Hlavní navigace

Letos se prodá 1,2 milionu počítačů, zájem o notebooky stoupá

7. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle průzkumu České tiskové kanceláře letos u nás vzroste prodej osobních počítačů zhruba o pětinu. Celkem by mělo být v tomto roce prodáno 1,2 milionu počítačů, v roce 2007 se prodalo 988 500 počítačů. Loni se poprvé prodalo více notebooků, než desktopů a zástupci výrobců počítačů očekávají, že letošní rok bude při zpětném pohledu opět patřit právě notebookům.

Podle průzkumu České tiskové kanceláře letos u nás vzroste prodej osobních počítačů zhruba o pětinu. Celkem by mělo být v tomto roce prodáno 1,2 milionu počítačů, v roce 2007 se prodalo 988 500 počítačů. Loni se poprvé prodalo více notebooků, než desktopů a zástupci výrobců počítačů očekávají, že letošní rok bude při zpětném pohledu opět patřit právě notebookům.

Růst notebooků je způsoben zejména aktivním oslovováním nových částí trhu, především domácností a živnostníků, pro které je notebook přirozenou první volbou, uvedl pro ČTK Petr Trešl, marketingový manažer české pobočky Hewlett-Packard. Svou roli hraje i cena, na které se podle produktového manažera Tomáše Čecha z Aceru projevilo posilování koruny vůči dolaru a koncové ceny tak ve finále klesaly o tři až pět tisíc korun. Nejlevnější notebooky se letos dostaly pod deset tisíc korun.

BRAND24

Nejlevnější PC budou dále zlevňovat, ale očekáváme spíše přesun poptávky do střední kategorie k lépe vybaveným počítačům se dvěma jádry a širokoúhlým displejem s cenou kolem 15 000 korun, dodal Tomáš Čech pro ČTK. U Hewlett-Packard už prý takový přesun zájmu zákazníků pozorují. V kategorii mininotebooků typu HP MiniNote zaznamenáváme odklon od nejlevnějších přístrojů z levných plastů a s malými klávesnicemi k produktům, které zákazníkům přinášejí kvalitnější dílenské zpracování, bezpečnostní prvky ze světa klasických notebooků a hlavně klávesnice o velikosti 95 procent standardních notebookových klávesnic řekl ČTK Petr Trešl, marketingový manažer HP. (Finanční noviny)

A co vy? Koupili jste si letos stolní počítač, notebook či některý z nové generace ultramobilních netbooků? Kterému konceptu osobního počítače jste více nakloněni? Své názory můžete psát do diskuze pod touto zprávičkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).