Hlavní navigace

Kauzy s otevřeným koncem: AlbumCity.cz

4. 10. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když AlbumCity.cz před třemi měsíci "stáhlo rolety" kvůli finančním potížím, většina lidí si jej podvědomě zařadila jako další nepovedený start-up typu Globopolis a už vůbec nikdo nevěřil slibům, že v září bude všechno zase dobré. První podzimní měsíc skončil a rolety zůstávají stažené -- co se děje s AlbumCity.cz?

Pokud jste – stejně jako já – patřili v minulosti k zákazníkům elektronického obchodu AlbumCity.cz, objevila se pravděpodobně ve vaší poště koncem minulého měsíce nabídka nadepsaná slovy: „Nová služba vysokorychlostního Internetu po kabelovce – Mistral“. Direct-mailová kampaň, řeknete si, jenže zmíněná zpráva byla odeslána z adresy sales@albumcity.cz, což není právě typická adresa direct-mailových kampaní. Email jsem obratem smazal, ale přivedl mě na myšlenku podívat se, jak AlbumCity.cz dostálo svému slibu zákazníkům, že počátkem září obnoví před třemi měsíci přerušený provoz. Namísto fungujícího obchodu jsem však našel pouze neurčité upozornění: „(…) stránky AlbumCity.cz jsou pro Vás připraveny v podobě, kterou jsme vám slíbili a spuštěny budou v nejbližších dnech.“

Než se však pustím do mapování aktuální situace, dovolím si stručné resumé událostí, které vedly k pozastavení provozu AlbumCity.cz. Česká pobočka americké firmy byla spuštěna v polovině loňského roku (minoritními investory bylo i několik známých českých hudebníků – Ivan Král, Jan P. Muchow či Emil Viklický) a takřka přes noc se stala dle zprávy Deloitte & Touche třetím největším českým elektronickým obchodem, získala ocenění Český zavináč apod. Z počátku vše fungovalo skvěle, později ovšem začaly objednávky zboží váznout. Ukázalo se, že AlbumCity.cz dluží peníze hudebním vydavatelstvím, a proto od nich nedostává zboží, které pak následně nemůže rozesílat zákazníkům. Právě z těchto důvodů byl zřejmě provoz obchodu pozastaven s tím, že k jeho obnovení dojde začátkem září.

Přestože před třemi měsíci se většina lidí (snad s výjimkou Ondřeje Bartoše, spoluzakladatele First Tuesday CZ) dívala na případné znovuotevření spíše skepticky (viz anketa), nakonec se vyplnila předpověď z článku AlbumCity: Pauza nebo došly peníze?, že pro obchod v podobném postavení se investor najde – podle Roberta Fridricha, marketingového a obchodního ředitele AlbumCity.cz, jde o Kilcullen Kapital Partners (jméno je odvozeno od legendárního keltského válečníka a musel jsem si je nechat hláskovat :-)). Její generální ředitel byl však v Irsku, takže mi nikdo nechtěl nic konkrétního říci – všichni se ovšem tvářili dostatečně tajemně na to, aby se to u investora dalo považovat za projev souhlasu. A navíc je prozradila jejich internetová stránka.

ebf - partner 1

Podle Roberta Fridricha by měl být provoz AlbumCity.cz obnoven přibližně v rozmezí jednoho až dvou týdnů a stejného názoru jsou i zástupci společnosti Media Trade Partner (bývalá distribuční skupina Popron), která má s AlbumCity.cz dle tiskové zprávy z července letošního roku uzavřenu smlouvu o distribuci. Díky této smlouvě se bude nová podoba obchodu do značné míry lišit (nikoli vizuálně) – zatímco v minulosti se jednalo o jakýsi „katalog zásilkové služby“, tentokráte bude internetová aplikace napojena přímo na sklady Media Trade Partner, takže nebude problém zjistit, zda je to které zboží právě k mání. Media Trade Partner by se ovšem měli starat o celou logistickou část podniku, takže na nich bude ležet kupříkladu i břímě rozesílání objednávek.

Jediným šrámem na nové tváři AlbumCity.cz jsou dluhy vůči vydavatelským společnostem. Přestože Robert Fridrich jakékoli nesplněné závazky vůči dodovatelům popírá, Sony Music / Bonton a Warner Music – tedy distributoři, od kterých mělo AlbumCity.cz pozastaveny dodávky díky špatné platební morálce – jsou odlišného názoru. Sony Music / Bonton uvedlo jako dlužnou částku přibližně 165.000 korun, nicméně jejich distribuční partner dodává, že se již jedná pouze o zlomek původního dluhu. Warner Music od AlbumCity.cz vymáhá 50.000 korun. Když si zmíněné částky přepočítáte na objem hudebních nosičů, nejedná se o žádné závratné peníze. Na vzdory všem temným vizím se tak zdá, že AlbumCity.cz období temna přece jen překonalo – otázkou je, co na to zákazníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).