Hlavní navigace

Krausův FITES vyzval Janečka a Lamberta k rezignaci

27. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
27. 2. 2007

Generální ředitel České televize Jiří Janeček a finanční ředitel ČT František Lambert by měli odstoupit ze svých funkcí, protože v demokratické společnosti je nepřijatelné, aby v čele televize veřejné služby byly osoby, jejichž počínání bylo nečestné, či dokonce podvodné. V otevřené výzvě adresované oběma manažerům ČT do napsal výkonný výbor Filmového a televizního svazu (FITES).

FITES žádá Poslaneckou sněmovnu parlamentu ČR, aby vyvodila náležité důsledky z jednání Rady ČT, která v účelovém spojení s managementem ČT neplní svoje zákonné povinnosti, a dokonce se snaží hájit porušování zákona, uvedl svaz. Televizní rada podle něj není kontrolním orgánem koncesionářů, ale spíše kolegiálním sdružením, které se snaží obhajovat podvody managementu ČT.

Svaz proto apeluje na poslance, aby změnili způsob volby členů Rady ČT, protože ten současný deleguje do rady „sluhy politických stran a převážně osoby hledající materiální zajištění“. FITES podporuje německý model volby rad založený na přímém delegování členů rad společenskými organizacemi, mezi něž patří i sám Filmový a televizní svaz.

FITES také vyzval novináře Petra Uhla, kterého sám navrhnul do Rady ČT, aby na své členství v radě rezignoval: Výkonný výbor FITESu konstatoval hluboké zklamání nad skutečností, že Petr Uhl vynaložil obrovské úsilí na obranu milicionáře ve vedení ČT, že iniciativně pomáhal legalizovat porušování zákona a že se ochotně podílel na utajení jednání Rady ČT. Žádáme Petra Uhla, aby na svoji funkci v Radě ČT rezignoval, protože jedná v hlubokém rozporu se zájmy nejen FITESu, ale všech koncesionářů.

KL24

Vedení svazu se také „hrdě hlásí ke skutečnosti, že FITES byl iniciátorem pohybu v celé kauze, a je připraven v obdobných případech postupovat stejně“. Zároveň vyzval všechny své členy a ostatní organizace, aby je aktivně informovaly o dalších případech porušování zákona v ČT. Předsedou FITES je moderátor Jan Kraus, jehož blízkého spolupracovníka Jana Šterna loni donutil nynější finanční ředitel ČT František Lambert k rezignaci na funkci šéfproducenta zábavné tvorby ČT a odchodu z televize.

Dokument: Prohlášení výkonného výboru FITES k situaci v České televizi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).