Hlavní navigace

Kolik bude stát Internet v roce 2001?

18. 12. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český Telecom v pátek oznámil podobu svého tarifu Internet 2001 pro komutované připojení k Internetu. Pokud někdo čekal zlevnění, zejména v souvislosti s liberalizací trhu, bude zklamán, žádné zlevnění se nekoná. Naštěstí nedošlo ani na pesimistická očekávání, nekoná se ani žádné zdražení. Nový tarif totiž bude v podstatě stejný jako ten letošní.

Magické datum 1. ledna 2001, dlouho dopředu avizované jako datum liberalizace našeho telekomunikačního trhu, již doslova klepe na dveře. Určitě nejsem sám, kdo je velmi zvědavý na to, jaké konkrétní důsledky liberalizace přinese. Nastoupí konkurence? Sníží se ceny za telefonování? Zlevní se připojení k Internetu?

Celkový obrázek o důsledcích liberalizace je spíše určitou mozaikou, do které postupně zapadají jednotlivé kaménky. Jednu významnou možnost nástupu konkurence zablokoval již dříve sám telekomunikační zákon (jde o odloženou volbu operátora v sítích ČTc, viz např. zde). Nyní se Českému Telecomu podařilo dále zbrzdit nástup konkurence nastolením nestydatých požadavků na ceny propojení (viz „…myslí to ČTc vážně?“ a „…zasáhnout bude muset regulátor“). Na povrch vyplul i (pracovní) pokus Ministerstva dopravy a spojů odškodnit Telecom za ztrátu monopolu udělením nové exkluzivity, tentokráte na komunikace ve veřejné správě (viz „Zlatý padák…“). K tomu je třeba připočítat i další faktory, například přístup ke sdílení místních smyček, který je u nás řešen na přesně opačném principu než v zahraničí.

Celkový efekt je pak ten, že konkurence u nás ještě nedostala šanci fakticky nastoupit a vyvinout na Český Telecom nějaký významnější tlak, který by jej přinutil snížit ceny. Bývalému monopolu se tedy pouze uvolnily ruce, a v jeho dalším rozletu k vyšším ziskům jej tak místo konkurence omezuje pouze cenový regulátor (ČTÚ), který stále ještě reguluje ceny za některé telekomunikační služby. K těm patří tarify v pevné telefonní síti – ty Telecom zvyšuje právě o tolik, o kolik mu regulátor povolí (podrobněji viz „Za kolik budeme telefonovat…“). Dalším konkrétním kaménkem do celkové mozaiky je oznámení Českého Telecomu o určitém zlevnění zahraničních hovorů – není divu, vždyť právě v této oblasti má asi největší skutečnou konkurenci, díky mobilům, internetové telefonii, callbackům a dalším možnostem.

Nejnovějším posunem událostí je páteční oznámení ČTc o tarifu Internet 2001 – jak již víte z podtitulu tohoto článku, nový tarif pro komutované připojení bude přesně stejný jako ten dosavadní. Nedochází tedy ani ke zdražení, ani ke zlevnění. Očekávání, že se právě tato forma přístupu k Internetu dočká zlevnění a tím dostane impuls k dalšímu rozvoji a růstu, tedy vzaly za své. Škoda, přeškoda.

Vždyť například i naše Státní informační politika je celá vystavěna na předpokladu, že rozvoj Internetu v ČR bude podpořen poklesem cen za připojení s tím, že tento pokles se dostaví víceméně „samovolně“ v důsledku liberalizace. V tomto se naše Státní informační politika asi nejvíce odlišuje od zahraničních koncepcí, například od koncepce eEurope, která považuje za potřebné v tomto směru něco aktivně dělat – má snížení cen za připojení jako jednu ze svých hlavních priorit a v důsledku toho silně „tlačí“ na skutečnou liberalizaci a nástup konkurence.

Naproti tomu naše Státní informační politika nic takového nedělá, snižování cen za připojení nepovažuje za prioritu a nijak se v tomto ohledu neangažuje. Navíc u nás řešíme otázky informační politiky a telekomunikací odděleně, jako dvě věci, které spolu až tak nesouvisí (máme samostatnou Státní informační politiku a Národní telekomunikační politiku, bez významnějšího vzájemného provázání). Všude jinde se to naopak řeší jako jeden problém s vědomím, že jde o „velmi těsně spojené nádoby“. Nyní tedy sklízíme první ovoce tohoto našeho specifického přístupu.

Osobně se domnívám, že řešení „ani nezlevnit, ani nezdražit“ zvolil Český Telecom jako určitou optimální polohu mezi maximalizací svých zisků a minimalizací negativních efektů. Kdyby přístup k Internetu zdražil, určitě by čelil velmi negativní reakci (a ještě více by tím motivoval uživatele k přechodu na jiné způsoby připojení, kde již existuje reálná konkurence). No a proč by zlevňoval, když zatím jej k tomu konkurenční tlaky nenutí?

Časová tarifikace

Tisková zpráva o novém tarifu Internet 2001, kterou vydal Český Telecom v pátek večer, je velmi stručná (plné znění najdete zde). Její podstatou je následující věta:

U tarifu INTERNET 2001 nedochází ke změně časových pásem, struktury ani výše cen. Změnou oproti roku 2000 je přechod na časový způsob tarifikace.

Přechod od „impulsové“ tarifikaci k tarifikaci časové je přitom něčím, co by koncový uživatel neměl v principu vůbec pocítit: jestliže dosud vám za určitý časový interval „naskočil“ jeden impuls, za který jste posléze zaplatili 2,60 Kč, nyní vám za stejný časový interval „naskočí“ rovnou částka 2,60 Kč.

BRAND24

A co provize pro ISP?

O čem ale tisková zpráva vůbec nemluví, je podoba nového tarifu z pohledu providerů – zejména to, jaké provize z generovaných hovorů budou dostávat ISP. Naposledy se tyto provize měnily k 1. září letošního roku, ale do budoucna se budou muset znovu změnit. Bude totiž nutno zareagovat na existenci alternativních operátorů a na konkrétní znění propojovacích dohod, které se dříve či později (doufám, že spíše dříve než později) podaří uzavřít. Dosud totiž bylo, alespoň podle mého názoru, vše šito na míru situaci, kdy na celém trhu působí jeden velmi velký operátor a v jedné konkrétní lokalitě jeden malý operátor, přičemž celý systém provizí stanovený velkým operátorem motivoval providery k tomu, aby využívali výhradně jeho služeb. Konkrétním důsledkem byla kauza Dattel vs. Telecom, kterou musel řešit až antimonopolní úřad (dospěl k závěru, že přístup Telecomu byl zneužitím dominantního postavení na trhu, viz zde).

Žádné oficiální informace o výsledcích jednání Telecomu s ISP, či alespoň o jednostranném stanovení podmínek ze strany Českého Telecomu nemám k dispozici. Z dostupných signálů pouze usuzuji, že určitá jednání probíhají a nic ještě není definitivně uzavřeno. Počkejme tedy ještě.

Jste spokojeni s tarifem Internet 2001?

  • Ano, vyhovuje mi
    1 %
  • Ne, ale moc mne to nebolí
    3 %
  • Ne, a jsem velmi zklamán(a)
    95 %
  • Je mi to jedno
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).