Hlavní navigace

LED diody jako náhrada žárovky, aneb Jak ušetřit na osvětlení

4. 4. 2013
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Momentálně se stále více prosazuje osvětlení s pomocí LED diod. Podívejme se na něj proto zevrubněji. Navíc už začíná být ke koupi v rozumné podobě.

I když samotné osvětlení ubírá domácnosti jen malou část nákladů, přesto se jím paradoxně snažíme šetřit nejvíce. Výsledkem ale klidně může být to, že nás naopak stojí podstatně více, protože úsporné zářivky a špičkové výbojky odcházejí podstatně častěji. Šetření nespočívá v neustálém rozsvěcování a zhasínání jako za časů našich babiček. Spočívá v rozumném výběru druhu osvětlení a v navržení té správné světelné pohody, což už je ale jiný příběh, takže se vraťme na počátek.

Peníze z domácnosti z největší části odčerpávají vytápění a ohřev teplé užitkové vody (TUV), což podle nejrůznějších průzkumů dělá dohromady kolem 75 %. Pak teprve přicházejí na řadu nejpoužívanější spotřebiče, typicky chladnička, či nejrůznější mrazáky, a také pračka s myčkou. Osvětlení je pak někde zcela vzadu, protože zpravidla nepřesahuje více nějakých osm, devět procent. Proč ale platit společnosti ČEZ, a tudíž i tomuto státu, víc, než musíme. Vložené náklady se nám navíc rychle vrátí, protože LED oproti dalším druhům osvětlení používaném v domácnosti, tedy typicky ve srovnání s kompaktními zářivkami, klasickými či halogenovými žárovkami, dosahuje až 75 % úspory energie a nákladů. Mimochodem, v roce 2012 přijala Evropská komise tzv. Zelenou knihu s tím, že zavádění LED diod pomůže do roku 2020 snížit spotřebu energie nutné na osvětlování o 20 %.

Podpora úsporného osvětlení založeného na LED je také jedním z cílů tzv. Digitální agendy pro Evropu a souvisí i s ukončením prodeje všech tradičních žárovek v EU, od 1. září 2016; minulý rok byl – opět v září – ukončen prodej čirých žárovek s příkonem nad 7 W. Vedle LED, které se velice rychle začínají prosazovat do praxe, patří do zmiňované agendy i nejnovější osvětlovací technologie založené na organických světelných diodách (OLED) a osvětlení na bázi elektroluminiscenčních diod zvané SSL.


Foto: archiv Digiroom.cz

LED diody dovolují díky svým rozměrům řadu zajímavých aplikací. Například je můžete využít pro vytvoření takto působivého osvětlení s luxfery. Snadno se totiž zabudují mezi ně.

Nespadly z nebe

LED dioda (Light Emitting Diode, tedy dioda emitující světlo) je tu už notně dlouho. První, s viditelným spektrem, vyvinul Nick Holonyak, Jr., už v roce 1962. Jde o polovodičovou součástku s přechodem typu P-N, který po zapojení vyzařuje světlo v úzkém spektru, jehož pásmo závisí na složení použitého polovodiče (viditelné, infra, ultra…).

LED dioda není sama schopna emitovat čisté bílé světlo, takže se používá tzv. luminoforu, který zachycenou energii vyzáří v této formě (tzv. luminiscence). V praxi jde o povlak na vnitřním povrchu „žárovky“.

LED se vyrábějí v tzv. bodovém nebo rozptylném provedení a mohou být také v provedení pro povrchovou montáž nebo v provedení ohebném (známé pásky a trubice). Výsledkem je nesmírně široká škála aplikací od automobilových světlometů přes zahradní osvětlení, až po miniaturní a málo výkonné „signálky“ osvětlení nočního třeba v hotelu či u vás doma. Faktem ale stále zůstává, že kvalitní LED diody jsou drahé a na to rozhodně při nákupu pamatujte (zvláště u zařízení, kde nejdou vyměnit). Dobrá značka tu navíc stále znamená naději na nižší poruchovost. I na to je třeba pamatovat.

À propos zmiňované bílé světlo. Bílá je barva, kterou oko vnímá, pokud do něj přichází světlo všech barev. Vznikne také smícháním základních barev spektra, tedy červené, zelené a modrá (RGB – red, green, blue).

Bílé světlo dále dělíme – na různě bílé :-) – podle tzv. barevné teploty (nebo také teploty chromatičnosti), která se udává ve stupních Kelvina (K). Klasická žárovka tak produkuje světlo o teplotě zhruba 2 800 K, běžné denní světlo je na 5 000 K a více, a mění se podle podmínek, takže například jasné polední má 6 000 K a tudíž byl standard stanoven na 6 500 K.

Cílem vnitřního umělého osvětlení je pak přiblížit se typu světla, které pro danou situaci vyžadujete. Pro nás jsou nejdůležitější dvě teploty, nebo chcete-li barvy bílé: do 3 300 K, což je tzv. teplá bílá, která je ideální pro pohodu a relaxaci a tudíž do obýváku, a 3 300 až 5 500 K, což je tzv. studená bílá. Ta se používá pro venkovní aplikace a do technických či pracovních prostor bytu či domu. V minulosti byly LED diody se studenou bílou výrazně levnější než s teplou bílou, dnes už to tak docela neplatí. Nebo alespoň ne vždy.


Zdroj: Evropská komise, 2009

Srovnání spotřeby (úspor) energie nejpoužívanějších světelných zdrojů, včetně LED

Výborné vlastnosti

LED diody jsou v porovnání s jakýmikoliv jinými zdroji světla mnohonásobně úspornější. Mimochodem výborně udělanou a velice názornou aplikaci na téma „šetříme penízky za osvětlení“ je „Osram Rozsviť-Domov“ ve které zjistíte, kolik konkrétně můžete ušetřit u vás doma třeba v kuchyni, ložnici či obýváku. Najdete ji zde.

Výhodou LED diod je také neuvěřitelně vysoká předpokládaná životnost, která je typicky do padesáti tisíc hodin, někdy také až do sto tisíc hodin, byť v praxi bývá v současnosti u běžných zdrojů daleko nižší (kolem 20 000 hodin). V každém případě si ale dobře schovejte záruční listy, neboť ne vždy to vyjde a v mém případě se mi už tři LED žárovky a jeden venkovní LED reflektor během posledních třech let co LED zkouším, porouchaly. U jedné žárovky dokonce po necelém měsíci běžného provozu, v druhém pak během půl roku! 

Vlastností, kterou nepochybně přivítáte, je okamžitý start LED zdrojů a není tu tudíž žádná prodleva či nějaký postupný náběh známý např. z úsporných zářivek. A protože je minimum energie měněno na teplo, je povrch ve srovnání s klasickými žárovkami nesrovnatelně chladnější. I to se někdy hodí.

„Barvu bílé“ si u LED dnes můžete zvolit zcela bez problémů, což ještě před nějakými dvěma lety nebylo tak jednoduché (teplé bílé bylo u „žárovek“ minimum). Není tudíž problém zakoupit takovou, jejíž barevná teplota vám bude nejvíce vyhovovat, což je nejčastěji přirozené denní světlo. To snižuje napětí a únavu a také blahodárně působí na psychiku. Dobré osvětlení například v pošmourných zimních týdnech může s některými jedinci dělat divy.


Foto: Philips

Dnes už můžete zakoupit i klasický lustr s LED. „Svítidlo závěsné 40743–17–16“ (11 400 Kč) vyrobil Philipsu a používá dvanáct 2,5 W výkonových LED s teplou bílou a celkovým světelným tokem 1 380 lumenů, což celkově odpovídá 100 wattové žárovce. Spotřeba lustru s LED je ovšem pouze 30 W. Drobné mínus představuje záruka, které je pouze 2 roky.

Pokud jde o světelný tok, který je u LED určujícím parametrem pro výběr, tak běžná 100 wattová žárovka vyprodukovala 17 lumenů (lm) viditelného spektra na každý spotřebovaný watt. O něco účinnější halogenové lampy zvládnou až 30 lm/watt a podstatně účinnější kompaktní zářivky CFL mezi 60 a 80 lm/watt. Jenže z těch mají mnozí z nás smíšené pocity. Žárovka složená z LED diod dokáže vyprodukovat 50–60, a podle některých zdrojů, i více lumenů na watt. Záleží na kvalitě samotných LED a s vyšší cenou tato hodnota roste, takže například klasické kulaté světlo do stropu koupelny, Elgo AR111 za 1.600 Kč, umí 80 lm/watt. Navíc se LED technologie neuvěřitelným tempem vyvíjí a lze tedy očekávat, že se ceny v průběhu dalších dvou let ještě sníží. Tady jsme zatím na žádný strop, či jeho počátek nenarazili.


Foto: Osram

Foto: Osram

Že by budoucnost? Osram uvedl svůj PirOLED v roce 2010 a je založen na technologii OLED v kombinaci s LED. Jak vidíte ze snímku, skládá se z pěti natočitelných disků umístěných do konstrukce z kvalitního materiálu tvarově inspirované pirogou. Firma momentálně nabízí i další OLED komponenty a výrobky, jako Airabesc či Orbeos Air.

Způsoby použití

LED osvětlení můžeme rozdělit do několika skupin, ale dnes už platí, že v podstatě není aplikace, kde byste LED nemohli využít. V interiéru od náhrady běžných žárovek, přes osvětlení kuchyňské linky ze spodní strany horní skříňky, stolní lampičky, tolik oblíbené osvětlení ve zmiňované v koupelně, kde nejen šetří, ale hlavně prodlužuje životnost světelného zdroje, nebo signalizační LED na schodišťové stupně.

To samé platí o exteriéru, kde LED lampy najdete nejen jako osvětlení u podhledu domu, či jako lampu u vstupních dveří nebo vjezdových vrat, ale i jako osvětlení zahrady, tady se ostatně začalo uplatňovat nejdříve, a také příjezdových cest, kde se navíc dají zamontovat přímo do vozovky. Pochopitelně se také – jak v interiéru tak v exteriéru – uplatní jako osvětlení dekorativní například u obrazu či zajímavého keře či skulptury.

Co se aplikace LED diod týče, můžeme je rozdělit na světla s výměnnými zdrojem světla, nebo na světla pevně zabudovaná. Tady je LED součástí samotného světla a v tomto okamžiku se vyplatí vsadit na kvalitu, protože při poruše, vyhazujete vše.

Z hlediska použitého způsobu vytvoření zdroje LED světla je můžeme rozdělit na ty dnes běžné, kdy se vytváří z poměrně mnoha málo výkonných LED žárovek (řádově desetiny či spíše setiny wattu), nebo na zdroje používající jen několik tzv. výkonových LED diod (High Power LED), tedy takových, které mají výkon nad 0,5 W, resp. typičtěji nad 1 W. Pak tříwatové světlo uděláte ze třech diod a nikoli třeba z více než patnácti. To může na jednu stranu snížit poruchovost, na stranu druhou při výpadku jediné… Asi sami cítíte, že při aplikaci s výkonovými LED se vyplatí sázet na kvalitu a vyšší cenu. A když je k tomu i delší záruka…


Foto: Philips

Na snímku vidíte vlevo patici GU10, vpravo pak GU5 (Philips)

Jak se vyznat v paticích

Náhrada za klasickou žárovku či úspornou zářivku musí samozřejmě sedět do patice. Nejde to tudíž jinak, než že se světelné zdroje s LED dělají s nejrůznějšími paticemi, které v podstatě odpovídají těm klasickým (v o něco menším měřítku). Mezi ty nejpoužívanější patří:

  • E27 („E“ jako Edison :), což je běžná patice známá z klasické žárovky,
  • E14 – malá patice (malý závit), které se také říká, či říkalo, „svíčková“ nebo „mignon“,
  • GU10 – patice se dvěma kolíčky bez závitu (u halogenů se používá i G4) – viz foto výše,
  • zářivkové patice se dvěma trny, které jsou označeny jako T8, resp. v případě novějšího provedení jako T5.

Není od věci si pochopitelně vzít původní zdroj světla sebou nebo nakupovat na těch internetových obchodech, kde můžete zboží bez udání důvodu vrátit. Mýlka může stát někdy i docela dost peněz, ale existují i nejrůznější paticové adaptéry. Nikdy to ale asi nebude ideální.


Foto: Osram

Osram LED Star Classic A 50 (290 Kč) je se svými 650lm a teplou bílou, určen jako náhrada 50W klasické žárovky (patice E27)

To nejdůležitější: náhrada klasické žárovky

V dobách tradiční žárovky, která více topila, než svítila, to bylo jednoduché a orientovali jsme se podle „wattů“. U „LED žárovek“ to nejde, takže pokud chceme najít ekvivalentní náhradu, musíme buď věřit výrobci, který už – většinou – jakési srovnání uvádí na obalu (bohužel s různým přepočítávacím koeficientem, takže stanovit obecný nejde), nebo se orientovat sami podle světelného toku, který potřebujeme získat. Právě ten je při hledání náhrady světelného zdroje za LED určující. Udává se v lumenech (lm) a v tomto okamžiku je dobré mít na paměti, že Lux, který taktéž tu a tam vidíme, je jednotka intenzity osvětlení (1 lm dopadající na 1 m²).
Kupříkladu Osram u žárovky LED Star Classic A 50 udává, že jde o 10 wattový ekvivalent tradiční 50W žárovky, v případě 60 W, pak mluví o příkonu 12 wattů.

Philips zase například u 7 W LED žárovky udává ekvivalent ke klasickým 40wattům.

Pokud má ovšem výrobce připojen tzv. energetický štítek EU, kde má být světelný tok v lumenech u LED vyznačen, věřit mu už můžeme, protože jde o srovnatelné údaje.

Kdykoli se však dá použít níže uvedená tabulka ukazující světelný tok klasické žárovky různých „wattáží“ tak, jak ho uvádí Evropská komise, takže si k němu můžete následně vybrat odpovídající ekvivalent v LED.

Světelný tok klasické žárovky (Zdroj: Evropská komise)
tradiční žárovka světelný výkon (lumeny)
25 W 220 – 230
40 W 410 – 430
60 W 700 – 750
75 W 920 – 970
100 W 1 300 – 1 400

Ukázka některých cen

LED žárovky můžete zakoupit v nejrůznějších tvarech (někdy až futuristických) a v provedení s průhledným nebo mléčným krytem; to samé platí i o celých lampách využívajících LED. Rozhodnout jaký kryt vybrat není úplně jednoduché. Nejde jen o umístění a typ instalace (venkovní, vnitřní) ale také o výkon LED žárovky či celé lampy, kontra její umístění, způsob vyzařování, atd. Mléčný kryt dobře rozptyluje světlo, žárovka (či lampa), ale bude muset mít vyšší světelný výkon, což je u LED stále problém, navíc vyšší výkon leze do peněz (pořizovací náklady). Průhledný kryt se zase uplatní například ve venkovních instalacích a v mém případě mohu říci (všesměrové osvětlení branky), že 3 (LED) watty a studené bílé světlo nejsou v noci v očích nijak cítit. Jde ale o instalaci starou přes dva roky a v LED světě v poslední době vše postupuje velice rychle.

Dnes bych se, při samozřejmě vyšším výkonu, možná rozhodl pro sklo mléčné, ale v každém případě opět pro studenou bílou. V případě úzce směrovaných lamp k tomu ale není důvod, tady se naopak jasnější a ostřejší světlo může hodit. Nejen v případě takovýchto lamp vám ale situaci ještě může zkomplikovat vyzařovací úhel, což platí zvláště u LED zdrojů umístěných do podhledů a stropů. I na to se při nákupu LED osvícení vyplatí myslet, protože původní světlo často zasáhlo podstatně větší prostor. Připravte se i na fakt, že se cena bude zvyšovat zejména se světelným tokem a také s životností. Ta v praxi běžná je dnes například u náhrad klasických žárovek s paticí E27 od 15 000 hodin výše. Tady momentálně startuje většina základních LED žárovek. Pojďme ale k cenám.


Foto: Elko

LED žárovka Elko lighting DLB-E27–1060–2K7 (850 Kč, na snímku) má světelný tok 1 060 lm a je určena jako náhrada klasické 100 W žárovky. Zajímavá je i speciální LED žárovka LBWB-E27–530–2K7 (496 Kč) s vyzařovacím úhlem 265° a světelným výkonem 530 lm, což je ekvivalent zhruba 50 W.

Náhrada klasické žárovky (patice E27)

  • ekvivalent 30W – Philips LED 4W → 30W – teplá bílá, 250 lm (290 Kč);
  • ekvivalent 40W – Osram LED Star Classic A 40 8W/40W – teplá bílá, 470 lm (240 Kč), Philips LED MyAmb 9W-40W – bližší parametry neudány (470 Kč);
  • ekvivalent 50W – Philips LED 9,5W → 48W – teplá bílá, 600 lm (390 Kč);
  • ekvivalent 60W – Osram LED Star Classic A 60 10W/60W – teplá bílá, 810 lm (420 Kč), Philips LED 11W → 60W – teplá bílá, 806 lm (590 Kč).
  • ekvivalent 100 W – Elko lighting DLB-E27–1060–2K7 (850 Kč, viz foto výše) – teplá bílá, 1 060 lm.

Náhrada žárovky (patice E14, „mignon“)

  • ekvivalent 10–15W – Osram LED Parathom Classic B 15 2,5 W – teplá bílá, 136 lm (290 Kč), Philips LED MyAmb 3W-15W – bližší parametry neudány (270 Kč), Verbatim Classic B E14 CL 2700K 4W – teplá bílá, 90 lm (320 Kč);
  • ekvivalent 20W – Verbatim Classic B E14 FR 2700K 4W – teplá bílá, 190 lm (350 Kč);
  • ekvivalent 30 W – Philips LED 4W → 30W – teplá bílá, 250 lm (290 Kč).

Foto: Philips

Vysoce kvalitní „svítidlo bodové zápustné 59925/17/10“ (2.280 Kč) pochází od Philipsu a je vybaveno jednou Power LED o vysokém světelném toku 350 lm. Jejích 7,5 W podle výrobce odpovídá klasické 40W žárovce. LED dioda je zabudováno do pouzdra z matného chromu, krytí je vysoké (IP65) a výhodou je i až neuvěřitelně vysoký stupeň vyzařování, plných 180 stupňů.

Náhrada osvětlení ve stropě a v podhledech (venkovní)

  • ekvivalent 15–20 W – Elson, kruh, hliník, chrom mat., 3× 1 W, Cree LED – krytí IP54, studená bílá, 300 lm (2.300 Kč), Mint LED, sklo, chrom, 1× 3W – krytí IP65, barva světla neudána, 180 lm (1.630 Kč).

Náhrada osvětlení ve stropě a v podhledech (vnitřní)

  • ekvivalent 20 W (patice GU 5,3) – LED GPL1–48120, 3,25 W – teplá bílá nebo studená bílá, 160 lm (210 Kč);
  • ekvivalent 35–40 W (patice GU10) – Osram LED Parathom PAR 16 20 35° 5 W – teplá bílá, 170 lm (499 Kč), Osram LED Parathom PAR 16 advanced 35 35° 5,5 W – teplá bílá, 200 lm (580 Kč), Philips LED 4W → 35 W – teplá bílá, světelný tok neudán (350 Kč), Philips LEDspot 5–50W GU10 2700K 36D – teplá bílá, 270 lm (510 Kč); Verbatim HV 5,5W GU10 4200K – studená bílá, 230 lm (850 Kč).

Zdroje z LED diod stručně

Plusy

+ k dispozici jsou pro celou řadu patic

+ jsou velice úsporné

+ mají dlouhou životnost

+ okamžitý start

+ nezáleží na tom, jak často je zapínáte, či vypínáte

+ jednoduchá instalace (stejná jako např. výměna žárovky)

+ obrovská škála aplikačních možností – vnitřní, a s patřičným krytím IP i venkovní

+ lze zakoupit i varianty s barevným světlem, stmíváním, cyklicky se měnícím atd.

BRAND24

Mínusy

– výkony na úrovni klasicky používané žárovky (či halogenu) jsou stále ještě dosti drahé

– v praxi poměrně vysoká poruchovost (schovávejte si záruční listy, resp. nákupní doklady!); osobní zkušenost po zhruba třech letech


Foto: Philips

Philips „NOV 2013 svítidlo venkovní 16254–87–16“ (3.840 Kč) nabídne efektní sloup pro zabudování na zahradu s jednou vysoce výkonnou LED diodou (7,5 W, 350 lm). Má krytí IP44 a je vyrobeno z hliníku.


Foto: Osram, Philips

Osram LED Onyx Copilot (510 Kč, vlevo) je příruční nastavitelná lampička do auta s teplým neoslňujícím světlem (20 lm) a napájet ji můžete buď přes 12 V nebo 24 V. Vpravo je pak klasická stolní lampička Philips 66714/33/10 (1.990 Kč) vyrobená z kombinace kovu, hliníku a plastu vybavená 2,5 wattovou Power LED (115 lm) odpovídající 15 W klasické žárovky.

Jaké žárovky používáte doma vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).