Hlavní navigace

Martin Mrnka: Z 1 začne vysílat do tří týdnů, HD nabídne do čtyř let

12. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
12. 5. 2008

DOPLNĚNO Nová digitální zpravodajská televize Z 1 by měla zahájit vysílání do tří týdnů. Na dnešní konferenci iCT Day 2008 v pražském hotelu Angelo to řekl její generální ředitel Martin Mrnka. Z 1 by měla koncem tohoto týdne zahájit zkušební vysílání „do zdi“, přesný termín ostrého startu chce Mrnka oznámit na Českokrumlovské mediální konferenci tento čtvrtek.

Z 1 bude od počátku dostupná v zemské digitální síti 3 (nynější přechodný multiplex B) v Praze a Brně, pravděpodobně i v Ostravě a Plzni, dále v satelitní službě CS Link jako volně šířený program na pozici 23,5 stupně východně, a povinně ho musí zařadit do všech svých nabídek kabeloví a IPTV operátoři.

cif 24 - early cena - média

Mrnka se také vyjádřil k možnosti vysílání Z 1 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Technologie, kterou televize používá, umožní vysílat v HD kvalitě, Z 1 ale neplánuje toto vysílání dříve než v letech 2010 až 2012. Máme pro to dva důvody. Za prvé, mezi diváky není dostatek přijímačů full HD ready, a za druhé nemáme cestu, jak se dostat k divákům. Mohli bychom zkusit satelit jako Nova, ale to je drahé, řekl Mrnka.

Podle Mrnky existují pro rychlé zavedení HD vysílání Z 1 také přirozené bariéry v podobě externích dodavatelů obsahu. AP TV a Reuters budou mít svlj agenturní servis v HDTV až v roce 2010. Sami si můžeme natáčet v HD, ale agenturní část vysílání, která je dost podstatná, by byla v SD. Proto počítáme s plným vysíláním v HDTV nejdříve od roku 2010 nebo 2012, dodal Mrnka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).