Hlavní navigace

Maďarsko oslaví státní svátek, jeho veřejnoprávní televize se výrazně promění

14. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Maďarská veřejnoprávní televize se dočká i sportovního kanálu M4. Jeho start je naplánován na červenec. Ve vysílání by neměly chybět přímé přenosy z Formule 1 nebo Liga mistrů UEFA.

Maďarsko bude mít zítra velký den nejen proto, že 15. březen je pro něj dobou, kdy si připomíná boj za svobodu a nezávislost v letech 1848 až 1849, ale také proto, že veřejnoprávní televizi čeká přeformátování jejích kanálů. Informace tak bude zajímavá zejména pro naše čtenáře na Slovensku, ale také diváky v České republice, kteří přijímají její signál například ze satelitní pozice 9 stupňů východně, družice Eutelsat 9A. Tady jsou programy šířeny jak kódovaně, tak i volně s označením „(Europa)“. Jediný kanál, kterého se změny nedotknou, bude archivní stanice M3.

Příchod "nové" verze stanice m1 už veřejnoprávní instituce avizuje formou grafické informace
Autor: repro foto m1

Příchod „nové“ verze stanice M1 už veřejnoprávní instituce avizuje formou grafické informace v pravém horním rohu obrazovky

ČTĚTE TAKÉ: Spolumajitel Primy, švédská MTG, prodal volně šířené televize Viasat v Maďarsku

Stanice M1 byla doposud brána jako zábavní a informační kanál, od 15. března nabídne výhradně zpravodajství a publicistiku, v jeho vysílání se však objeví také dokumenty. Program by tak bylo možné do českých poměrů označit za kombinaci zpravodajské stanice ČT 24 a dnes již neexistující televize Z1. Většina nezpravodajského obsahu se přesune na program Duna, který se tak stane plnoformátovým kanálem. Dětský program M2 zařadí ve večerních hodinách do vysílání vnořený program Petöfi TV. Cílovou skupinou budou diváci mezi 16 až 35 lety. Chybět nebudou koncerty, divadelní představení a další kulturní akce.

Nezpravodajské pořady se přesunou ze stanice m1 na kanál Duna TV
Autor: repro foto Duna TV

Nezpravodajské pořady se přesunou ze stanice M1 na kanál Duna TV

Z ARCHIVU: Maďarská veřejnoprávní televize spouští stanici M3, Skylink s ní zatím nepočítá

Tipy C

Maďarská veřejnoprávní televize se dočká také sportovního kanálu M4. Jeho start je naplánován na červenec. Ve vysílání by neměly chybět přímé přenosy z Formule 1 (do startu programu se budou vysílat na stanici Duna), Liga mistrů UEFA, olympijské hry a také různá mistrovství, a to jak Evropy, tak i světa. Provozovatel počítá, že program bude divákům dostupný i ve vysokém rozlišení (HDTV). Z pochopitelných důvodů lze počítat minimálně s jeho částečným zakódováním. Maďarská média taktéž hovoří o spuštění stanic M5 a M6, které má proběhnout do konce roku. První bude metropolitním kanálem pro Budapešť, druhá s největším pravděpodobností určitou obdobou kanálu ČT art. Zaměřit se má na kulturu.

Zdroj: mtva.hu, mediaklikk.hu, sat-tv-radio.hu, dtvnews.hu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).