Hlavní navigace

Matrix AB: prostě nic nového pod sluncem

22. 11. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pan Klusák umí skvěle točit kuchařské pořady. Ano, šéfe! v jeho režii je báječný cyklus. Mnohem horší, vlastně úplně špatné je, když se pouští do dokumentárních filmů s levicově politickým a sociálním podtextem.

O tom, že Klusák natočil film o Andreji Babišovi, se nějaký čas píše a někteří novináři, jako např. pan Šafr, se domnívají, že jde o film odvážný až průlomový. Jiní novináři jsou méně nadšení. Paní Spáčilová píše o tom, že film skončil jakousi remízou mezi Babišem a Klusákem. Každý si ponechal svůj názor a vlastně se nic nestalo.

Dovolím si domnívat se a otevřeně napsat, že – podle mého názoru – jde o film nepovedený, vysloveně špatný.

Především je smutné, že ten film pouze konstatuje to, co je známé. Nic nového nepřináší. Žádné odhalení. Zůstává na povrchu tak, že by člověk skoro měl pocit, že si ho AB objednal, aby pak mohl říct: „No vidíte. Na co jste přišli? Na nic. Já jsem čistý.“

Co jsme se o AB ve filmu dozvěděli? Že rozdává koblihy, případně i pětitisícovky, že pořádá večírky a jiné společenské události, že je dost sebestředný hulvát, že si potrpí na to, aby lidé okolo něj pracovali se stejnou intenzitou, s jakou to dokáže on, že má pěkné Čapí hnízdo, že je úspěšný, že o něm jeden jeho „konkurent“ – B. Rada – tvrdí, že je bezohledný lump, že když někoho platí, vyžaduje jeho poslušnost. Tyto informace jsou všeobecně známé. Kvůli tomu nemusela ČT vydávat peníze na natáčení.

Před mnoha lety jsem byl jako režisér u toho, když M. Č. (záměrně neuvedu celé jméno) natáčel pro ČT velkou reportáž o AB. Natáčení mělo trvat tři až čtyři dny. Pořád se prodlužovalo. Nakonec se točilo – jestli si dobře vzpomínám – deset dnů.

Reportér se pokoušel odhalit zákulisí nákupu jedné obří chemické firmy panem Babišem. Tenkrát ji tento podnikatel koupil za nejnižší cenu. Dva další zájemci nabízeli mnohem víc. To je samo o sobě velice zajímavé. Novinář šel do přímé konfrontace s Babišem. Bylo to velmi podivné natáčení. U něj, v centrále Agroferu, mimo nás a Babiše seděli ještě Babišův právník a kameraman, který nás natáčel. Navíc měl Babiš na stole zapnutý magnetofon.

Večer poté jsme seděli s reportérem a rozebírali situaci, když tu mu zazvonil telefon a volal ho přímo…no, kdo asi? Celý obsah rozhovoru zde nezveřejním. Nebyl jsem jeho přímým aktérem, i když to, co si pánové řekli, jsem se zprostředkovaně dozvěděl. Nakonec mu prý popřál hodně zdraví. S panem redaktorem jsme se rozešli v metru, a když šel nahoru po schodech, prý ho kdosi předběhl a srazil dolů. Jistěže to mohla být náhoda. Nevím. Reportáž nikdy nebyla ČT odvysílána.

Proč jsem se vrátil k tomuto natáčení? Protože pan Klusák skutečně nic neodhalil. Dokonce se o to ani nepokusil. Nezabýval se Babišovou minulostí, teď nemyslím tou, o níž se stále dokola píše, tedy o jeho soudech souvisejících s tím, zda byl, či nebyl v StB. Nezabýval se jeho nakupováním firem, tím, čím za ně platil? Kde vzal tak obrovský kapitál? Proč mu banky půjčovaly? Jak to, že nakupoval za nejnižší možné ceny?

Klusák nešel k podstatě věci. Vlastně zase jenom udělal AB reklamu. Proč s ním nevedl rozhovor, když o něj Babiš, jak sám ve filmu říká, tolik stál? Proč ho nekonfrontoval se „zničeným“ podnikatelem? Mohl to klidně natočit na ulici, kdyby je Babiš nechtěl přijmout. Proč ho nekonfrontoval s těmi, kteří s ním prohrávali a prohrávají všemožné veřejné soutěže?

Proč, proč, proč? Těch otázek je velice mnoho. Napadá mě – neboť pan Klusák je jistě nesmírně inteligentní člověk – jediná odpověď na všechny tyhle otázky: Protože to pro pana Klusáka bylo bezpečné a výhodné. Rozčeřil vodu a přitom neřekl vůbec nic. „Štika“ si vyskočila nad hladinu a potom zase spokojeně zmizela v hlubinách.

MMF24

Další film se o Babišovi jen tak asi točit nebude. Existuje přece argument: O tom už byl natočený Matrix AB. Čili pan Babiš se nemusí obávat, že by do něj zase nějaký filmař šťoural. Babiš řekl ve filmu i toto: …ty lidi si potom mysleli, že si vás objednávám, abych byl slavnej. Nehledě na to, že celý život jsem si vystačil s formulou, že 1 + 1 je 2.

Závěrem si dovoluji svým milým čtenářům sdělit, že mi v tomto týdnu vyšla šestnáctá kniha – Vraždy české.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).