Hlavní navigace

Končí éra PC? Ne tak docela, tvrdí Gartner. Letos se prodá 352 milionů kusů, příští rok 404 milionů

8. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Analytici z firmy Gartner zpřesňují často opakované proroctví o tom, že klasická stolní i přenosná PC s klávesnicí brzy ustoupí dotykovým tabletům, telefonům a dalším odrůdám počítačů. V nejbližších letech prý poroste odbyt obou druhů zařízení. Pécéček se podle dnes zveřejněné předpovědi prodá od do konce roku 2011po světě 352 milionů (o 3,8 procenta víc ve srovnání s loňskem) a v roce 2012 dokonce 404 milionů kusů (o 10,9 procenta víc ve srovnání s letoškem).

Analytici z firmy Gartner zpřesňují často opakované proroctví o tom, že klasická stolní i přenosná PC s klávesnicí brzy ustoupí dotykovým tabletům, telefonům a dalším odrůdám počítačů. V nejbližších letech prý poroste odbyt obou druhů zařízení.

Pécéček se podle dnes zveřejněné předpovědi prodá od do konce roku 2011po světě 352 milionů (o 3,8 procenta víc ve srovnání s loňskem) a v roce 2012 dokonce 404 milionů kusů (o 10,9 procenta víc ve srovnání s letoškem).

Tato čísla vypadají optimisticky, jsou ovšem nižší, než v předcházejících prognózách. “Západní Evropa má nejen ekonomické potíže, ale také plné sklady PC,” řekl šéf výzkumu Gartneru Ranjit Atwal.

“Poptávka mezi koncovými spotřebiteli v USA byla ve druhém čtvrtletí podstatně menší, než jsme čekali. Podle prvních výsledků zklamal letos i začátek školního roku. Ekonomické předpovědi pro Evropu i USA jsou pesimistické, a to má špatný vliv na náladu zákazníků z řad občanů i firem. Předpokládáme, že spotřebitelé začnou ještě více šetřit. Zmenší se také rozpočty firem na nákupy nových PC, nebude to ovšem tak drastické jako v domácnostech.”

Podle analytiků zůstanou pécéčka důležitou součástí obou trhů, zkazníci však budou nákupy nových strojů časteji odkládat a prodlužovat životnost těch starých.

BRAND24

“Dlouhodobě znepokojující je hlavně to, že příslušníci Generace Y (narozené v 80. a 90. letech – pozn. red.) ke koncovým zařízením přistupují jinak než starší lidé a nekupují si vždy PC jako svůj první nebo hlavní počítač,” řekl Ranjit Atwal.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).