Hlavní navigace

MasterCard prohrál soud o mezistátní poplatky za platby kartou

11. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Symbolický krok na cestě k tomu, aby se snížily poplatky i za domácí platby kartami. Tak by se dal charakterizovat dnešní výrok Soudního dvora Evropské unie.

Pro Evropskou komisi je to po těch letech spíš symbolické, ale přesto důležité vítězství. Soudní dvůr Evropské unie dnes podpořil (PDF) její rozhodnutí z prosince 2007 o tom, že přeshraniční mezibankovní poplatky za používání karet MasterCard porušují hospodářskou soutěž.

Pro systém vydávání platebních karet nejsou poplatky nezbytné – může totiž fungovat i bez nich, potvrdil soud. Potvrdil ale názor komise, že vedly „…ke stanovení spodní hranice poplatků účtovaných obchodníkům, a tudíž představovaly omezení cenové hospodářské soutěže.“

MasterCard po verdiktu v roce 2008 nejprve přeshraniční poplatky zrušil, zároveň ale výrazně zvedl tzv. systémové poplatky a proti rozhodnutí se odvolal. O rok později se s Evropskou komisí dohodl na kompromisu: slíbil, že poplatky sníží na 0,2 % u debetních a 0,3 % u kreditních karet (to je snížení o asi 40 – 60 %) a že se systémové poplatky vrátí na původní výši. Mimochodem – na podobnou dohodu přistoupila i konkurenční VISA Europe.

Soudy ale jely dál. A loni komise otevřela nové šetření toho, jak MasterCard s poplatky zachází.

ebf - partner 1

Co jsou „přeshraniční mezibankovní poplatky“ 

Kdykoli za nákup zaplatíte kartou (ať už v kamenném obchodě, nebo na internetu), naúčtuje vaše banka za to, že takový typ platby podporuje, bance obchodníka poplatek, tzv. interchange fee. Obchodníkova banka pak tento náklad (plus poplatek za svou službu) naúčtuje jemu a obchodník jej zase logicky promítne do cen za své zboží. Výši poplatků určují karetní firmy a v jednotlivých zemích se jejich výše docela dost liší. Kromě poplatků za domácí transakce existují také poplatky za mezistátní platby – a i ty jsou v jednotlivých zemích dost odlišné. Evropské banky na přeshraničních poplatcích ročně inkasují podle údajů EU kolem 9 miliard eur. Karetní společnosti z poplatků nedostávají nic – poplatky jim totiž historicky sloužily jako lákadlo, kterým přesvědčovaly banky, aby platby kartami zavedly.

Dnešní verdikt přichází ve chvíli, kdy je už poměrně jasné, že Evropská komise brzy zavede pro poplatky jasný strop – právě ve výši 0,2 a 0,3 %. Nejprve má jít o poplatky přeshraniční, později ale i o poplatky za domácí transakce. Nově by také měly být zakázány tzv. příplatky, které si za platbu kartou účtují někteří obchodníci.

Regulace mezibankovních poplatků nastaví srozumitelnější podmínky i pro provozovatele e-shopů. Ti už se nebudou muset – jako třeba nedávno Alza.cz – snažit „přestěhováním“ k provozovateli platební brány v jiné zemi na poplatcích ušetřit. Na otázku „Budou se české e-shopy kvůli poplatkům za platby kartou stěhovat do ciziny?“ tak brzy bude jasná odpověď ne. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).