Hlavní navigace

Krkonošské pohádky odvysílá Česká televize v HD rozlišení, další večerníčky zrestauruje

14. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V rámci padesátých oslav Večerníčku připravuje Česká televize i několik nových projektů. Patří k nim například loutkový večerníček Povídání o mamince a tatínkovi Kristiny Dufkové.

Populární večerníček Krkonošské pohádky se vůbec poprvé objeví ve vysílání České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Půjde tak o jeden z dárků pro dětské diváky k padesátému výročí tohoto pořadu. Veřejnoprávní médium taktéž „prodá“ na obrazovce Boba a Bobka, kteří jsou zároveň i maskoty nadcházejícího hokejového šampionátu. Ten se letos koná v České republice, konkrétně v Praze a Ostravě. Všech sedmatřicet epizod projde digitalizací. Tento proces čeká i na další pohádky – příhody Maxipsa Fíka, loupežníka Rumcajse nebo Říkání o víle Amálce. Další večerníčky digitalizací postupně prochází.

KL24

Z ARCHIVU: Večerníček oslaví padesátiny, Česká televize zařadí v lednu zapomenuté pohádky

Večerníček je v evropském televizním světě unikátem. Stovky kvalitních literárních předloh, scénářů, výtvarných stylů a režijních přístupů, které za pět dekád vznikly, z něj zformovaly hrdého nositele odkazu české animátorské školy, která je dnes známá všude na světě. Na jedné straně to vnímám jako obrovskou výhodu, jelikož dnes máme na co navazovat, na druhé straně je to i velký závazek. A to nejen ve smyslu nároků, které máme na všechny nové příběhy, které na Kavčích horách vznikají, ale i ve smyslu péče o všech tři sta sedmdesát cyklů, které u nás za posledních padesát let vznikly, uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).