Hlavní navigace

LUKO v barvách SPT TELECOMu?

22. 11. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V pátek jsme dostali oznámení, že společnost KPN odkoupila 51 procent v Eurowebu. Tato zpráva má zajímavý dopad co se českého Internetu týče: KPN je totiž vedle státu hlavním akcionářem SPT TELECOMu (a podíl má i v EUnetu), Euroweb zase před časem koupil LUKO Czech-Net. Je tedy otázkou, co se bude dít.

Vliv SPT TELECOMu v českém Internetu poznenáhlu roste. Zatímco ještě před třemi lety o něm v těchto luzích nikdo neslyšel, dnes je situace úplně jiná. Internet OnLine (tedy SPT TELECOM) je největší poskytovatel připojení (alespoň co se dial-upů týče), prostřednictvím KPNQwestu je navíc SPT TELECOM propojen i s EUnetem Czechia. Určitý přesah je ovšem vidět i do oblasti obsahu, podle neoficiálních informací je nepřímo zainteresován i v nedávno spuštěném vyhledávači Centrum. Zdaleka nejzajímavější jsou ovšem v této souvislosti samozřejmě již delší dobu kolující zvěsti, že SPT TELECOM chystá akvizici společnosti M.I.A., která se sice v poslední době specializuje zejména na reklamní trh, ale provozuje i několik navštěvovaných serverů.

Odkoupením Eurowebu získá KPN vedle poskytovatelů v několika dalších zemích východní Evropy (např. Maďarsku či Slovensku) také LUKO Czech-Net (a nechybělo mnoho, a mohl být součástí tohoto impéria také Bohemia.Net). LUKO je sice poskytovatel střední váhové kategorie, ale díky své specializaci má to, co například Internet OnLine dost chybí: řadu zákazníků na pevných linkách. Jak však bude vypada přímý vztah mezi Lukem a SPT TELECOMem je dost nejasné a je dokonce možné, že spíše než k Telecomu by se u nás mohlo přidružit spíše ke skupině KPNQwest Czechia, tedy k EUnetu. To je však zatím ve hvězdách.

Jasné vztahy zatím nemá ani EUnet, který se v náručí KPN ocitl podstatně dříve. Přesněji řečeno, spolu s mateřským holdingem EUnet International byl původně prodán americkému Qwestu, který pak s KPN vytvořil společné konsorcium KPNQwest, do kterého EUnet vložil. Do dnešního dne však EUnet i SPT TELECOM na našem trhu operují jako zcela nezávislé firmy a nic nenaznačuje, že by se něco mělo měnit: právě tato skutečnost svádí k domněnce, že KPN hodlá své Internetové aktivity u nás držet poněkud stranou a proto by cesta Luka mohla směřovat spíše k EUnetu.

KL24

KPNQwest připravuje celoevropský projekt tzv. EuroRingů, o kterém se už na Lupě několikrát psalo. Podle dostupných informací stále není rozhodnuto, kdo bude jeho nositelem u nás: EUnet, či SPT TELECOM? Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne, ale je podle mého pravděpodobné, že se projekt rozdělí mezi oba subjekty: IP část bude provozovat EUnet Czechia(resp. KPNQwest, přejmenování společnosti je na cestě), zbytek zůstane Telecomu.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).