Hlavní navigace

Majitel Novy, mediální skupina CME, loni prodělal 3,37 miliardy korun

22. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 2. 2012

UVNITŘ PODROBNÉ VÝSLEDKY Dluhy vlastníka televize Nova, mediální skupiny CME, za loňský rok ještě narostly. Celý mediální dům, který kromě Česka působí ještě na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvatsku, vykázal za rok 2011 ztrátu v přepočtu 3,3 miliardy korun. Vyplývá to z hospodářských výsledků, které dnes zveřejnila sama CME. Prezident skupiny Adrian Sarbu ale vyzdvihnul fakt, že CME rostla rychleji než reklamní trhy.

DOKUMENT: Hospodářské výsledky CME za rok 2011 a čtvrté čtvrtletí 2011 (PDF, 237 kB)

CME se loni podařilo meziročně zvýšit tržby o 17,3 procenta na 864,8 milionu dolarů, což je v přepočtu přibližně 16,2 miliardy korun. Hospodaření skupiny ale skončilo ztrátou, kterou oproti roku 2010 ještě prohloubila o 53,6 procenta na loňských 179,6 milionu dolarů, tedy asi 3,37 miliardy korun. Ztrátu CME meziročně prohloubila i v posledním loňském čtvrtletí, ale zároveň meziročně zvýšila tržby o 7,6 procenta.

K TÉMATU: Dluh televize Nova dosáhl ke konci roku 2010 částky 11,7 miliardy ko­run

Provozní zisk CME před odpisy a amortizací (OIBDA) se loni meziročně zvýšil o 55,6 procenta na 167 milionů korun, což představuj asi 3,1 miliardy korun. Nejvýnosnějším trhem pro CME zůstává nadále s přehledem Česká republika a skupina Nova, která loni jen v oblasti televizního vysílání zajistila skupině dvě třetiny celkového provozního zisku a v ročních výnosech byla téměř na dvojnásobku oproti Rumunsku, což je pro CME druhý nejvýnosnější trh.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: CME je velmi zadlužená. Vlastníka Novy nečekají dobré časy

Udrželi jsme vedoucí postavení na všech našich trzích a snížili srovnatelné náklady. V roce 2012 se zaměříme na snižování zadlužení, udržení naší vedoucí pozice a posílení nových zdrojů výnosu, komentoval výsledky hospodaření prezident CME Adrian Sarbu. Finanční analytici jsou ale ze zprávy rozpačití, očekávali mírný zisk a nikoli ztrátu. Web Patria.cz ale upozorňuje, že za hrůzně vysokou ztrátou CME je plánovaný odpis investic skupiny v Bulharsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).