Hlavní navigace

Konečně ČT 1 došlo, že o diváky nemusí bojovat jenom v prime time

27. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Na první polovinu dubna připravil první program České televize celkem rozsáhlé programové změny, kterými chce reagovat na snižující se podíl ČT 1 na dospělém publiku. Ještě loni touto dobou Jednička oslovovala po celý den v průměru 18 procent diváků starších patnácti let, kteří zrovna trávili čas u televize. Přede dvěma lety to bylo 20 a před třemi 21 procent. Letos se průměrné celodenní podíly Jedničky pohybují pod 17 procenty, a přitom jsou dny, kdy tento program v hlavních večerních časech poráží Novu.

Problém ČT 1 totiž není v prime time, a pokud ano, pak jen v některých dnech. Jednička si nadále drží velmi silný pátek, který je už léta „neprůstřelný“ ze strany komerčních televizí. Jenže ČT 1 se letos daří vítězit i o sobotních a nedělních večerech. Zato mimo prime time jako by pro Českou televizi boj o diváka neexistoval. Od Nového roku sice zavedla podvečerní retro seriálové okno, v němž zopakovala všechny díly Nemocnice na kraji města a nyní v něm dává Sanitku. Zároveň ale zrušila Události v regionech, které přesunula pouze na zpravodajskou ČT 24 (a teď je honem vrací na Jedničku).

Přesun regionálních zpráv výlučně na zpravodajský kanál se zdá být logický, ovšem ve struktuře programu ČT 1 tím vznikla velká díra, kterou nebylo čím zaplnit. Jestliže si diváci za léta zvykli, že jim Jednička v podvečer servíruje zprávy z jejich regionu, a ona jim je přesunula na ČT 24, ne všichni se v téhle změně zorientovali a opravdu si přepnuli (na ČT 1 měly Události v regionech okolo 600 tisíc diváků, na ČT 24 asi polovinu). Je to stejné jako s Otázkami Václava Moravce: nedá se svítit, první hodina, kterou souběžně vysílají ČT 24 a ČT 1, je mnohem sledovanější než pokračování po 13. hodině na ČT 24. Síla Jedničky je prostě úplně jiná než ČT 24. Oslovuje také trochu jiného diváka.

ČT 1 se nyní rozhodla regionální zprávy do všedního podvečera vrátit (od 18:00), před ně na půl šestou nasadí každý všední den specializované magazíny a po nich publicistické pořady Černé ovce a Testoviny. Publicisticko-zpravodajským podvečerem bude konkurovat seriálově laděné Nově a magazínové Primě. Je to rozumné řešení a skoro se chce vykřiknout: konečně! Vždyť před kolika lety na to samé přišla Nova, která si protáhla prime time do podvečera zavedením nekonečného denního seriálu Ulice a poté Odpoledních Televizních novin!

Tipy C

Nově se letos v hlavním vysílacím čase moc nedaří, celodenní čísla jí ale vylepšuje právě podvečer. Podařilo se jí sestavit zajímavé schéma, které začíná v pět hodin Odpoledními Televizními novinami, na které navazuje o půl šesté telenovela Tisíc a jedna noc s milionovým publikem a poté často nejsledovanější nezpravodajský pořad dne na Nově, seriál Ulice. Po ní už Televizní noviny, bezkonkurenčně nejúspěšnější televizní pořad v této zemi s dvěma a půl miliony diváků. ČT 1 nyní naruší tenhle podvečer tím, že starším příznivcům Šeherezády a Onura nabídne ve stejný čas jako Tisíc a jednu noc svoje Události v regionech.

Kéž by ČT 1 v takové strategii pokračovala a nezůstala jen u podvečerních časů. V méně atraktivních částech dne se dají najít místa, která jsou na Nově i Primě slabá, a chytrým programováním se na nich dá „nahnat“ sledovanost a vylepšit si celodenní podíl na publiku. Svého času takhle programovala Prima, která dokázala zahrát hodně muziky za málo peněz. Programovým mágem Primy byl Miloš Zahradník, který dnes působí v oddělení skladby programu na Nově. ČT 1 potřebuje posílit off time, jinak si celodenní čísla nezlepší a stále se bude potácet na pozici druhé až třetí nejsledovanější televize v zemi.

Vítáte návrat regionálního zpravodajství na program ČT 1?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).