Hlavní navigace

Klára Doležalová – Maksimovič a Karel StB Voříšek nastupují

26. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zprávy FTV Prima dnes budou poprvé moderovat někdejší tváře Novy a České televize Karel Voříšek a Klára Doležalová

Novakizace Primy family dneškem vstupuje do další fáze. Hlavní zpravodajskou relaci Zprávy FTV Prima bude poprvé uvádět dlouholetá tvář Televizních novin na Nově Karel Voříšek společně s Klárou Doležalovou – Maksimovič, kterou si někteří diváci mohou pamatovat z obrazovky České televize. Na Primu se tak stěhuje asi nejtěžší novácký kalibr ze všech, pokud nebudeme počítat porotcování Leoše Mareše ve čtvrté řadě show Česko Slovensko má talent (ta ale startuje až na podzim).

Pojďme si krátce připomenout, kdo všechno už ze zpravodajství Novy už sběhnul nebo byl vyhozen a následně nastoupil na Primu: Tomáš Hauptvogel, Tomáš Kraus, David Vaníček (tentokrát v nezpravodajské roli vedoucího PR a tiskového mluvčího celé FTV Primy). Není to mnoho, ale jde o známější tváře, které si diváci hodně spojovali právě s Novou nebo Novou Cinema. Karel Voříšek patřil mezi nejpopulárnější moderátory Televizních novin, v minulosti za to získal i prestižní televizní cenu TýTý. Z Novy však musel odejít kvůli aféře s údajnou spoluprací a donášením komunistické Státní bezpečnosti.

Nově přišly Voříškovy trable vhod, protože po loňském nástupu ředitele zpravodajství Vladimíra Mužíka výrazně omlazuje moderátory zpravodajství. A tak zatímco Pavel Dumbrovský dostal rovnou padáka a Václav Tittelbach skončil v moderování Sportovních novin, aby krátce poté úplně odešel z Novy, s populárním Karlem Voříškem to nebylo tak jednoduché. Kauza, v níž měl údajně za vysokoškolských studií udávat StB své spolužáky, poskytla vedení Novy dobrý argument, proč Voříška stáhnout z obrazovky. Přitom o jeho případu se vědělo už roky a po celou dobu nikomu z Novy tento fakt nevadil.

ebf - partner 1

Voříšek od Novy dostal „šanci“ obhájit se před soudem. Kdyby své jméno očistil, prý by se mohl vrátit k moderování Televizních novin. Nova za něj dokonce ani nehledala náhradu k Markétě Fialové, s níž uváděl Televizní noviny. Fialová tak moderuje víkendové zprávy sama. Otázkou je, zda to už v Televizních novinách také nemá „za pár“, protože vedení Novy s ní počítá především v novém diskusním pořadu, jehož příprava se neuvěřitelně protahuje. Každopádně Voříšek svoje jméno u soudu neočistil, ani není jasné, zda se o to vůbec pokoušel. Stín údajné spolupráce s StB na něm ale dokonale ulpěl, takže si Prima nejprve nechala udělat průzkum u diváků, zda by jim tato temná minulost u moderátora hlavních zpráv vadila.

Jak se zdá, divákům Primy nejasná role Karla Voříška v případu udávání vysokoškoláků komunistické StB nevadí. Přeci jenom to je už hodně let a dnes minulost nikoho moc nezajímá. Není proto divu, že Voříškovu kauzu, kvůli které na Nově skončil, už média nijak nesledují a ani se nesnažila dobrat nějakých podrobnějších informací. Prima tak pouští na obrazovku sice populární osobnost, zároveň však ale i člověka, na kterém ulpěla špína v podobě údajné kolaborace s policejním aparátem komunistického Československa. Moc by mě zajímalo, zda se Voříška na jeho minulost někdo z vedení Primy ptal, když se rozhodovalo o jeho přijetí. Nebo po něm rovnou sáhli, protože to je sázka na jistotu?

Vadí vám údajná spolupráce Karla Voříška s komunistickou StB?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).