Hlavní navigace

Líbil se vám článek? Poděkujte oblíbeným autorům penězi

29. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kromě nasdílení na sociálních sítích nebo pochvalného komentáře pod článkem můžete práci konkrétního autora na našem webu ocenit také symbolickým honorářem.

Před dvěma lety jsme experimentovali s komunitním odměňováním přes službu Flattr. Po devíti měsících jsme museli konstatovat, že pokus neměl mezi čtenáři velkou odezvu a nakonec jsme Flattr z Lupy stáhli. A slíbili jsme, že zkusíme najít jiné řešení, jak by mohli čtenáři vyjádřit oblíbeným autorům svou podporu.

Právě startujeme s novým pokusem – zatím v testovacím režimu, takže se jeho podoba může v průběhu času měnit.

Jednoduchou – a zcela dobrovolnou – možnost přispět oblíbenému autorovi za kvalitní text vám zprostředkuje nové tlačítko Odměnit autora, které najdete po boku tlačítek pro sdílení článku na Facebooku, Twitteru nebo Google+. Můžete tak poslat drobnou částku 25 Kč – a to platební kartou nebo bankovním převodem. 

Technické řešení dodává česká služba GoPay, která na Lupě poprvé uvádí svou novou inline platební bránu. Díky ní je platba velmi jednoduchá. Když na tlačítko Odměnit autora kliknete, zobrazí se vám nad stránkou okno pro vyplnění informací o platební kartě, ze které chcete peníze poslat. Chcete-li raději použít bankovní převod, můžete na něj přepnout v menu v levém horním rohu. GoPay podporuje všechny velké banky operující v ČR. 

Platební brána používá zabezpečené připojení přes protokol HTTPS. Po vyplnění své e-mailové adresy (jste-li přihlášeni ke svému účtu na webech Internet Info, vyplní se váš e-mail automaticky) a údajů o kartě můžete také zvolit možnost Zapamatovat kartu, která zajistí, že při příštích platbách nebudete muset údaje znovu vyplňovat. Neplatí to jen pro náš server, ale pro všechna další místa, kde je platební brána GoPay nasazena. 

Po kliknutí na tlačítko Zaplatit 25 Kč vás brána přesměruje na platební rozhraní banky, kde transakci případně potvrdíte – například pokud vaše banka zabezpečuje platby ještě zasláním kódu v SMS. Po zaplacení se zobrazí informace o proběhlé platbě a potvrzení vám odejde na e-mail, který jste ve formuláři vyplnili. A pak se vrátíte zpět na stránku článku, který jste právě odměnili.

Pokud jste nechali kartu zapamatovat, bude druhá platba ještě jednodušší. Když zadáte svůj e-mail, odešle vám brána automaticky SMS s čtyřmístným kódem potřebným k autorizaci platby. V okně můžete nechat zapnutou možnost Zůstat přihlášen, díky které budete moci další platby provádět už jen na jedno kliknutí. 

MMF24

Vybrané peníze ze všech našich serverů se sbíhají na jednom společném účtu, ze kterého pak budeme rozdělovat částky mezi jednotlivé autory – přesně podle vůle čtenářů. Z částky se odečítají poplatky provozovateli brány – podle platného ceníku jde o 3 Kč + 2,2 % z každé transakce. Služba se řídí Podmínkami používání platební brány GoPay a Pravidly ochrany soukromí

Přímé odměňování autorů momentálně běží v testovacím provozu a je možné, že v budoucnu dozná změn.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).