Hlavní navigace

Léto na ČT 1: denně pohádky a zábava, Chalupáři, Hříšní lidé města pražského

28. 5. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

První program České televize se v létě hodně zaměří na děti. Z archivu také vytáhne Hříšné lidi města pražského a Chalupáře, které předminulé dva roky v létě vysílala Nova.

Jednička cílí na děti a rodinu. Nabídne seriály i zábavu

Více rodinný a hodně zaměřený na děti bude v létě první program České televize. Na prázdninové vysílací schéma přejde od 18. června. ČT 1 se v létě zaměří na děti, rodinu, seriály a zábavu,“ řekl serveru DigiZone.cz programový ředitel ČT Milan Fridrich. Z vysílání tak zmizí například všednodenní odpolední blok Živě na Jedničce, který od 14 hodin vysílalo brněnské studio ČT. Nahradí jej pohádky, které Jednička nasadí denně (s výjimkou víkendu) od 14:50 hod. „Děti už mají většinou odpoledne volno,“ vysvětluje Fridrich, proč odpolední pohádky ČT 1 nasadí již od 18. června, tedy skoro dva týdny před koncem školního roku.

Letní přestávku si od konce června dá také populární seriál Vyprávěj, který České televizi zajišťuje vysokou sledovanost v pátek večer (vrátí se až v září v premiérové čtvrté řadě). Navazující dokumentární cyklus 13. komnata a talk show Všechnopárty sice v pátečním prime time zůstávají, ČT 1 ale bude opakovat jejich dřívější díly. Z vysílání o letních prázdninách zmizí středeční Pošta pro tebe a všednodenní podvečerní seriály (po končícím seriálu Everwood a navazujícím seriálu Bláznivé lásky dostane ve všední dny od 17:00 hod. prostor zábava). Naopak denní soutěže AZ kvíz a Taxík zůstávají i přes léto, stejně jako Černé ovce.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Milan Fridrich v létě vrátí na ČT 1 ve větší míře pořady pro děti, které od Nového roku přesunul téměř všechny na ČT 2

Pohádky každý den od 14:50, zábava od 17:00

Dětem ČT 1 nabídne každý všední den deset minut před třetí hodinou odpoledne pohádku, na kterou naváže od 15:45 čtvrthodinový formát Výprava za českými čerty a od 16:00 dokumentární cyklus Cestománie, který pro ČT před lety natočilo studio Febio Fera Feniče. Po Cestománii bude následovat hodina věnovaná zábavným pořadům z archivu ČT. Začínat bude v 17:00 a každý týden se od pondělí do čtvrtka zaměří na nejlepší díly jednoho konkrétního zábavného pořadu. V týdnu od 18. června půjde o formát Na kus řeči s Miroslavem Donutilem, o týden později o Uvolněte se, prosím! s Janem Krausem.

Později budou následovat i Banánové rybičky s Halinou Pawlowskou a Bolkoviny s Bolkem Polívkou. Čtyři zmínění baviči se během léta na ČT 1 protočí víckrát, pokaždé ale Jednička věnuje jednomu konkrétnímu pořadu a baviči celý týden od pondělí do čtvrtka (zřejmě nebude náhodou, že zábava půjde přímo proti Odpoledním Televizním novinám na Nově). V jeden týden se tak například Jan Kraus objeví s podobnými formáty hned na dvou televizích, pokaždé však půjde o reprízy: na ČT 1 půjde starší Uvolněte se, prosím! a na Primě family Show Jana Krause. Výjimku u všedních podvečerů bude mít pátek, kdy od 17:00 půjde reality show Malá farma a po ní od 17:30 speciální vydání publicistického magazínu Černé ovce.

Letní schéma ČT 1 – červen 2012

Zdivočelá země ustoupí Hříšným lidem města pražského

Nízká sledovanost reprízované třetí řady seriálu Zdivočelá země přiměla Českou televizi odsunout tento titul z pondělních 20 hodin na pozdější čas od 21:05. Místo něj na osmou večer nasadí od 25. června archivní český krimiseriál Hříšní lidé města pražského. Zdivočelá země tak v létě zcela nahradí cestopisný cyklus Na cestě a na podzim se vrátí v nové, premiérové čtvrté řadě, kterou ČT 1 jistě vrátí do hlavního času od 20 hodin. Zajímavé je, že návrat Zdivočelé země si nepřímo vyžádal předseda Rady ČT Milan Uhde, který tento seriál při loňské volbě generálního ředitele ČT vychvaloval a naopak hodně brojil proti vysílání seriálu Vyprávěj.

Oba seriály se věnují historickým událostem v bývalém Československu, Zdivočelá země ovšem pohledem odpůrců komunismu, zatímco Vyprávěj spíše prezentuje postoj většinové společnosti, která se snažila s tehdejším režimem nějak vyjít. Právě proto Uhde seriál Vyprávěj opakovaně kritizoval a dostalo se mu pochopení i od (tehdy ještě kandidáta na) ředitele ČT Petra Dvořáka. Zájem diváků ale ukazuje něco jiného: zatímco Vyprávěj (kromě nyní vysílané speciální řady Osudy, která se věnuje vedlejším postavám seriálu) si udržuje stabilní víc než milionové publikum, reprízovaná Zdivočelá země zcela propadla (a ČT kvůli tomu už přestala používat marketingové heslo, že letošní rok ve vysílání ČT 1 je rokem Zdivočelé země).

Poštu pro tebe nahradí seriál Proč bychom se netopili

Úterní večery ponechá ČT 1 zaměřené na české filmy, na jejichž koprodukci se podílely Kavčí hory (během letní přestávky novácké Ordinace v růžové zahradě 2, která nyní poměrně úspěšně ničí jejich sledovanost, by v létě mohly dosáhnout lepších výsledků). Změna nastane ve středu od 20 hodin. Poštu pro tebe od 27. června nahradí repríza původního seriálu Proč bychom se netopili na motivy stejnojmenné vodácké knihy. V tento den ještě ČT 1 Poštu pro tebe odvysílá, ale až po zmíněném seriálu, tedy od 21 hodin. Další týdny ale v tomto čase nabídne tradiční Příběhy slavných. Krátce před desátou večer pak bude následovat aktuální řada soutěže Den D.

Čtvrteční večery ČT 1 zachová stejné jako před prázdninami. Od 20:00 bude pokračovat archivní seriál Dobrodružství kriminalistiky a po něm od 21:00 diskusní pořad či spíš aréna Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Později večer pak Jednička v létě znovu zopakuje loni vysílaný dokumentární cyklus Rybí legendy Jakuba Vágnera o putování slavného českého rybáře za největšími sladkovodními rybami světa do různých koutů Země. Páteční seriál Vyprávěj od 1. června nahradí do 20 hodin původní české pohádky. Na Den dětí půjde Nesmrtelná teta, 8. června Královský slib, 15. června RumplCimprCampr, 22. června Tři životy a 29. června Lotrando a Zubejda. V pátek tedy bude Jednička dávat hned dvě české pohádky – jednu od 14:50 a druhou ve 20:00.

ebf - partner 1

Chalupáři se po dvou letech stěhují z Novy na ČT 1

Určitých změn doznají i víkendové večery. Soboty Jednička nadále ponechá zábavné, od 20 hodin se budou střídat formáty Zázraky přírody, Trumfy Miroslava Donutila, Hodina pravdy a Miroslav Donutil ve spirále (patrně nějaká nová věc?). Významnou úpravu ale provede ČT 1 v neděli večer od 20 hodin. Místo tradičních původních dramatik, které porážejí i pěveckou soutěž Hlas Česko Slovenska na Nově, nasadí od 24. června archivní seriál Chalupáři, který uplynulé dvě letní sezóny s úspěchem vysílala Nova (těžko tedy říct, jak bude fungovat třetí léto po sobě ve stejném vysílacím čase jako na nejsledovanější české televizi). Další archivní seriál Dobrá voda nasadí ČT 1 od 17. června do nedělního odpoledne od 14:30 hod.

Sečteno a podtrženo, čtyři večery v týdnu bude ČT 1 od 20 hodin vysílat archivní české seriály (Hříšní lidé města pražského, Proč bychom se netopili, Dobrodružství kriminalistiky a Chalupáři), dva večery české filmy (úterý) nebo pohádky (pátek) a jeden večer zábavu (sobota). To by mohla být zajímavá alternativa vůči reality show Farma, jejíž první řadu nasadí od konce června do svého vysílání Nova a věnuje jí pět večerů v týdnu (pondělí až čtvrtek a neděli, vždy od 20 hodin). Záležet ale bude na tom, jak moc se Farma u českých diváků „chytne“ a jak s kartami zamíchá Prima family, která ještě svoje letní schéma nezveřejnila.

Jakou známku byste dali letnímu schématu ČT 1 (jako ve škole)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).