Hlavní navigace

LED žárovky Immax: kvalitní odvod tepla, výborné ceny a 3 roky záruky

18. 4. 2014
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Immax
LED žárovky jsou čtenářsky velice atraktivní. Dnes tu pro vás máme jednu malou značku, která ovšem nepostrádá slušné výrobky za výborné ceny.

Společnost Immax na kterou mě upozornil jeden z čtenářů, nabízí velice zajímavé zboží převážně čínské provenience z první ruky. Tu a tam jsme se už o něm zmínili a před nedávnem vyšla recenze jejich naprosto parádní stolní LED lampy, ze které jsem byl opravdu unesen.

Dnes se podíváme na žárovky typu LED v předposlední a právě nastupující generaci s povětšinou trochu nažloutlým, avšak příjemným světlem. Nepostrádají solidní návrh s velice dobrým odvodem tepla, rozumné ceny a už také slušný světelný výkon. K dispozici je i několik adaptérů řešících přechody mezi jednotlivými paticemi (např. E27-E14, E27-GU10) i když ty nebyly na vyzkoušení k dispozici. Výborné ovšem je, že i když budete mít LED žárovku pro nějakou exotičtější patici a světlo se vám odebere kamsi na věčnost, mohlo by to být v praxi řešitelné, bez zbytečné likvidace LED žárovky. Při shánění adaptéru je ale třeba mít trpělivost, protože o ně není velký zájem, takže jsou ke koupi jen občas.

Ještě než se dostaneme ke zkoušeným výrobkům, dovolte obecnější zmínku. Inspirován vašimi dotazy přeptal jsem se u Immaxu, jak to vlastně s žárovkami nabízenými pod jejich značkou vlastně je. Když vyberu to nejdůležitější, ke všem jsou k dispozici potřebné certifikáty pro prodej v EU, včetně energetického štítku a navíc – jak mi bylo zdůrazněno – na všechny LED žárovky a LED zářivky se vztahují i certifikáty německého TÜV.

Na všechny produkty LED je také nyní poskytována záruka 36 měsíců, což je opravdu nadstandardní a podle mého to už svědčí o jistotě Immaxu, že nabízí dobré zboží. Je ale také možné objednat průmyslové světelné zdroje se zárukou až 7 let.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: test Elko lighting DLB-E27–806–2K7test Panasonic LDAHV10L27CGEOsvětlení: seznamte se s nejdůležitějšími pojmy


Autor: Immax

Immax LED E14/230V C30 SMD2835 5W TB 450LM (08095L)

Klasická svíčková žárovka se závitem E14 populárně zvaným „mignon“ typicky určená do tradičních lustrů nebo také akvárií nebo digestoří… Stejně jako ostatní i ona se po zapnutí okamžitě rozsvítí a její vyzařovací úhel je opravdu značný – plných 280°. Oproti tradiční žárovce ale pochopitelně více místa zabírá odvod tepla. Jak je ale vidět za snímku, ne o tolik.

Jako ekvivalent „čtyřicítky“ je tak říkajíc akorát, i když pro některé aplikace (velké víceramenné lustry) to může být možná až moc. Méně výkonné sice v nabídce Immaxu najdete také, ale po pravdě řečeno už nejsou tak „hezké“. Tato je kryta mléčným sklem, takže skutečně působí jako „svíčka“ a nikoli jako nějaké obludárium, což je stále ještě nejen v této LED kategorii poměrně často vidět.

V každém případě působí žárovka za 159 Kč velice kultivovaně a v tomto ohledu se ji rozhodně nemusíte bát umístit prakticky kamkoli. Keramické tělo je vysoké 22 mm s naznačenými otvory a nijak výrazným žebrováním zvětšujícím vyzařovací plochu. To se na odvodu tepla výrazně podílí, což jde žárovce zjevně k duhu. Na druhou stranu je to zajištěno dobře a teplo se odvádí účinně, což je znát už po nějaké tři čtvrtě hodině provozu. Po vypnutí pak rychle chladne.

Pět wattů skutečné spotřeby je nula nula nic a když si vzpomínám na dětství a spoustu akvárií, tak něco takového by tenkrát bylo k nezaplacení!

Hodnocení

pro: cena/výkon, nadstandardní záruka, účinný odvod tepla, vysoký vyzařovací úhel
proti: nic

Immax LED E27/230V A60 SMD2835 10W TB 900LM (08103L)

Žárovka se stejnou čipovou sadou jako výše uvedená je při dvojnásobném výkonu, ekvivalentních 75W a 900 lumenech tentokráte určena pro klasickou patici E27. Platí o ní totéž, co bylo řečeno výše. Jen cena je pochopitelně jiná (289 Kč) a také materiál těla, což je v tomto případě hliník, takže odvod tepla je jedním slovem skvělý.

Nicméně i tady se žárovka zahřeje velice rychle, což je ovšem znakem celé produkce Immaxu. Není to nic proti ničemu, pokud vydrží a je na ní dobrá záruka, což v tomto případě je. Zatím u mě jede už skoro dva měsíce a uvidíme, jak se bude činit. Myslím, že není důvod proč by také nevydržela.

Hodnocení

pro: cena/výkon, nadstandardní záruka, velice účinný odvod tepla, třída energetické účinnosti A+
proti: nic


Autor: Immax

Immax LED E27/230V A60 SMD3014 6W TB 500LM (08104L)

Zcela jinak navržená žárovka, řekl bych spíše „v klasickém stylu navržená žárovka“. Na můj dotaz, kudy se odvádí teplo, když je vidět jen kousek keramického pláště, jsem dostal poštou její rozbitou obdobu. Vidíte ji níže a musím říci, že mě vnitřek svým pohodovým uspořádáním překvapil.


Autor: Bohumil Herwig

Keramické tělo je všude, ale faktem je, že vyzařovací plocha pro teplo není nijak velká. Žárovka u mě funguje také zhruba dva měsíce a i když jsem trochu na vážkách, zda této koncepci věřit, při záruce tři roky jsem ochoten to hodit za hlavu.

Zahřátí těla žárovky je ovšem dosti rychlé a po pár desítkách minut už na něm prsty neudržíte.

Nepochybnou výhodou dané koncepce je naopak velice vysoký vyzařovací úhel 280° a mohu potvrdit i příjemné teplé bílé světlo.

Žárovka s ekvivalentními 45W se při spotřebě pouhých šest hodí v domácnosti kamkoli. Já jsem ji nakonec umístil do koupelny a i když ji kryje mléčné sklo, které by tu už být nemuselo, výsledek s příjemně nažloutlým světlem nemá chybu. Jen červík pochybností ohledně odvodu tepla občas zahlodá. Ale nejspíše je to jen pocit plynoucí z dřívějších špatných zkušeností s jinými značkami…

Hodnocení

pro: cena/výkon, nadstandardní záruka, vysoký vyzařovací úhel, zcela tradiční koncepce, ale…
proti: uvidíme, jak dobře bude fungovat odvod tepla za půl roku, za rok (trvale testujeme…)


Autor: Immax

Immax LED E27/230V A60 SMD5630 12W TB 1150LM (08101L)

Výkonná žárovka, která se ekvivalentními skoro sto watty řadí mezi ty v praxi nejpotřebnější, spotřebuje v reálném provozu pouze 12 W. Má mléčné sklo, přesněji řečeno vrchlík, protože zbytek zabírá bytelné hliníkové tělo vysoké nějakých 55 mm s ani ne tak výrazným žebrováním, jako spíše otvory pro odvod tepla, kterých je po obvodu dvanáct.

Mléčné sklo sice znamená, že nevidíte dovnitř, ale použít ji zase můžete do jakéhokoliv typu svítidla. Ne každá LED žárovka má navíc tak kultivované vnitřní provedení jako Panasonic LDAHV10L27CGE, kterou jsme testovali zde, aby si mohla dovolit na sebe upozorňovat průzračným sklem.

Dílenské zpracování je velice slušné, ale vzhledem k ceně 269 Kč dokonalost pochopitelně nečekejte. I tak jsem ale byl v tomto ohledu příjemně překvapen, protože jsem byl připraven na podstatně horší provedení. Tady bylo vidět pouze nesražené hranky odlitku, ale protože jsou vnitřní, není to nic proti ničemu.

Skoro sto wattů výrazně hřeje a po pěti hodinách svícení jsem na hliníkovém těle neudržel prsty. Na skle ovšem ano a je vidět, že plášť teplo odvádí účinně i v průběhu dlouhotrvajícího svícení, což prokázalo dalších pět, šest hodin.

Žárovka vydává klasicky nažloutlé (v tomto případě nijak výrazně nažloutlé) světlo a nejvíce se mi líbila v podlahové lampě se stínítkem, kde je ovšem na druhou stranu znát, že díky nízkému vyzařovacímu úhlu osvětlí jen jeho malou část a většina světla jde otevřeným stínítkem do stropu. S aplikací tedy opatrně, abyste nebyli zklamáni.

Žárovku jsem umístil i do dnes běžného otevřeného svítidla nad kuchyňský stůl, kde rozhodně ostudu neudělala a kde zase tolik na zmiňovaném úhlu nezáleží, ba právě naopak, řekl bych. Když si zkombinuji tříletou záruku, dobrou cenu a plných 90 W, musím nutně dostat prodejní hit. Navíc naděje, že přežije tři roky záruky a dožije se alespoň poloviny z padesáti tisícové doby životnosti je podle mého hodně vysoká!

Hodnocení

pro: cena/výkon, nadstandardní záruka, účinný odvod tepla
proti: pro někoho možná jen malý vyzařovací úhel


Autor: Immax

Immax LED E27/230V G45 SMD2835 5,5W TB 500LM (08097L)

Díky výškové úspornému provedení (74 mm – pomalu polovina výšky standardní žárovky) ji umístíte i tam, kde by jiná žárovka buď překážela, či vypadala neesteticky.

Keramické tělo se šesti výraznými otvory, mléčným sklem, 45 ekvivalentními watty (spotřeba 5,5 W), teplým bílým světlem a veskrze prostorově úsporným provedením je umístěno na nejpoužívanější patici E27. A ještě jedním se od předchozí 12W verze liší – vyzařovacím úhlem, který je o plných 100° větší a dostáváme se tedy na parádních 280°.

V praxi vypadá LED žárovka za 159 Kč typicky ve svítidle nad kuchyňským stolem místy docela legračně, ale hodně záleží na typu svítidla. Jinde ho může i dotvořit, i když ve většině případů vlastně asi vůbec vidět nebude.

Světlený tok 500 lm se zdá být blíže padesáti wattům (47 W) zatímco oficiálně se uvádí 45 wattů. Tady ale vždy záleží na metodice měření (já se řídím směrnicí EU).

Pokud máte tyhle atypické žárovky rádi, počítejte s tím, že keramický plášť pro odvod tepla je vysoký jen asi 12 mm. Po necelé hodině provozu už bylo znát jeho výrazné ohřátí, za další půlhodinu jsem na něm prsty už neudržel. Nicméně i po sedmi hodinách provozu bylo mléčné sklo prakticky chladné, což značí, že odvod tepla opravdu funguje na výbornou!

Žárovka je určitě příjemným zpestřením nabídky, ale netroufám si odhadnout, zda, a jak dlouho, vydrží (zatím necelé dva měsíce stále jede…). Bylo však myslím jasně vidět, že keramické tělo, ač nijak vysoké, teplo odvádí na jedničku!

Hodnocení

pro: cena/výkon, nadstandardní záruka, vysoký vyzařovací úhel
proti: nic (když víte co kupujete)


Autor: Immax

Immax LED GU10 MR16 3×1W (08007L)

Plným jménem LED GU10/230V MR16 3X1W Power LED SB 360LM (08007L) představuje žárovku pro poněkud méně obvyklou patice GU10 s tzv. reflektorovým tvarem MR16. Řeší ji ale řada lidí, čehož důkazem jsou i různé prodejní akce. V nich se ovšem nejčastěji vyprodávají zastaralé žárovky s výkonem nula nula nic. Tato spotřebuje tři watty, ale dává solidních 360 lumenů, což představuje ekvivalent spíše 35 W, i když prodejce, společnost Immax na přebalu udává třicet. Jelikož je ale skutečná spotřeba pouhé 3 W, musí z toho mít nutně radost každý. Navíc při ceně necelých 150 Kč!

Zabudovány jsou tři wattové a tudíž poměrně výkonné LED diody uzavřené do bytelného hliníkového pláště s výrazným žebrováním, který účinně odvádí teplo. To je vyzařováno i přední stranou žárovky jednak přes taktéž kovový kryt přichycený třemi šroubky k tělu, jednak třemi otvory. Celek je překvapivě těžký a působil na mě dobrým dojmem, a to včetně zpracování.

Žárovka se oproti stájovým kolegům hřeje méně (výkon je také nižší) a i když má studená bílá pochopitelně v bytě omezenou aplikaci, například v předsíni vůbec nevadí, stejně jako třeba v lampičce na pracovním stole.

Já ji umístil v obýváku do rampy se čtyřmi natáčitelnými světly, kde nahradila halogeny o zhruba stejném světelném výkonu s teplou bílou. Výsledný dojem byl pochopitelně jiný, ale o ten nešlo. Šlo o to, jak se osvědčí, jak svítí a jak moc se hřeje. A že svítí ve velice úzkém, reflektorovém záběru, je myslím zřejmé už z úvodu k této části a z přehledu parametrů v tabulce (30°). V každém případě, pokud máte dobře promyšleno, co chcete, úzký světelný kužel nevadí. Tohle je ale spíše o starém svítidle či při omylu při nákupu nového, protože dnes už snad není jediný důvod kupovat cokoli s paticí GU10.

Pokud ten důvod máte, v každém případě doporučuji raději tuto žárovku, než různé zastaralé modely z prodejním akcí v supermarketech.

Hodnocení

pro: cena, cena/výkon, nadstandardní záruka
proti: nic, pokud ovšem počítáte s velice úzkým světelným kuželem a horším vyměňováním žárovek daným paticí GU10

Pamatujte: současné LED žárovky nemají s těmi před dvěma, třemi roky prakticky nic společného. Urazily takovou cestu jako počítače za deset, patnáct let a předčí žárovku i úsporku v prakticky všech ohledech. Zapomeňte na to, co o nich víte a podívejte se na ně novýma očima!

A výsledný pocit?

Velice dobrý, a to i přesto, že všechny zkoušené LED žárovky mají společné jedno – dosti se zahřívají, a to třeba i po hodině provozu. To dělají ale i jiné a zejména ty levné a nezaznamenal jsem, resp. zaznamenal jen minimální ohřev, pouze u Panasonic LDAHV10L27CGE P. To je ovšem cenově zcela jiná liga…

Ostatně rozdíl v ceně je značný, takže nějak se lišit musí…

Na druhou stranu je odvod tepla u Immaxu vyřešen v drtivé většině případů výtečně, a to buď keramickým nebo hliníkovým pláštěm. V každém případě pokud posuzujete LED žárovky s těmi třeba před dvěma lety, rozdíl je naprosto propastný a vidím to i na mnou zakoupených starších LED, kterých doma také několik mám. Současné LED žárovky jsou o dvě třídy jinde, jsou plně srovnatelné se žárovkou či úsporkou, a to z jakéhokoliv hlediska s výjimkou ceny i když tady hodně záleží na modelu a značce. Proti nim ovšem mají řadu známých výhod a konkrétně u Immaxu i velice dobré ceny.

Dlouhodobou životnost na základě dvouměsíčního zkoušení samozřejmě posuzovat nemohu. Immax je ale o kvalitě přesvědčen jinak by podle mého názoru nedával tříletou záruku. U většiny výrobců/dovozců narazíte pouze na dva roky a i to o něčem svědčí. Nicméně mi firma vyšla vstříc a domluvili jsme dlouhodobé zkoušení všech zapůjčených žárovek, takže někdy v létě nashledanou.

BRAND24

Tabulka v plné velikosti: Immax LED – tabulka_ke_stazeni

Při jaké ceně by pro vás byla LED žárovka s ekvivalentem řekněme 70 W zajímavá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).