Hlavní navigace

Maďarsko chce dokončit digitalizaci do roku 2010

25. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
25. 6. 2007

Se čtyřmi celoplošnými zemskými digitálními sítěmi počítá návrh maďarské koncepce přechodu na digitální vysílání. Dokument má být oficiálně hotový v druhé polovině srpna, maďarský parlament ale už minulý týden oficiálně souhlasil s tím, že země přejde z analogového na digitální zemské vysílání. Serveru BroadbandTVnew­s.com to řekl předseda maďarské vysílací rady György Kovács.

První tři multiplexy mají obsahovat všechny dosud existující maďarské televizní stanice: veřejnoprávní kanály M1, M2 a Duna TV, a také komerční stanice RTL Klub, TV 2, zpravodajskou Hír TV, ATV a jeden nový komerční program. Všechny tři tyto sítě budou mít jediného operátora, který bude moci sám rozhodnout, jaké programy umístí do toho kterého multiplexu. Současné analogové televize mají nárok na digitální vysílání pouze za podmínky, že do konce roku 2009 ukončí analogové vysílání.

MMF24

Čtvrtý multiplex Maďaři vyčlení pro mobilní digitální televizi ve formátu DVB-H. Operátory všech multiplexů vybere země letos na podzim, výběrové řízení vypíše do konce října. Ještě před vybráním operátora by měl maďarský parlament přijmout zákon o digitálním vysílání. Maďaři zatím digitální televizi pouze testují, a to ve dvou lokalitách: Budapešti a okolí Balatonského jezera. Řádné digitální vysílání má začít v roce 2009.

Známé je už také datum, do kterého by Maďarsko chtělo dokončit přechod na zemské digitální vysílání: i přes obrovské zpoždění jím je rok 2010.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).