Hlavní navigace

Martin Mrnka: Už jsem si pomalu myslel, že DVB-T je mrtvá cesta

6. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
6. 10. 2008

Pozemní digitální vysílání jsem už pomalu považoval za mrtvou cestu, přiznal na dnešní konferenci Milníky digitální televize v Brně generální ředitel zpravodajské televize Z1 Martin Mrnka. Myslel jsem si, že místo DVB-T obsadí spíše DVB-C a DVB-S, prohlásil s odkazem na několik předchozích ročníků stejné konference, kde se o pozemské digitalizaci pouze hovořilo, ale nic se nedělo.

Z1 řeší podle Mrnky problém, jak neustále vysvětlovat divákům, kde si naladí v jejich nabídce kabelové televize nebo na satelitu. Pro nové vysílatele je DVB-T nejsnadnější cestou, jak se dostat k divákům. Žádná jiná platforma jim toto nenabídne, dodal. Přesto stále není jasné, zda a kdy začnou ostatní nové digitální televize, které mají přednostní právo na pozice v prvních multiplexech, vysílat.

Co se bude dít v příštích šesti měsících, nevíme. To, co se tady děje každý týden, jaké jsou to zvraty, mi nedovolují vyslovit žádné prognózy, uvedl generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín, který je zároveň předsedou Asociace digitálních televizí. Máme pouze svoje přání, ale druhou věcí jsou konkrétní nabídky operátorů sítí, dodal.

Co budou dělat ostatní držitelé-nedržitelé licencí pro pozemní vysílání, si netroufnu říct. Nechci být nepříjemný nebo šťouravý a říkat, co jsem řekl před lety, že tento desetimilionový trh s přesahem na Slovenskem není schopen uživit velkolepé plány některých budoucích provozovatelů vysílání – tedy těch, co chystají plnoformátové televize, prohlásil Balvín.

ebf - partner 1

Na českém trhu podle Balvína zastupuje roli plnoformátové televize pouze veřejnoprávní Česká televize, kterou „si pro to všichni platíme“. Ostatní televize byly od některých formátů osvobozeny novými tematickými stanicemi, dodal Balvín. Podle Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele společnosti TradeTec, která v České republice provozuje satelitní službu Skylink, je pozemní šíření digitálních televizí příliš drahé.

Provoz deseti celoplošných pozemně šířených programů vyjde jen na poplatcích za šíření signálu na jednu miliardu korun. Diváci, co si platí kabelovou a satelitní televizi a nakupují satelitní přijímače, zaplatí ročně na daních státu také jednu miliardu. To jen pro porovnání, řekl Glisník. Celoroční poplatek za šíření satelitního signálu jednoho televizního programu ve standardním rozlišení obrazu se pohybuje okolo 15 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).