Hlavní navigace

Komerční rádia se rozhádala kvůli diginovele, vznikla nová asociace

22. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 1. 2009

V době, kdy poslanci projednávají návrh digitální novely vysílacího zákona, který se zabývá digitalizací rozhlasového vysílání, se část komerčních rádií, sdružených původně v Asociaci provozovatelů soukromého vysílání (APSV), rozhodla založit vlastní sdružení Národní rozhlasová asociace (NRA). Důvodem odchodu části členů z APSV je právě novela vysílacího zákona.

ROZHOVOR: Michal Zelenka: Rozhlasovou diginovelu jsme upravili podle připomínek vlády

K odchodu některých stanic také přispěla změna ve způsobu hlasování v APSV, která nedává stejné hlasovací právo jednotlivým členům, ale hodnota hlasu nyní vychází z jejich podílu na rozhlasovém trhu, napsal server RadioTV.cz. Členům nově vzniklé NRA se také nelíbí, že návrh diginovely zvýhodňuje celoplošná komerční rádia oproti regionálním. Má totiž zlegalizovat dosavadní praxi, kdy celoplošná rádia vysílala regionálně odpojované reklamní bloky a konkurovala tak lokálním stanicím na jejich reklamním trhu.

BRAND24

Navíc regionální stanice, které patří do velkých mediálních skupin, by podle novely mohly vytvářet společný program a vysílat i společnou reklamu celoplošně, čímž by podle NRJ v podstatě vznikly nové celoplošné rozhlasové stanice. NRA tvoří zatím deset členů, vesměs moravských regionálních rádií: Hitrádio Magic Brno, Radio Valašsko, Radio Černá hora, Radio Krokodýl, Radio Haná, Radio Pálava, Radio Rubi, Radio Zlín a společnosti Česká rozhlasová a Ultravox. Předsedou NRA je generální ředitel Radia Haná Pavel Foretník.

Deset provozovatelů bylo do 19.1.2009 členy APSV. K tomuto datu byly doručeny výpovědi členství, sdělil RadioTV.cz prezident APSV Michal Zelenka. O den později se k nim přidala ještě společnost PS Křídla (Radio Petrov, Brno). Důvodem je nesouhlas s připravovanou novelou Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání a nesouhlas se změnou stanov z 29.5. 2008 (hlasování na VH: pro 61, proti 2, zdrželi se 5). Členové NRA se domnívají, že novela v současné podobě může komplikovat podnikání samostatných majetkově či programově nepropojených subjektů, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).