Hlavní navigace

Ondřej Ťapušík: LG míří k OLED. LCD s Quantum dot jsou jen zastávkou

10. 3. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: archiv Ondřeje Tapušíka
Rozhovor se specialistou na Smart TV ve společnosti LG – nejen o OLED, ale hlavně o Ultra HD a nových technologiích, které tento výrobce připravil na letošní rok.

ČTĚTE TAKÉ: LG InnoFest 2015: Full HD končí, Ultra HD opět s LCD IPS a OLED už jen ve 4K! 

Minulý rok jste v chytrých televizorech začali používat nový operační systém WebOS postavený na Linuxu. Testoval jsem ho zatím v jednom či dvou televizorech a vůbec nebyl špatný. Jen mě zarazila jistá pomalost jeho běhu. Letos se už ale mluví o zkrácení doby startu televizoru až o 60 %. Mě by ale zajímalo zrychlení operací v už spuštěné TV…

Jak už jste zmínil, doba bootování v počátečním nastavení TV je opravdu až o 60 % rychlejší, ale samozřejmě ruku v ruce s tím jsme zrychlili i samotný WebOS, nově označovaný 2.0, na již spuštěné TV. Takže pokud si budete chtít spustit jakoukoliv vaši oblíbenou aplikaci, přehrát film, popřípadě spárovat televizor s vaším mobilním telefonem, tak i toto všechno – a mnoho dalšího – doznalo změn a je mnohem rychlejší. Na základě testů u prvních vzorků, které máme již skladem, se domníváme, že WebOS letos bude patřit k nejrychlejším televizním platformám na trhu.

Minulý rok byl u Smart TV souběhem vaší původní technologie NetCast a nového WebOS. Jak tomu bude letos?

Máte pravdu, jelikož samotný WebOS je o něco náročnější na hardware, tak u některých modelů 2014 jsme museli ponechat původní NetCast technologii. Nicméně modelové řady pro rok 2015 již budou všechny – až na jednu nižší sérii – fungovat na novém operačním systému WebOS.


Autor: archiv Ondřeje Tapušíka

Můžete nám prozradit, jaký bude podíl Smart TV v letošní produkci?

Chytrý obsah v televizorech je dnes už standardem, a stejně tak i většina televizorů LG uvedená v roce 2015 bude již „chytrá“. Pokud bychom se bavili o konkrétnějším podílu, tak to bude přes 90 % z celkové nabídky.

Pro televizory kolekce 2015/16 jste připravili několik nových technologií. Jaké vám z toho přijdou nejzajímavější, resp. nejdůležitější?

Novinek je celá řada, tou první, kterou bych zmínil, je vylepšení obrazu, zejména barev, a to použitím technologií Wide Color LED a Quantum dot, souhrnně nazývané ColorPrime UHD.

Dále pak budou nejvyšší řady disponovat zdvojenými tunery. To znamená, že TV je schopna nahrávat jeden program a zároveň přehrávat jiný v rámci rozdílných multiplexů, popřípadě umožní sledovat jeden pořad na televizoru a rozdílný třeba na tabletu v ložnici.

Za zmínku určitě stojí i nový ovladač kombinující jak klasický ovladač, tak „magický“ (chytrý) ovladač. V konečném důsledku to pro zákazníka znamená, že již nebude muset mít na stole dva různé ovladače, ale bude mít jeden, který bude mít jak numerickou klávesnici pro klasické ovládání, tak prvky „magického“ ovladače, tj. možnost řídit televizor pohybem nebo hlasem. Zároveň ale má i rolovací tlačítko pro lepší orientaci ve webovém prohlížeči a rozhodně také vypadá velice elegantně. Navíc je taktéž univerzálním ovladačem pro další zařízení jako třeba Blu-ray přehrávač, domácí kino, apod.

V neposlední řadě je novou technologií již zmiňovaný WebOS, který kromě výrazného zrychlení letos nabízí také nové funkce, jednodušší ovládání a měl by nabídnout i nové lokální (!) aplikace.

Můžete našim čtenářům nějak více objasnit, v čem spočívá vaše momentálně stěžejní LCD technologie Quantum dot? Mluvíte o nanotechnologii, resp. o nanokrystalech…

Nejsem si jistý, jestli jí můžeme považovat za stěžejní, protože jak asi víte, tak v LG věříme, že tou pravou technologií je OLED, který kombinuje ty nejlepší vlastnosti jak LED, tak plazmových televizorů. Pokud se ale bavíme o LCD Ultra HD, tak Quantum dot bezesporu přináší výrazné obrazové vylepšení. Je ho docíleno použitím nanofilmu tenkého pouze 20–50 µm umístěného před LED podsvícením LCD obrazovky. Díky tomu je barevné spektrum vylepšené o 20–30 %, takže barvy působí velice živě a dávají sledování oblíbených filmů úplně nový nádech.

Začínáte používat LCD obrazovku označovanou jako Wide Color LED. Co si pod tím máme představit?

Přesně tak. Kromě Quantum dot jsme do některých UHD řad implementovali i tuto novou technologii, která díky vylepšenému LED podsvícení a novému barevnému filtru nabízí výrazně lepší barevné podání.

V kolika televizorech, resp. kde Wide Color LED letos najdeme?

Technologie ColorPrime (souhrnný název pro Wide Color LED a Quantum dot, pozn. red.) letos bude ve čtyřech sériích a mezi prvními to bude řada UF950V, která bude dostupná již od konce tohoto měsíce, tedy od konce března.


Autor: archiv Ondřeje Tapušíka

Zastavme se ještě u OLED. Jak to vidíte s masovou produkcí opravdu konkurující LCD?

Počet vyrobených OLED televizorů se rok od roku navyšuje, letos by mělo být vyprodukováno kolem milionu kusů, což již není malé číslo, nicméně když se na to podíváme v globálním měřítku, tak to zas tolik není.

Pro letošní rok ještě očekáváme, že OLED bude dražší technologie, nicméně plně věříme, že s nárůstem vyrobených kusů budeme schopni v nadcházejících letech tuto technologii cenově přiblížit na úroveň LED TV.

Ultra HD je fenomén dneška a zavedli jste ho i do obrazovek OLED. Všichni se navíc shodují na jeho nezvykle rychlém zavedení i do vysílací praxe. Jaký je jeho podíl ve vaší letošní produkci?

Jelikož sledujeme raketový nástup 4K televizorů a poptávku, která je každým dnem větší, rozhodli jsme se vyjít naším zákazníkům vstříc a v roce 2015 uvedeme více než 60 % výrobků s UHD rozlišením.

Budou mít televizory na evropském, potažmo na českém trhu, z kolekce 2015/16 už i možnost přijímat 4K vysílání prostřednictvím TV tuneru?

Společnost LG si je vědoma, že pokud si člověk kupuje nový televizor, tak počítá s tím, že ho nebude muset pár let obměňovat, třeba právě pokud přijde nový vysílací standard. A přestože není vždy 100% jasné, jak bude vypadat vysílání v budoucnu, snažíme se ve spolupráci s ČRa (České radiokomunikace, pozn. red.) zajistit budoucí kompatibilitu. Takže již dnes si majitelé UHD modelů roku 2014, konkrétně sérií UB850, UB950 a UB980, mohou po aktualizování firmwaru prohlédnout, jak vypadá 4K vysílání přes satelit, a společně s našimi inženýry pracujeme i na zpřístupnění vysílání v DVB-T2, kde by to mělo být umožněno také co nejdříve.

Co se týče UHD modelů pro rok 2015, tak všechny modelové řady, které uvedeme v ČR, budou mít podporu H.265/HEVC a DVB-T2, což znamená, že pokud nedojde k žádným velkým změnám v rámci plánovaného vysílacího standardu, tak budou naše televizory tento příjem podporovat.

MMF24

Očekáváte v tomto ohledu ze strany zákazníků a vysílacích společností nějaký větší zájem o uvedení takovýchto přístrojů?

Jak můžeme pozorovat již nyní, zájem o UHD televizory je stále větší a s narůstající poptávkou v tomto segmentu počítáme i do budoucna, až ve finále nahradí aktuální HD/Full HD segment. Ale to je samozřejmě otázka ještě pár let.

Na tři otázky týkající se směrování LG na českém a slovenském trhu jsme se zeptali také generálního ředitele LG Electronics Czech/Slovakia, Chang Ho Kwona


Foto: LG

Generální ředitel LG Electronics Czech/Slovakia Chang Ho Kwon

V Česku a na Slovensku přišlo LG s koncepcí značkových prodejen, kterou zatím jinde v Evropě neuplatňuje. Co od ní očekáváte? Zkoušíte ji u nás, než ji zavedete celoevropsky?

Snažíme se přiblížit Čechům – je to součástí naší strategie na českém trhu. Chceme značku LG přiblížit lidem a jedna z cest, jak toho dosáhnout, jsou vlastní obchody, které začínáme otevírat. V loňském roce jsme otevřeli jeden předváděcí v Praze a tzv. LG Brand Store v Českých Budějovicích, Žďáru nad Sázavou a v Bratislavě. I v průběhu tohoto roku plánujeme pokračovat v otevírání vlastních obchodů. Je to naše lokální strategie, nicméně jednotlivé pobočky LG si vzájemně pomáhají a sdílejí úspěšné projekty, takže když se tento koncept osvědčí, tak je možné, že se rozšíří.

Jak vidíte pozici LG na českém, případně i slovenském trhu za nějaké dva, tři roky?

Poptávka po elektronickém zboží roste a nám se v posledních letech taky daří zvyšovat meziročně tržby. Očekávám, že tenhle trend potrvá i následující dva, tři roky.  

V Česku také podporujete tenis…

Na nejbližší dva roky jsme se stali partnerem českého tenisu. Podporujeme český Davis Cup tým a český Fed Cup tým. Zejména v ženském tenisu je aktuálně Česká republika světovou tenisovou velmocí a věříme ve vítězství i letos.

Seriál: Rozhovory
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).