Hlavní navigace

Maďarsko vybralo provozovatele DVB-T platformy

28. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
28. 7. 2008

Národní telekomunikační úřad oficálně zveřejnil výsledky tendru na provozovatele budoucí platformy zemského digitálního televizního vysílání v Maďarsku. Vítězem se stala společnost Antenna Hungária, která tak získala licenci na provozování až pěti televizních digitálních sítí DVB-T vysílání. O licenci s platností dvanáct let se kromě vítězné firmy ucházela také společnost Digital Broadcasting, kterou založil slovenský Towercom, a veřejnoprávní Magyar Radio, který se ale ucházel pouze o licenci k provozování rozhlasového vysílání v rámci DVB-T sítě.

K výsledku výběrového řízení dospěla výběrová komise již na začátku července, ale nesměla jej zveřejnit. Maďarští poslanci totiž napadli způsob bodování uchazečů, což byl také jediný způsob, jak zpochybnit výsledky soutěže. Národní telekomunikační úřad se proto musel nejprve vyjádřit k připomínkám Parlamentu a teprve poté mohl zveřejnit vítěze tendru.

Společnost Antenna Hungária, která je dominantním operátorem DVB-T vysílání v Maďarsku, bude operátorem až pěti televizních multiplexů včetně jedné rozhlasové digitální sítě. První tři multiplexy, dva televizní a jeden rozhlasový, by měly zahájit provoz do konce letošního roku. Čtvrtá digitální síť bude určena k televiznímu vysílání pro mobilní telefony a provoz dalších dvou televizních multiplexů by měl být zahájen po vypnutí analogového televizního vysílání.

KL24

Vypnutí analogového televizního vysílání plánuje Maďarsko nejpozději na konec roku 2011.

Zdroj: Broadband TV News

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).