Hlavní navigace

Last.fm má novou aplikaci pro MS Windows, co umí bez rádia?

16. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Server Last.fm vydal novou aplikaci pro MS Windows, která již neobsahuje personalizované rádio. Pro české uživatele se Last.fm mění pouze v další sociální síť.

Server Last.fm vydal novou aplikaci pro MS Windows, které reflektuje skutečnost, že Last.fm k 15. lednu 2013 ve většině zemí světa včetně České republiky zrušilo dostupnost své hlavní funkce: personalizovaného internetového rádia. Jak jsme vás již před měsícem informovali, stalo se tak z licenčních důvodů. 

Nejen čeští uživatelé si tak na Last.fm hudbu neposlechnou už ani za poplatek, což je vskutku kuriózní a paradoxní důsledek boje nahrávacích společností proti tzv. hudebnímu pirátství. Last.fm se pro uživatele z většiny zemí světa stává nyní jen hudebně orientovanou sociální sítí a podle toho také nová aplikace vypadá.

BRAND24

Nová verze aplikace Last.fm pro MS Windows již internetové rádio nenabízí.

Po funkcích internetového rádia v ní není ani památky. Zobrazuje informace o právě přehrané hudbě z pevného disku a například nabízí ke koupi nové album daného interpreta nebo odkazuje na interprety, jejichž tvorba by uživatele mohla rovněž zajímat. Na další kartě lze sledovat historii přehrávaných skladeb a označovat je za oblíbené nebo sdílet informace o nich s ostatními uživateli.

Zbylé dvě karty slouží k přístupu k vlastnímu profilu s podrobnými statistikami o poslouchané hudbě a k přehledu hudby, kterou právě poslouchají přátelé. Z Last.fm tak zůstal pro našince jen jakýsi hudební Twitter. Je tedy otázkou, jestli si s touto funkcionalitou udrží významnější část uživatelů po omezení dostupnosti personalizovaného rádia a tematických rádií jen na tři vybrané trhy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).