Hlavní navigace

Lidé spojení s časopisem Respekt by neměli pro ČT analyzovat vysílání, kritizuje radní Michael Hauser

9. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Je to stejné, jako kdyby analýzy proporčního zastoupení odborníků různé politické orientace dělali redaktoři internetového Deníku Referendum,“ vysvětluje čerstvě zvolený člen Rady ČT

Systém zpracovávání analýz vysílání, které slouží jako podklad pro výroční zprávy České televize, kritizuje čerstvě zvolený člen Rady ČT Michael Hauser. Filosof, který v minulosti úzce spolupracoval s internetovým Deníkem Referendum a neskrývá své levicové názory, se pozastavuje nad daty, jež obsahuje výroční zpráva ČT za rok 2012. Nejvíce se mu nelíbí, že analýzu politické orientace odborníků, kteří vystupovali ve zpravodajství ČT, pro Kavčí hory připravoval tým okolo Jaroslava Formánka z časopisu Respekt.

CELÝ ROZHOVOR: ČT by neměla vnímat diváky jako nesvéprávné bytosti, míní radní Michael Hauser

KL24

„Je to podobné, jako kdyby analýzu vypracovával okruh autorů Deníku Referendum. Proč má nějaká skupina okolo politického časopisu vypracovávat objektivní analýzy objektivity ČT?“ ptá se Hauser v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Zmiňovaná analýza podle něj obsahuje informaci, že v roce 2012 vystoupilo na obrazovce ČT okolo 4,5 procenta odborných respondentů levicové orientace a 93 procent, kteří se nekloní ani k levici, ani k pravici. „A to je velmi zarážející skutečnost, protože z toho potom vychází, že odborníci, kteří představují pravicovou orientaci, byli zastoupeni v nula procentech případů, tedy že v ČT nevystupují pravicoví odborníci,“ upozorňuje Hauser.

Někteří mediální odborníci přitom podle radního ČT dlouhodobě upozorňují na to, že v pořadech ČT bývají odborníci z levicové části politického spektra nedostatečně zastoupeni. „Tyto analýzy jsu jednou z věcí, na které bych se chtěl v Radě ČT zaměřit,“ slibuje Hauser. „Doufám, že mezi novými členy Rady ČT naleznu podporu.“ Michael Hauser se obává, aby podobným způsobem nevznikaly i další analýzy, které pak slouží jako podklad pro výroční zprávy o činnosti ČT. „Možná tam je takový začarovaný kruh, kdy se ty analýzy dělají tak, že to vždycky musí vyjít,“ říká radní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).