Hlavní navigace

Konsorcium DVB Project udělalo jeden z kroků ke standardizaci 3D televize

22. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
22. 7. 2010

3D televize už by mohla být na konci tohoto měsíce standardizovaná, alespoň co se týká obchodních podmínek. Vyplývá to z kroků, která prozatím udělalo konsorcium Digital Video Broadcasting Project (DVB Project). To vydalo dvacetibodový dokument, v němž se snaží dát stereoskopickému zobrazování určitý řád. Dvanáctistránkový materiál shrnuje požadavky provozovatelů sítí a obsahuje celkem patnáct kapitol.

DOKUMENT: DVB Commercial Requirements for DVB 3D-TV (PDF, 180 kB)

Například pro placenou televizi požaduje přenos 3D obsahu přes stávající strukturu, která umožňuje vysílání v HDTV a též využití stávajících přijímačů, které bude možné softwarově upravit (takzvaný upgrade firmwaru). 3D TV specifikace bude podporovat v budoucnu následující formáty obrazu: 720p, 1080i a 1080p. K nim budou ještě přiřazeny frekvence v Hz a způsob zobrazení top-and-bottom (horní-dolní polovina obrazovky) a side-by-side (obrazovka rozdělena svisle na polovinu).

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Jste 3D Ready? Neřešte to. Vyřeší to za vás výrobci elektroniky

Implementátoři by si měli být zároveň vědomi toho, že by měla být zachována kompatibilita se současným HDMI rozhraním, což umožní rychlou dodávku kompatibilních přijímačů na trh. 3D specifikace by měla obsahovat jak popis pro formáty, které jsou speciálně vyrobeny ve 3D, tak i převod těch, které jsou kombinací dvoj a trojrozměrného zobrazení. Specifikace naopak bude ignorovat to, jak je obraz přenesen nebo prostřednictvím jaké technologie se tak stalo. Specifikace 3D TV musí také obsahovat podporu všech stávajících audio formátů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).