Hlavní navigace

Kousek nebe v České televizi

15. 3. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jsou pořady zbytečné, těch dnes ve všech televizích běží spousta, ba většina. Jsou pořady kvalitní a příjemné, těch je o mnoho méně. A jsou pořady vysloveně potřebné. Takovým hodně potřebným pořadem je Kousek nebe.

Říká se, že doba zhrubla, že lidé jsou na sebe zlí, že si s rozkoší ubližují a “podrážejí si nohy”. Je to bohužel pravda. V takové době přichází ČT s pořadem o lidech, kteří jsou hodní, potřební, prodchnutí sluncem a láskou ke svým bližním. A televize se jim, svým malým dílem, snaží dělat radost, plnit jejich tajné sny, které by nikdy nebyly splněny bez pomoci veřejnoprávního média. Je dobře, že Česká televize tohle dělá.

Zákonodárci rozhodně nepomáhají slabým a nemocným lidem. Stát a jeho administrativa na takové lidi kašle z vysoka nebo jim, v mnoha případech, škodí. Neumožňuje jim často žít ani v důstojných podmínkách. Na ČT, v poslední době, útočí každý, kdo má “hubu od mluvení”. Prezident, všelijací poslanci, senátoři apod. žádají zrušení koncesionářských poplatků, v podstatě konec veřejnoprávní televize. Televize, která mimo jiné – na rozdíl od jejích kritiků – alespoň maličko pomáhá tam, kde je třeba.

Jistěže, i ČT má řadu chyb, ale ty je nutné napravovat. Ovšem v ČT pracují “odborníci”, kteří nemají příslušné vzdělání, praxi, ani schopnosti k tomu dělat kvalitní televizi. No, tak je správné je vyměnit. Rozhodně není rozumné uvažovat vážně o likvidaci ČT jako takové.

Kdysi dávno jsem se jednoho starého barrandovského dramaturga, ještě za socialismu, ptal, proč je český film tak špatný? A on mi moudře odpověděl: “Protože jsou špatné scénáře. A ty jsou tak špatné, protože je píší neschopní scénáristé, vedení ještě neschopnějšími dramaturgy. A proč jsou na Barrandově neschopní dramaturgové? Protože je vybírá nějaký vedoucí skupiny, který nemá o filmu ani páru a sedí na své židli z politických důvodů. A proč na ní sedí? No, protože nějaký idiot, který je ředitelem Barrandova, si je vybral.” A tak to bylo, je a bude. A nejen na Barrandově. Ale zpět ke Kousku nebe, k dílu, který jsem viděl 11. března. Muž potřebuje ledvinu a vhodným dárcem je jeho manželka. Udělá to, obětuje svému muži kousek ze svého těla a zachrání ho pro život. Přes všechny možné zdravotní a finanční komplikace to dopadlo dobře. A stát jim v ničem nepomůže. ČT o případu otevřeně hovoří a věnuje manželům, mimo drobností pro děti, novou kuchyni, na níž by těžko uspořili.

Kluk, který je zdravotně omezen a miluje autobusy, se i s maminkou díky pořadu podívá hotelbusem do Londýna a nadšeně obdivuje své milované autobusy v tamním muzeu i na ulici. Šťastné oči kluka září. Bez televize by se nikdy na takovou výpravu neměli možnost vydat. Zaplať pánbůh za takovéhle pořady. Zaplať pánbůh za tvůrce i schvalovatele takového pořadu. V tomto případě je někdo osvícený vybral správně.

Kousek nebe je přesně ten typ pořadu, který by mohl otevřít srdce zatvrzelých mocných, kteří v naší vládě schvalují humanitární pomoc pro země třetího světa, kteří vážně uvažují o tom, že zde budeme pečovat o uprchlíky z islámského světa i odjinud a zapomínají na naše občany, kterým je někdy také zle, také jsou na tom špatně. Stát jim nepomůže.

BRAND24

Pořad ČT prospěje za rok pár desítkám lidí. Je to málo. Ale je to i mnoho proto, že si kdosi z našich politiků může uvědomit, že pomáhat nešťastným a zoufalým, poctivým lidem, kteří jen měli smůlu, je naprosto nezbytné.

Poznámka na závěr: Jeden ze čtenářů mých článků před nedávnem napsal, že jsem se s ČT soudil a prohrál. Myslím, že je nutné uvést věc na pravou míru. Nikdy jsem se s ČT nesoudil a tudíž jsem nikdy ani neprohrál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).