Hlavní navigace

Máte podezření na rušení televizního signálu sítí LTE? Podívejte se na web ČTÚ

17. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Diváci, kteří mají pocit, že se jim díky výstavbě mobilních sítí LTE zhoršil signál, se mohou obrátit na ČTÚ, který následně situaci vyhodnotí. Případy, které řešil, ale měly většinou jinou příčinu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) začátkem minulého týdne zveřejnil na svých webových stránkách kompletní pokrytí mobilními sítěmi čtvrté generace, tedy takzvaným LTE, které, jak již bylo dříve medializováno, mohou způsobit rušení televizního signálu. Regulátor mapu doplnil také o frekvence spuštěné díky loňské aukci a doplnil kmitočtové příděly z dřívější doby. Vznikla tak de facto mapa České republiky s kompletním přehledem pokrytí vysokorychlostního mobilního internetu u nás. Zájemci mohou studijní materiál najít na adrese: lte.ctu.cz/pokryti. Reálný stav se však může lišit, a to zejména u pokrytí budov.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ vyřešil v říjnu desítky případů rušení TV signálu mobilními sítěmi LTE

Televizní diváci, kteří mají pocit, že se jim díky výstavbě mobilních sítí LTE zhoršil signál, se mohou obrátit na ČTÚ, který se následně bude situaci zabývat. Ve většině případů, jež regulátor doposud řešil, se ale ukázalo, že šlo o neoprávněné stížnosti. Chyba mohla být způsobena na straně samotných diváků, případně na vině nebyly mobilní sítě čtvrté generace. V případě, že se skutečně jedná o rušení signálem LTE, dává ČTÚ nastalou situaci řešit samotným telekomunikačním operátorům. Ty nasazují do BTS stanic speciální filtry, které by následně měly rušení odstranit. Měření prováděné na straně regulátora je bezplatné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).