Hlavní navigace

Majitel UPC kupuje britskou společnost Virgin Media

6. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vznikne tak jeden z největších poskytovatelů kabelového připojení k internetu na světě.

Společnost Liberty Global amerického miliardáře Johna Maloneho se dohodla na převzetí britského poskytovatele kabelové televize a vysokorychlostního připojení k Internetu, firmy Virgin Media. Kapitálová hodnota transakce dosahuje 16 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun).

Liberty Global zaplatí částečně v hotovosti, zbytek pak uhradí akcionářům Virgin Media prostřednictvím svých vlastních akcií. Obě strany se shodly na tom, že pro účely transakce je stanovena částka 47,87 dolarů za akcii. Majitelé akcií Virgin Media dostanou v hotovosti ale jen 17,50 dolarů, zbytek pak ve formě nově vydaných akcií Liberty Global.

Liberty Global působí prostřednictvím společnosti UPC na českém i slovenském trhu.

Naplnění dávného cíle

Pro Maloneho představuje převzetí Virgin Media dosažení cíle, o který se pokoušel už před více než deseti lety. Tehdy totiž jako majoritní akcionář britského kabelového operátora Telewest usiloval o převzetí konkurenční společnosti NTL Incorporated. Jednání tehdy však byla neúspěšná.

V březnu 2006 ke spojení obou firem nakonec došlo, tentokrát už ale nikoliv v režii Johna Maloneho. O tři měsíce později následovala další fúze s firmou Virgin Mobile UK. V Británii tak vznikl první telekomunikační operátor, který nabízel současně kabelovou televizi, připojení k Internetu, mobilní telefonii a služby prostřednictvím pevných telefonních linek. O rok později byla firma přejmenována na Virgin Media.

Spojením Liberty Global a Virgin Media vznikne firma, která bude mít 25 milionů zákazníků ve 14 zemích. Fúze by měla přinést roční úsporu až 180 milionů dolarů. Značka Virgin Media zůstane zachována.

V oficiální tiskové zprávě se říká, že spojením vznikne přední světový poskytovatel služeb v oblasti širokopásmového připojení k Internetu. Jak upozorňuje David Meyer ze serveru GigaOm označení přední světový poskytovatel je diskutabilní, protože China Telecom uvádí, že má v současné době 90 milionů zákazníků širokopásmového připojení k Internetu, ale je nepochybné, že nově vzniklá společnost bude mít více zákazníků než například firma Comcast, největší kabelový operátor ve Spojených státech.

Malone versus Rupert

Média si všímají skutečnosti, že Malone na britském trhu tak opět stane tváří v tvář svému bývalému obchodnímu partnerovi, později ale také konkurentovi, mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Jeho společnost News Corp., která vlastní například deník The Wall street Journal, televizní stanici Fox News nebo filmová studia Twentieth Century Foy, totiž drží devětatřicetiprocentní podíl ve firmě  BskyB, která v Británii provozuje největší placenou satelitní televizi Sky UK.

BRAND24

Malone a Rupert se střetli už v roce 2003, kdy Malone usiloval o třetinový podíl v americké firmě DirecTV, která se zabývá satelitním vysíláním. Tehdy jej Rupert přeplatil a za 6 miliard dolarů podíl, který vlastnila automobilka General Motors, odkoupil. Později ale Malone přeci jen podíl v DirecTV získal, když se rozhodl vyměnit šestnáctiprocentní podíl v News Corp, který držel prostřednictvím firmy Liberty Media, za jednačtyřicetiprocentní podíl v DirecTV.  

Zdroj: The Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).