Hlavní navigace

Léto na Nově: reprízy Pojišťovny štěstí, dvojitá Šeherezáda a Plechová kavalérie

20. 6. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Léto nepatří k nejoblíbenějším částem roku televize Nova. Nejsledovanější česká televize obvykle nahrazuje premiérové pořady reprízami, což se odráží na velkém poklesu sledovanosti. Ani letošek nebude výjimkou. Od tohoto týdne si dává letní přestávku vůbec nejsledovanější nezpravodajský pořad, seriál Ordinace v růžové zahradě 2. Od příštího týdne se odmlčí i nekonečný denní seriál Ulice, na němž stojí podvečerní sledovanost Novy a mimo léto odebírá diváky hlavním zpravodajským relacím Primy a České televize. Premiér se diváci dočkají jen u zahraničních seriálů.

Ordinaci nahradí romantické filmy a sitcom Hospoda

Nejsledovanější seriál Novy Ordinace v růžové zahradě od toho týdne nahradí romantické zahraniční filmy a původní sitcom Novy z devadesátých let Hospoda. Filmy místo Ordinace nabídne Nova v úterý večer, Hospodu ve čtvrtek, kdy od 20 hodin nasadí vždy dva díly tohoto seriálu za sebou. Ulice, jejíž poslední díl před letní přestávkou Nova odvysílá tento pátek, bude od příštího týdne nahrazena tureckou telenovelou Tisíc a jedna noc. Nova tak v podvečeru rozšíří prostor pro tento akviziční seriál na dva díly denně. Šeherezáda bude začínat jako nyní v 17:35 hod., hned po Odpoledních Televizních novinách, a končit bude před půl osmou, kdy na ni navážou hlavní Televizní noviny.

Pondělní, páteční, sobotní a nedělní večery od 20 hodin Nova zasvětí zahraničním filmům. Znovu zopakuje například sérii příběhů Harryho Pottera, Krokodýla Dundee či agenta 007 Jamese Bonda. Středy večer, které nyní patří filmům, Nova obsadí od 29. června mezinárodní soutěží Wipeout – Souboj národů!, v níž se smíšené česko-slovenské družstvo zástupců Novy a slovenské televize Markíza utkalo s konkurenty z Polska, Běloruska a Ukrajiny. Barvy České republiky v ní hájí herci Bára Munzarová a Martin Trnavský, moderátor Ondřej Brzobohatý, herci Nicol Mravcová a Jana Sováková, fotbalista Tomáš Skuhravý, moderátor Tomáš Kraus, česká Miss Bára Kolářová a fotograf David Kraus.

Nova - sitcom Hospoda

Mnohokrát opakovaný sitcom Hospoda nasadí Nova na čtvrteční večery místo superúspěšné Ordinace v růžové zahradě 2 (Foto: TV Nova)

Wipeout, v němž Češi a Slováci skončili poslední

Wipeout měl být původně jedním z trháků jarního či podzimního schématu Novy, ale protože česko-slovenské družstvo skončilo v souboji národů jako úplně poslední, Nova s Markízou s uvedením této soutěže na obrazovku dlouho váhaly. Nakonec ji odvysílají jako úplně poslední ze zemí, s nimiž její smíšený tým soutěžil. Diváci, kteří mohou přijímat polskou televizi TVN, mohli tuto soutěž vidět už letos v únoru, Bělorusové a Ukrajinci ji odvysílali již loni na podzim. Nova s Markízou však Wipeout nemohly úplně skrečovat, protože jeho natáčení bylo finančně velmi náročné. Osmnáctičlenný soutěžní tým z Česka a Slovenska kvůli němu letěl až do Argentiny, kde se tato soutěž natáčela koncem loňského léta.

Režie česko-slovenské verze Wipeoutu se ujal Pepe Majeský, který stál i za česko-slovenskou talentovou show Talentmania či za Česko Slovenskou SuperStar. Natáčení v Argentině bylo velmi náročné. Spolupracovali jsme s kombinovaným zahraničním štábem – ruským, holandským i argentinským. Naštěstí jsme měli po ruce tlumočníky, takže jsme to zvládli. Po organizační stránce bylo vše dobře připravené, přiblížil podmínky, za jakých vznikal pořad pro Novu a Markízu. Za slovenskou stranu ve společném týmu soutěžila Miss Romana Šramlová, herec Maroš Kramár, moderátoři Patrik Švajda a Lenka Šoóšová, herec Filip Tůma, návrhář Fero Mikloško, playmate Jana Mináriková, zpěvák Tomáš Bezdeda a moderátor Peter Varinský.

Nova - Wipeout, moderátor Libor Bouček

Moderátor Libor Bouček při komentování jedné z disciplín soutěže Wipeout (Foto: TV Markíza)

Chalupáři letos nebudou. Nahradí je Plechová kavalerie

Nova ani letos nezapomněla na nostalgický československý seriál. Po dvou letech předchozích letech, kdy vsadila na popularitu Chalupářů, tentokrát sáhla po ideologicky tvrdším seriálu Plechová kavalérie o putování party kombajnérů žněmi v komunistickém Československu. Autory seriálu, který vznikl v roce 1979, jsou Jaroslav Dietl a Jaroslav Dudek, kteří stojí i za mnohem populárnější Nemocnicí na kraji města. Ačkoli měl seriál plnit ve své době roli seriózního díla, dnes již působí spíš úsměvně. Hlavní zápletky jsou celkem banální a hrdinové, kteří je řeší, působí mnohdy až komicky. Tedy zřejmě naprosto jinak, než autor původně zamýšlel. Proto většina diváků sleduje seriál spíše z recese a kvůli skvělým výkonům řady legend českého hereckého nebe, hájí Nova nasazení Plechové kavalérie do svého vysílání.

Faktem je, že tento seriál po roce 1989 nevzkřísila jako první Nova. V době ředitelování Martina Dvořáka jej s úspěchem vysílala konkurenční Prima, která jím navázala na sérii dalších komunistických děl, jako byl krimiseriál Třicet případů majora Zemana či Žena za pultem. Některé z Dietlových předrevolučních seriálů kvůli jejich silnému ideologickému náboji dodnes žádná z televizí znovu neodvysílala. Jde třeba o Muže na radnici nebo Okres na severu, které přímo líčí práci komunistických funkcionářů. Z Dudkových seriálů Nova už několikrát zopakovala komunistickou kriminálku Malý pitaval z velkého města.

Seriál Plechová kavalerie

Loni v létě chtěla Nova vysílat komunistický seriál Žena za pultem, získala ho ale konkurenční televize Barrandov. Letos se Nově podařilo získat práva na jiné socialistické „dílko“, Plechovou kavalérii. (Foto: archiv ČT)

Pojišťovna štěstí o víkendových podvečerech

Jestliže ve všedních podvečerech Nova sází na dvojitou dávku telenovely Tisíc a jedna noc, o víkendu dá před večerními Televizními novinami reprízy vlastního seriálu Pojišťovna štěstí. Počínaje 2. červencem je diváci uvidí v sobotu a neděli od 18:15 hod. místo kutilského magazínu Rady ptáka Loskutáka, který si dává přestávku. Letních repríz se dočká i cyklus televizních filmů Soukromé pasti, Nova však zatím nezveřejnila jejich přesné nasazení. V programu na poslední červnový a první červencový týden chybí. Letní přestávku si o prázdninách dá publicistický magazín Víkend, který nyní Nova vysílá v úterý od 21:35 hod. Místo něj a Ordinace v růžové zahradě 2 bude od tohoto týdne vysílat romantické filmy, na které navážou Noční Televizní noviny.

Páteční české pohádky, kterým Nova vyčlenila hlavní vysílací čas od 20 hodin, nahradí kultovními, ale už poněkud staršími zahraničními filmy – například Forrestem Gumpem. A zopakuje je hned následující den, v sobotu dopoledne před desátou hodinou. Ze sobotního schématu v létě zmizí kontaktní pořad Volejte Novu, který měl pravidelný čas v pravé poledne. Místo něj půjdou právě zahraniční filmy z pátečního večera a poté české filmy pro pamětníky. Letní přestávka čeká také na publicistický pořad Střepiny, nyní vysílaný každou neděli od 22:40 hod. Dosud jej televize vsouvala mezi český film od 20 hod. a zahraniční film, který šel po Střepinách. Nyní prostě na český film naváže přímo ten zahraniční. V létě se rozlučte také se sledováním nedělního dopoledního magazínu Koření a podvečerními Babicovými dobrotami.

Nova - seriál Pojišťovna štěstí

Všechny vlastní premiérové seriály Nova v létě stahuje z vysílání, naopak do něj vrátí reprízy Pojišťovny štěstí (Foto: TV Nova)

Premiéry? Akční seriál Lidský terč, nové řady Kobry 11 a Kriminálky Miami

Z mála premiér, které Nova nabídne během letošního léta, je nejzajímavější asi nový americký akční seriál Lidský terč, který dostane okno ve středu od 21:30 hod. První díl Nova odvysílá příští týden 29. června. Lidský terč vznikl podle komiksu Len Weina a Carmina Infantina a jeho první řada, již Nova v létě odvysílá, měla světovou premiéru loni v lednu na kanadské televizi CTV a americké stanici Fox. Hlavní hrdina seriálu Christopher Chance je osobním strážcem a soukromým detektivem v jedné osobě, na kterého se obracejí lidé, jimž někdo usiluje o život. Přebírá na sebe tedy identitu těchto klientů a sám se stává živým terčem zabijáků, které chce odhalit a zneškodnit.

Nových řad se v létě dočkají i krimiseriály Kriminálka Miami a Kobra 11. V případě Kriminálky Miami jde o osmou řadu, která obsahuje 24 nových příběhů, a jejíž první díl Nova odvysílá tento čtvrtek od 21:20 hod., hned po dvou dílech vlastního sitcomu Hospoda. Další díly budou následovat vždy ve čtvrtek v tomto čase. Premiérová Kobra 11 bude mít na Nově už patnáctou řadu, televize však zatím nezveřejnila, na jaký den a čas ji nasadí. Z premiérových zahraničních filmů Nova během léta nabídne v prime time dvanáct snímků: Divoké vlny, Šéfe, jsem v tom!, Dvanáct do tuctu, Správná volba, Maratón lásky, Příšerná tchýně, Život jde dál, Beowulf, Čtyřicítka na krku, Nový přítel mé matky, Operace Dunaj a Chůva v akci.

Nova - seriál Lidský terč

Jednou z mála novinek v letním schématu Novy je nový americký akční seriál Lidský terč, který televize nasadí na středeční večery (Foto: TV Nova)

Nova Cinema nabízí v premiéře poslední řadu Plastické chirurgie

Také filmový kanál Nova Cinema si na léto schoval jednu seriálovou premiéru. Nabízí poslední, šestou řadu amerického seriálu Plastické chirurgie, s.r.o., kterou vysílá vždy v pátek od 21:50 hod. Nova Cinema rovněž zopakuje kultovní americký seriál Městečko Twin Peaks, který u českých diváků zpopularizovala před lety Česká televize. Nova slibuje, že i tentokrát zachová původní český dabing, známý z programu ČT 2. Jinak lze letní schéma Novy Cinemy označit za „udržovací“ a letně „levné“. Stanice dokonce upustí od úspěšných českých komedií, kterými si zvyšovala sledovanost v posledních týdnech a měsících. Filmy nabídne výhradně zahraniční, většinou starší akční a dobrodružné snímky či thrillery.

Z novějších snímků se na Nově Cinema v létě objeví politický thriller Mnichov od Stevena Spielberga z roku 2005, který popisuje odplatu Izraele za teroristický útok na jeho olympijskou reprezentaci na hrách v Mnichově v roce 1972. Premiéru bude mít i americko-německé sportovní drama Pokojný bojovník z roku 2006, americko-mexické drama To, co dýchám z roku 2007, americké policejní drama Noc patří nám z roku 2007, americký thriller Auto zabiják z roku 2007, americký akční horor Planeta teror z roku 2007, či americká romantická komedie Zpověď americké nevěsty z roku 2005.

Mnichov 1972 - terorista na LOH

Dobový snímek z teroristického útoku na izraelské sportovce během Letních olympijských her 1972 v Mnichově. Právě této události a hledání viníků se věnuje film Mnichov od Stevena Spielberga, který v premiéře odvysílá Nova Cinema. (Foto: SFgate.com)

Nova Sport s přenosy Moto GP, Formule 1 či Wimbledonu

Letní sezóna naopak přeje sportovním událostem, které se objeví nejen na placeném kabelovém a satelitním kanálu Nova Sport, ale i na hlavním programu Novy. Například už v neděli 3. července zaberou dva sportovní přenosy čtyři a půl hodiny odpoledního a podvečerního vysílání Novy. Od 13:40 hod. Nova nabídne přímý přenos Velké ceny Itálie, závodu třídy Moto GP mistrovství světa silničních motocyklů na okruhu Mugello. Na něj od 15:00 hod. naváže přenos finálových zápasů tenisového Wimbledonu z Londýna, který skončí po šesté hodině večer a naváže na něj repríza seriálu Pojišťovna štěstí. Závody Moto GP bude Nova Sport přenášet i z brněnského okruhu, a to 13. a 14. srpna. Celkem za léto odvysílá přenosy z pěti Velkých cen Moto GP.

Ze závodů formule 1 a formule GP2 nabídnou Nova a Nova Sport všechny čtyři plánované ceny z Británie, Německa, Maďarska a Belgie. Tenisové přenosy zastoupí kromě Wimbledonu dva turnaje série ATP Masters a tři turnaje série ATP World Tour 250. Živě pak Nova Sport odvysílá i tři turnaje golfové série PGA European Tour, zatímco pětici turnajů domácí Czech PGA Tour nabídne jen ze záznamu. 29. července začíná nový ročník domácí fotbalové Gambrinus ligy. Nova Sport z něj v létě nabídne pět přenosů, vždy jeden týdně v pátek od 20:05 hod. Koncem července končí i ruská fotbalová Premier Liga, z níž Nova Sport přinese dva přenosy týdně, vždy v sobotu od 11:55 a v neděli od 15:55 hod.

Wimbledon centrální kurt prázdný

Nova i letos nabídne v přímém přenosu na svém hlavním programu finále tenisového Wimbledonu (pohled na prázdný centrální kurt v Londýně)

MTV s novým seriálem Audrina a přenosem z 28. Video Music Awards

Největším letní hitem na česko-slovenském hudebním kanálu MTV, čtvrtém programu Novy, bude bezesporu srpnový přenos z udělování cen Video Music Awards. MTV jej nabídne 28. srpna, kdy se nejpopulárnější hudební ceny budou předávat v Nokia Theatre v Los Angeles. Ze seriálů se pak na MTV objeví zcela nový titul Audrina, nová reality show, která sleduje život modelky Adrine Patrige, hvězdy seriálu The Hills. Premiérových druhých řad se dočkají i seriály Borci z Blue Mountain State a Těžký časy RJ Bergera. Na rozdíl od Novy zachová česká MTV přes léto vysílání jediného původního pořadu Backstage s reportážemi z koncertů a festivalů v České republice a na Slovensku.

BRAND24

V létě se MTV Backstage, opět s Hankou a Dominikem, chystá na další adrenalinové akce, jako je Wake Jam, Street Dance Kemp, Hip Hop Jam či High Jump, a rozhodně nebude chybět v zákulisí velkých koncertů, slibuje česko-slovenská MTV.

MTV - Adrine Patrige

Jedinou premiérovou novinkou česko-slovenské MTV pro letošní léto je reality show Audrine ze života americké modelky Adrine Patrige (Foto: Uploadmega.com)

Co z letního schématu Novy vás zaujalo nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).