Hlavní navigace

Loewe Connect 32 DR+: výborný obraz, úžasné funkce, zkrátka nádhera

22. 12. 2015
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
Špičkově vybavený televizor, jaký mimo tuto značku pomalu ani nenajdete, je bytelný i elegantní a od prvního pohledu představuje kus poctivé práce.

A nejen to. Je tu také poctivé balení. Po firmách, které jsou schopny prodat televizor za sto tisíc v krabici jen o málo širší, než je obrazovka, je 32 palců v balení širokém 25 cm skutečným osvěžením pro tělo i ducha.

Televizor je ke koupi ve dvou verzích: Connect 32 (39 000 Kč) mj. bez nahrávání a plně vybavený Connect 32 DR+ (47 000 Kč). Tato varianta má navíc zejména zesilovač typu 5.1 s podporou DTS (v základu jen Dolby Digital), výstup na subwoofer a terabajtový pevný disk, který doprovázejí propracované nahrávací funkce. Včetně například nahrávání dvou pořadů současně a sledování třetího a v podstatě videorekordérových možností à la Reference (další údaje tam).

Co rozhodně potěší, je kompletní podpora kodeku HEVC, tedy i na tunerech DVB-T2/S2, a funkční je i pro současný český experiment (alespoň v době zkoušení). Určitě prý také bude – podle dovozce – funkční i pro standardní české vysílání v příštím roce.

DALŠÍ (DOPLŇUJÍCÍ) INFORMACE najdete v testu Loewe Reference 55.

Poněkud překvapivé je zabudování konektoru USB 3.0 (jsme u Full HD) a ostatně i to, že televizoru chybí Bluetooth, které se však dá se dokoupit. Chybí mu ale rovněž podpora Wi-Fi Miracast, k čemuž se ještě dostanu.

Provedení je tradičně bytelné a Connect 32 DR+ váží 11,6 kg i přesto, že obrazovku tentokráte kryje plast, a nikoli sklo. Celek je označen jako polomat, ale příliš to nepomáhá a rozhodně nečekejte totéž jako u některých monitorů.

Dokoupit lze ještě podlahový stojan a tzv. Speaker Kit v barevných provedeních cappuccino, silver, petrol blue a black.

Vše je vidět v galerii níže.

Náročnější instalace

Podstavec je „poctivej kus železa“ s pořádnými gumovými podložkami, které bych ocenil i jinde, ale které často nevidím ani u dražších přístrojů.

Panel dorazí v bytelné krabici i s podstavcem a před jeho instalací musíte vyloupnout kryt rozhraní na zadní straně, což chce trochu zabrat. Škoda, že se nedodává zvlášť. Tohle není 150, 160 cm úhlopříčky, kterou si našinec u Loewe raději nechá nainstalovat. Tohle zvládne každý sám.

Protože jsem o instalaci hodně rozepsal u Reference 55, odkáži vás tam a u recenze také najdete i galerii s fotografiemi. Tady jen podotknu, že není triviální, a hlavně ponechává po naladění tunerů zapnuté skryté titulky. Ty drtivá většina lidí nepotřebuje, a pokud nevíte, kde se vypínají, čekají vás poněkud krušné časy.

Další věcí je, že jsem musel zapsat heslo na Wi-Fi, připojení přes tlačítko WPS chybělo. Během pár dnů by ale měla být k dispozici další verze firmwaru, takže je možné, že některé věci už budou vyřešeny.

Třídění naladěných kanálů jde jednak přes oblíbené položky, jednak můžete sáhnout i po fyzickém seřazení. Pracovat jde (přesouvat, mazat) i s více kanály najednou.

Ovládání klasicky poněkud atypické (naštěstí jen trochu)

V ceně dostanete univerzální dálkový ovladač s možností naprogramovat ho i pro ovládání set-top boxu, nějakého videopřehrávače a případně i audiosystému. Je rozměrný, přehledný a máte z něj pocit, že jste si pořídili nejen kvalitní televizor, ale i kvalitní „dálku“. A kvalitní rozhodně je, i když pár výtek by se našlo. Například EPG a Back, které nejsou zcela po ruce, a také jsou tu nekompletní tlačítka pro multimédia.

Přijde mi škoda, že nové Loewe nevyužilo příležitosti a „dálku“ nedotáhlo. Tedy myslím co do ergonomie, resp. přesunu více a méně používaných tlačítek.

Tlačítko OK mi zpočátku nevyvolávalo v tuneru zhola nic (v multimédiích zobrazí souborový manager), ale nakonec jsem přišel na to, že přehled naladěných kanálů opravdu vyvolává. Jen si prostě občas postaví hlavu. Naštěstí takovýchto potíží s firmwarem nebylo mnoho.

Základní tlačítka jsou Menu, přes které ovšem nevstoupíte do nastavení, nýbrž na kontextové menu vyvolávající například nahrávání, Home, přes které vyvoláte chytré funkce, ale také nastavení TV, a výše zmiňované Back sdružené s End (delší podržení). Příjemné je, že se v nabídkách dá kolovat a platí to i o souborovém manageru či seznamu naladěných kanálů na tlačítku OK.

Tohle je skutečně ukázkové.

Škoda, že řada tlačítek EPG, Home není prohozena s tlačítky mj. pro teletext a Menu a není k nim připojeno Back/End. Pak by nebyl problém je nahmátnout i poslepu. Takto je to zbytečně náročnější. Nicméně pozoruhodné je, že v ovládání funguje jakýsi multitasking. Například při přehrávání videa z USB není problém zmáčknout tlačítko Home a upravit například nastavení televizoru nebo se operativně přepnout na nějaký kanál či widget.

Home do jisté míry supluje Exit a dovoluje tak například zcela vyskočit z nabídky chytrých funkcí a ocitnout se na aktuálním tuneru. Něco podobného, ale sofistikovaněji, dělá i delší podržení tlačítka Back, které se v této druhé poloze chová jako Exit. Nicméně je označené jako End a při delším podržení vysílá do TV řadu impulsů, což je trochu překvapující. Povětšinou však vše klapne. Například ale YouTube se mi ukončit nikdy nepodařilo a prostě jsem musel přes Home vyskočit do tuneru.

Oproti potížím s Reference, kde televizor někdy reagoval až na druhý či dokonce třetí pokus z ovladače, u Connectu jsem v tomto ohledu nezaregistroval jediný problém.

Ovládání na televizoru najdete v kruhu na čelní straně, uprostřed něhož svítí LED dioda (dá se vypnout) a barvou určuje situaci (modrá běžný provoz, červená nahrávání). Síťový vypínač pak tradičně najdete vespodu pod ním a zepředu ho pohodlně nahmátnete.

I tohle je vyřešeno naprosto ukázkově.

Vysoce kvalitní devítidenní EPG

Programová nabídka je jedním slovem vynikající, přehledná a v základu se u pořadu, jehož název rotuje, zobrazuje i čas začátku a konce. Při přechodu do a z EPG se zvuk nepřeruší, ale někdo by mohl mít námitky proti zanedbatelně velkému okénku, v němž se zobrazuje náhled aktuální stanice.

Po EPG se můžete volně pohybovat, dokud nezmáčknete OK. Pak jste na daný kanál přepnuti.

Programová nabídka se zjevně stahovala na pozadí bez ohledu například u DVB-T na to, na kterém multiplexu jsem se právě nacházel. Televizor si ji také pamatoval i po vypnutí, nebo si ji obnovoval tak briskně, že jsem to nezaregistroval.

Nevím, jaký je rozdíl v čipové sadě tuneru u Reference a Connect, ale tady jsem neměl pocit, že by byl DVB-T tuner nějak málo citlivý, a že by se tudíž i EPG hůře vypořádávalo se stahováním nabídky.

Solidní chytrá platforma NetRange, ale stále bez CZ/SK aplikací

Chytré funkce, stejně jako například vstup do multimédií a menu nastavení, najdete na tlačítku Home a podrobnou galerii opět u testu Reference 55 zveřejněném v srpnu.

Connect přichází o pár měsíců později, ale moc se toho nezměnilo. I jemu tak chybí české widgety (aplikace) a ty slovenské na tom nejsou jinak. V nabídce naleznete standardní YouTube, iConcerts a mj. i Berlínské filharmoniky. Vše bylo bezproblémově funkční, ale YouTube a iConcerts nešlo ukončit, takže jsem musel vyskočit tlačítkem Home, což mě bez potíží přeneslo do televizoru.

HbbTV pracuje hned po zapnutí a není ho třeba nikde povolovat. Na ČT fungovalo bez problémů, televizor se ostatně k mému Wi-Fi routeru Netgear R7000 připojil přes 5 GHz, takže pohodička.

Na HbbTV České televize jsem chtěl vyzkoušet i sekci „Test audio i video formátů“. Bohužel stále je z 12 nabízených položek 9 s kodekem H.264, takže naprosto k ničemu. Zbývající tři jsou sice s H.265/HEVC, ale pouze pro televizor s rozlišením Ultra HD.

Využitelná je tato volba jen minimálně a na můj dotaz, proč není alespoň jeden test zaměřen na Full HD a HEVC, mi bylo u ČT řečeno, že se s tím nepočítá. A že jsou v podstatě spokojeni s tím, jak to je. Škoda, protože DVB-T2/HEVC je za rohem.

Wi-Fi Miracast, resp. Wi-Fi Direct, podporován není, což se prý v brzku změní. Pokud si do mobilu nainstalujete aplikaci iMediaShare, budete si moci z televizoru „sáhnout“ na flash disk telefonu či tabletu a něco si odtamtud pustit. Ovšem bez externích titulků u videa, které pracovat nebudou. Nově pak má fungovat i odesílání videí, hudby apod. na televizní obrazovku přímo z mobilu. To se mi sice povedlo, ale jen částečně. U videa mi totiž nepracoval obraz, ale pouze zvuk.

V nejbližší době se má ještě objevit další aplikace, dovolující mobilu či tabletu převzít TV vysílání z jednoho tuneru. Ve všech výše uvedených případech mluvím jak o Apple iOS, tak o zařízeních s Google Android.

Dostatečné možnosti úpravy nastavení, další přes servisní menu

Televizor mnoho úprav u obrazu nepotřebuje a u zvuku to platí taktéž.

Pět základních obrazových režimů poslouží při umístění ve světlejším prostředí či třeba pro přehrávání videa nebo v úsporném režimu, ve kterém se televizor automaticky po čtyřech hodinách nepoužívání vypne. Obrazu můžete upravit obvyklé volby plus například pleťovou barvu. Možností je rozumně, ocenil bych ještě přímou úpravu intenzity podsvícení, ale tohle Loewe řeší trochu jinak. Jak to je v servisním menu, netuším, ale někdy mi snad bude dopřáno…

U zvuku je režimů šest, upravit můžete basy a výšky a mj. můžete také omezit hlasitost, což se stále hodí.

Pracovat se dá se seznamem kanálů, i když tady si lokalizace plete stanice/kanály a vysílače.

Hojně ovlivnit můžete i EPG a tak si například vybrat, pro jaké stanice chcete programovou nabídku stahovat a zda se to má dělat na pozadí. Tato volba byla standardně nastavena po instalaci.

Multimédia nabídnou nejen výborný souborový manager s podporou češtiny a dlouhých názvů, které rotují, ale i zajímavé funkce přímo při přehrávání. U videa můžete například skočit rovnou na čas nebo se po liště skokově posunout.
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia nabídnou nejen výborný souborový manager s podporou češtiny a dlouhých názvů, které rotují, ale i zajímavé funkce přímo při přehrávání. U videa můžete například skočit rovnou na čas nebo se po liště skokově posunout.

Multimédia bez externích titulků, ale propracovaná

Souborový manager je pohodlně ovladatelný, televizor neměl problém s načtením disku Freecom Mobile Drive Sq TV s kapacitou 1 TB a NTFS a dělal to během okamžiku. Na potíže jsem nenarazil ani u 32 GB kombinované flash paměti (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo naformátované jako FAT32 a zvládl i médium s exFAT.

U videa narazíte především na to, že nejsou podporovány externí titulky. Prý se na tom pracuje a příští rok by to už nové televizory měly podporovat. Zda půjdou aktualizovat i ty stávající, však jasné není.

Connect překvapil přehráním 4K videa s HEVC, ale zvládl podat jen zvuk, což u Full HD televizoru není překvapivé (resamplování z UHD na FHD nefunguje). Přehrál ale také HEVC ve Full HD a také v nízkém rozlišení (SD). Navíc si bez problémů zapamatuje pozici ve videu, a to i po odskoku do tuneru nebo nějakého widgetu.

Formátová kompatibilita byla na úrovni, potěšila i podpora zvuku v DTS, i když bohužel chybí DTS HD.

Muzika pracuje v řadě formátů a problémem není ani FLAC, resp. přítomnost DTS.

U fotografií je oficiálně udáván pouze JPG a PNG, což televizor splnil. Škoda, že nepodporuje také 3D snímky v MPO a nezobrazí alespoň jednu jeho část.

Program iMedia Share už zvládá nejen „sáhnutí“ na flash disk mobilu, ale i odeslání muziky či videa do TV. To druhé mi ale fungovalo jen částečně.
Autor: Bohumil Herwig

Program iMedia Share už zvládá nejen „sáhnutí“ na flash disk mobilu, ale i odeslání muziky či videa do TV. To druhé mi ale fungovalo jen částečně.

Vybroušený briliant s pár šedivějšími ploškami

Reakce na příkaz z dálkového ovladače je rychlá, často okamžitá. Není také problém ihned po zapnutí TV ztlumit zvuk, není problém ihned vyvolat seznam naladěných kanálů s informacemi z EPG a rovněž není problém – například – nahrávat dva pořady a dívat se na třetí. Kdo vám dnes tohle nabídne?

Částečně jen kvalitní původní televizní platformy, ale žádný moderní unixový operační systém.

Televizor můžete ovládat jednak dodaným dálkovým ovladačem, což je typicky atypický kousek, i když se příjemně drží (v ruce něco cítíte), nebo můžete sáhnout po aplikaci Smart Assist pro Android či iOS. Využít také můžete, resp. zanedlouho budete moci, i Smart tv2move.

Tento software nabídne převzetí televizního vysílání z jednoho tuneru, a protože jsou zdvojené, na druhém se můžete dívat na zcela jiný pořad. To jsou možnosti, které k chytrým televizorům dobrých značek patří a které i očekáváte. Tady má Loewe ještě co dohánět a platí to i podpoře Wi-Fi Miracast, což je na rozdíl od Bluetooth velice rozumně navržená věc. Bluetooth tu sice také není, ale pokud po něm toužíte, můžete si ho dokoupit v podobě USB adaptéru. Já bych ale spíše televizor kabelem napojil na nějaké rozumné domácí kino nebo alespoň zvukovou lištu. Jeho zvuk sice rozhodně není špatný, ale neočekávejte nic takového jako u Reference. Vzhledem k ceně je ovšem velice dobrý a řekl bych, že jde dokonce o lehký nadprůměr. Někdy ale zní jako domácí kino nižší střední třídy…

Kvalita obrazu i pohybová ostrost jsou výtečné, stejně jako resamplování, i když barevnost je na můj vkus trochu posunutá směrem k výraznějšímu podání, což přes standardní menu omezíte jen částečně, prý s tím ale jde něco udělat v menu servisním. Ostatně Loewe se připravuje i na opravdovou kalibraci přímo v místě instalace a s kalibrační sondou.

Vzhledem k tomu, že si řada zákazníků nechá televizory instalovat, je to jistě velice rozumné.

Byl jsem překvapen příjemným, nebo spíše pomalu hladkým obrazovým podáním (místy až projektorovým), a to i z horších či špatných zdrojů. Na televizoru je vidět snaha udržet obraz i na špatných příspěvkových materiálech a co nejvíce ho vyvážit při omezení šumu. A daří se mu to velice často.

Podpora HEVC pracuje i na rozhraní USB a televizor si bez potíží poradil jak s běžným snímkem (SD) s kodekem H.265, tak se snímkem v rozlišení Full HD. Zaváhání jsem tentokráte nepozoroval ani u snímků s H.264, i když tento kodek je pomalu na odchodu.

A seznam zbylých přání?

Především Wi-Fi Miracast. Pokud chápu název Connect správně, pak by tohle rozhodně nemělo chybět stejně, jako Bluetooth, ať už si o něm myslíme cokoliv.

Je také škoda, že když firma přidávala podporu DTS, nezavedla rovnou i DTS-HD, což ovšem platí i o třikrát dražší Reference. Osobně bych ještě ocenil volbu pro přehrávání multimédií na jeden záběr, a ne pouze nesmyslné vybírání toho, co chci přehrát. To by podle mého u takovéhoto přístroje s výbornou multimediální kompatibilitou a kvalitním souborovým managerem mělo být automatické.

Loewe Connect 32 není nejlevnější, a to nemusí jít ani o verzi DR+. Kdo by ale u karátového vybroušeného diamantu koukal na cenu? Buď na něj má, nebo nemá. Buď si ho může (chce) dovolit, anebo nechce.

S Connect 32 je to přesně takto.

Neříkám, že televizor je dokonalý, a neříkám, že se nedá v některých věcech ještě dotáhnout.

Jde ale jen o pár věcí a ideálu se hodně přibližuje. Navíc takto vybavený televizor v podstatě nemáte šanci sehnat jinde, i když mu některé běžné možnosti zatím chybí.

A dát za v podstatě malý televizor patnáct set eur?

Je to „darda“, ale já bych to rozhodně udělal, protože má funkce, na které jsem byl zvyklý z mého analogového, avšak plně digitálního Sony se systémem DRC. Pochopitelně až na nahrávání.

Loewe Connect 32 představuje jeden z vrcholů současné televizní nabídky.

Tohle není televizor.

Tohle je šperk a z tohoto úhlu pohledu je na něj třeba se dívat.

Hodnocení

pro: výtečný obraz s minimem šumu i u horších zdrojů, výtečné resamplování, kompletní tunerová a zdvojená sada podporující HEVC, vysoce kvalitní EPG, jaké běžně nenajdete, mimořádně propracované nahrávání (v podstatě rekordér), USB 3.0, možnost individualizace televizoru, pro někoho i natáčecí podstavec, vynikající výbava, až na…

KL24

proti: …absenci Wi-Fi Miracast a podpory DTS HD, chybí také zatím výraznější česká/slovenská podpora, chybí externí titulky v multimédiích

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • 1× kryt rozhraní na zadní straně
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • 3× speciální nástroje
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Kolik jste ochotni zaplatit za „malý“ televizor, řekněme do metru úhlopříčky? (Možných je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).