Hlavní navigace

Kauza hacknutí Azet.sk: 92 procent hesel se prý dá snadno dešifrovat

7. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hacker Igigi, jehož aktivity se v posledních týdnech těší značnému zájmu českých a slovenských odborných médií, rozporuje tvrzení portálu Azet.sk, který se snažil uklidnit své uživatele. Slovenská portálová jednička Azet.sk patří mezi weby, u nichž se hacker vystupující pod přezdívkou Igigi pochlubil průnikem do jejich databáze. Azet.sk v prohlášení pro média útok potvrdil, ovšem jeho dopady vylíčil takto: Chceme ubezpečiť všetkých užívateľov, že tieto heslá nie sú priamo zneužiteľné na prístup…

Hacker Igigi, jehož aktivity se v posledních týdnech těší značnému zájmu českých a slovenských odborných médií, rozporuje tvrzení portálu Azet.sk, který se snažil uklidnit své uživatele. Slovenská portálová jednička Azet.sk patří mezi weby, u nichž se hacker vystupující pod přezdívkou Igigi pochlubil průnikem do jejich databáze. Azet.sk v prohlášení pro média útok potvrdil, ovšem jeho dopady vylíčil takto: Chceme ubezpečiť všetkých užívateľov, že tieto heslá nie sú priamo zneužiteľné na prístup do uživateľských účtov. Dekryptovanie je časovo náročná záležitosť, pričom Azet.sk od zistenia útoku realizuje presun najdôležitejších údajov z napadnutej databázy do novej lepšie zabezpečenej databázy.

Igigi však nesouhlasí, že dešifrování hesel by byl až takový problém. Tvrdí, že ze získaných hesel z nabourané databáze jich dokázal dešifrovat přes 92 procent. Pomohl mu v tom prý i limit délky hesla stanovený maximálně na 15 znaků. Jako důkaz zveřejnil na stránkách svého blogu kompletní přístupové údaje k uživatelským účtům čelních představitelů portálu Azet.sk. Ten uživatele už dříve vyzval ke změně přístupového hesla, ovšem jejich plošný reset neprovedl. Igigi také zveřejnil údajný seznam nejčastěji používaných hesel portálu Azet.sk. Pět nejčastěji používaných hesel prý zní 000000, 123456789, aaaaaa, 0000 a 123789.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).