalace. Uživatel si během ní (stejně tak i později v dalších menu) vybírá položky ze seznamu směrovými šipkami na dálkovém ovládání a svoji volbu potvrzuje tlačítkem OK. Nejdříve přichází na řadu nabídka jazyka ve třech podobách: jednou pro menu, dále pro audio a nakonec pro titulky. Vždy je na výběr 16 jazyků a možnost cesky mezi nimi. Nemilý náznak skutečnosti, že se češtiny diváci sice dočkají, ale na diakritiku mohou zapomenout.

Dálkový ovladač tlumočí přijímači Kaon KTF-200 pokyny uživatele rychle a bez prodlev, díky šikovně umístěné prohlubni pro ukazováček ve střední části se navíc i příjemně drží. Instalační nabídka zobrazuje kromě volitelných položek také nápovědu k funkčním tlačítkům ovládání, a to ve spodní části menu. Po výběru jazyka zbývá určit odchylku od GMT, čímž divák nastaví na set-top-boxu správný čas, a může začít ladění. Přístroj nabízí automatické vyhledávání jen bezplatných nebo všech programů, pro zájemce je k dispozici manuální volba nastavení.

Kaon KTF-200 ovladac

Zvolil jsem automatické hledání a zhruba pět minut čekal na jeho výsledek. Kaon KTF-200 v jeho průběhu ukazoval nalevo seznam kanálů v pásmech VHF a UHF, které zmiňoval pod označením MUX, po pravé straně se postupně zaplňovalo další okno průběžně nacházenými programy rozhlasu a televize. Aktivitu symbolizovaly tři ukazatele v horní části obrazovky: dvě pomlčky, které se otáčely v kruhu, ikona antény s křížem při nenalezeném signálu a nápis oznamující hledání v pravém rohu. Výsledný efekt způsobí člověku ještě pár chvil po skončení vyhledávání mžitky před očima, proto doporučuji vyčkat výsledku ladění s pohledem upřeným jinam než na televizor. O vyhledávání informuje také displej přístroje, kde se zobrazuje hláška SCAn. Dokončení procesu mi potvrdila mj. hláška Novy kanal: 22, která by těžko prošla i na hodině češtiny v první třídě. Ale chápu, že pro korejského výrobce může být české množné číslo tvrdým oříškem. Prohlédl jsem si seznam nalezených multiplexů, souhlasil s jejich uložením do paměti set-top-boxu a za odměnu se dočkal hlavního menu.

Nabídka a funkce přístroje

Menu digitálního přijímače čítá sedm položek, přičemž název většiny z nich plně vysvětluje jejich účel. Majitelé výrobku si mohou zobrazit seznam kanálů, upravovat ho, přejít na průvodce programem, nastavit si systém, začít automatické nebo manuální hledání, případně si vyvolat Obsluzny program. Nabídka je poloprůsvitná a při prvním kontaktu mi zahrála na pozadí písničku z jedné nalezené rozhlasové stanice. Je zajímavé, že zatímco jiné set-top-boxy mi po úvodním spuštění nabídly vždy ČT 1, čili televizní program na první pozici prvního multiplexu z pražské nabídky, Kaon upřednostňuje rá­dio.

Ilustrační slovník pojmů

Slovníček pojmů

Nebudete-li vědět, co který termín týkající se set-top-boxů nebo pojem z oblasti digitálního vysílání znamená, nahlédněte do našeho slovníku pojmů.

Přístup do nastavení systému je podmíněn znalostí hesla, za které výrobce vybral tradiční čtveřici nul – majitel přijímače si ho může ale samozřejmě upravit na méně odhadnutelnou kombinaci. Nastavovat lze opět jazyk menu, zvukového doprovodu a titulků, na výběr jsou dvě varianty výstupu SCART (CVBS a RGB), tři typy obrazovky (4:3 obálka, naplno, 16:9 naplno) a různá doba trvání informačních panelů (od jedné do 15 sekund). Uživatel má šanci změnit UHF kanál, na kterém bude set-top-box dodávat signál do televizoru bez konektoru SCART, a upravit může také vysílací režim – pravděpodobně na možnost PAL D/K. Mezi další volby patří napájení 5 V pro anténu, různé zámky a typ zvukového výstupu S/P-DIF (žádný, PCM nebo Dolby Digital). Pokud se někdo v provedených změnách přestane orientovat, vždy má možnost vrátit se k původnímu továrnímu nastavení.

Obslužný program je prakticky nabídkou několika nestandardních funkcí set-top-boxu. Mezi ně patří v modelu KTF-200 trojice her: dvě karetní (Poker a BlackJack) a logický rychlík Sobokan, ve kterém hráč přesouvá bedny na vybrané pozice ve stále složitějším bludišti stěn. Grafika zábavních programů je jednoduchá, ale funkční, animace ani zvuk ve hrách nejsou. Dalšími aplikacemi jsou kalendář, kalkulačka a zvětšení obrazu. Položka Demonstration představuje názornou ukázkou práce s digitálním přijímačem a jeho dálkovým ovládáním.

Provoz set-top-boxu

Obraz televizních stanic se mi ukazoval v odpovídající kvalitě, s ořezem jsem byl spokojen – žádná useknutá loga nebo nepatřičné černé okraje. Zvuk rádia a televize je kvalitní a bez připomínek. Pro uživatele, kteří chtějí pomocí set-top-boxu poslouchat i rozhlas a nemají samostatnou zvukovou aparaturu, je možná trochu nešťastný fakt, že přijímač nedisponuje žádným šetřičem obrazovky. Po pár měsících rozhlasové reprodukce by si mohl televizor vrýt až příliš do obrazovky výrazné modré pozadí, které doplňuje poslech rádia.

Přepnutí na nový program televize nebo rozhlasu doprovází informační panel, ze kterého se divák může dozvědět, na jaký pořad se právě dívá, zda má k dispozici teletext, titulky a kolik verzí zvukového doprovodu vysílání obsahuje. Na liště se ukazuje čas a také údaje o síle a kvalitě signálu, pro zájemce tu jsou i podrobnosti o parametrech vysílání.

Databáze set-top-boxů

Set-top-box-nahled
Porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem terestrického digitálního vysílání (DVB-T) můžete podrobně v naší velké databázi set-top-boxů. Databáze obsahuje několik desítek přístrojů určených pro příjem zemského digitálního vysílání.

Elektronický průvodce programem (EPG) běží po prvním stisku tlačítka na ovladači v pruhu na obrazovce. Další dotyk ho změní do podoby seznamu souběžně vysílaných pořadů, pak jsou na řadě pořady, které budou následovat, a také týdenní varianta EPG, ve které si mohou diváci listovat programem vybrané stanice v určitý den. Čeština průvodce je tragická, set-top-box žádnou variantu kódování české diakritiky nezobrazuje správně, místo háčků a čárek častuje diváky nesrozumitelnými symboly.

Teletext se po spuštění přepne do celoobrazovkového režimu, ve kterém se uživatelům dostane pouze černého pozadí, režim Mix s vysíláním televize bohužel není možný. Česká diakritika na stránkách teletextu je bez výhrad, informace se načítají klasickou rychlostí (žádné urychlení pomocí paměti přístroje) a vykreslení nalezené stránky trvá zhruba sekundu, což je sice netradiční, ale určitě se na to dá zvyknout.

Shrnutí

Kaon KTF-200 se prodává za cenu zajímavou pro nejširší veřejnost, a tak je dobře, že má ve výbavě také RF modulátor. Příjemný vzhled, snadná instalace a jednoduchá obsluha ho mohly katapultovat až na výsluní divácké přízně. Obávám se však, že kvůli horší češtině v uživatelské nabídce a chybné interpretaci české diakritiky v EPG zájem o přístroj významně opadne. Kalkulačka, zvětšení obrazu nebo trojlístek her čárky a háčky nevyváží. Snad si to při lokalizaci dalších modelů uvědomí i jihokorejský výrobce.

Kaon KTF-200
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Kaon KTF-200

BRAND24

Orientační cena: 2620 Kč

Foto: Autor

Jaké konektory pro video signál nabízí váš televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).