Hlavní navigace

Kdo nakonec bude šéfovat státnímu IT podniku NAKIT?

16. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministerstvo vnitra ČR. Autor: Jan Sedlák
Alan Ilczyszyn je dočasným hlavním šéfem NAKITu. Ministr Chovanec a jeho poradkyně tlačí ředitele Odštěpného závodu. Do hry by ale mohl promluvit i premiér.
  • 18.2. 13:45 - v závěru textu doplněna reakce minisretstva vnitra 

Kdo se ve výsledku stane ředitelem nového státního IT podniku NAKIT? Jeho současný šéf Alan Ilczyszyn (viz náš včerejší článek) byl do funkce jmenován pouze na několikaměsíční období, než se NAKIT spojí s Odštěpným závodem ICT služby (ČP OZ), což může být v dubnu nebo květnu letošního roku.

Ministerstvo vnitra nyní říká, že se do čela spojených podniků postaví současný šéf ČP OZ. Ovšem na dotaz, zda tedy půjde o Jana Přerovského, který „odštěpák“ vede, přímo neodpovědělo. Podle informací Lupy se ve výběru ředitele střetává několik vlivů.

Nástup Přerovského do čela NAKITu podle informací Lupy podporuje ministr vnitra Milan Chovanec a jeho poradkyně pro ICT Marcela Hrdá. Byla to ostatně ona, kdo ho ze své dřívější pozice šéfky České pošty do funkce dostala. Hrdá, která nedávno posílila čínskou skupinu CEFC, má blízko jak k Chovancovi, tak k Miloši Růžičkovi (PR agentura Bison & Rose), který ministrovi delší dobu radí.

Sobotkův kůň

Náměstek vnitra pro ICT Jaroslav Strouhal má ale svého koně, kterým je právě dřívější poradce Alan Ilczyszyn. Ten by se však po spojení NAKITu s ČP OZ měl stát výkonným ředitelem, pod něhož budou spadat projekty, kterými se samostatný NAKIT bude zabývat prvních pár měsíců, tedy mapováním neveřejných sítí, tvorbou strategií a podobně.

„Nevím, jak to bude s paní Hrdou. Je to záležitostí ministra Chovance,“ říká Strouhal pro Lupu směrem ke kontroverzní poradkyni, která mimo jiné stála za pokusem získat pro vnitro část ze 14 miliard eurodotací.

Do hry o křeslo spojeného NAKITu ale může podle informací Lupy promluvit ještě jedna osoba. Podle lidí z okruhu Bohuslava Sobotky (ČSSD) by si premiér do funkce přál Ondřeje Veselského. Ten v minulosti působil na ministerstvu vnitra jako náměstek a podílel se také na e-governmentu. Poté se na kratší dobu stal členem dozorčí rady České pošty. Dnes na poště působí jako ředitel jednoho z úseků.

ebf - partner 1

„Sobotka v NAKITu nechce mít vliv Marcely Hrdé. Otázkou však je, jestli kvůli pozici šéfa tohoto podniku bude chtít jít do střetu s ministrem vnitra,“ říká jeden z dobře informovaných zdrojů.

Doplnění 18.2. 13:45 – Mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel poslal Lupěpo vydání zprávy reakci náměstka náměstka ministra vnitra pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Jaroslava Strouhala. Uvádíme ji v celém znění:

Ředitelem státního podniku NAKIT po připojení stávajícího Odštěpného závod ICT služby České pošty s.p. se stane současný ředitel ČP OZ ICT Jan Přerovský. Současný ředitel NAKIT Alan Ilczyszyn se přesune na pozici výkonného ředitele podniku pro oblast v rozsahu stávajícího předmětu činností NAKIT. Veškeré spekulace jsou proto zbytečné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).