Hlavní navigace

McAfee: ekonomické krize ovlivňuje i počítačovou bezpečnost

15. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Bezpečnostní společnost McAfee nedávno publikovala svou výroční zprávu o vývoji na poli internetové kriminality v posledním roce. Svou roli i zde prý sehrála světová finanční situace posledních měsíců: Ekonomický pokles odvádí pozornost vlád a politiků a kybernetická bezpečnost již pro ně v tuto chvíli není prioritou, což znesnadňuje koordinovaný postup v mezinárodním měřítku. Odborníci ale upozorňují, že bez dostatečných prostředků vynaložených na mezinárodní úsilí pro boj s kybernetickou…

Bezpečnostní společnost McAfee nedávno publikovala svou výroční zprávu o vývoji na poli internetové kriminality v posledním roce. Svou roli i zde prý sehrála světová finanční situace posledních měsíců: Ekonomický pokles odvádí pozornost vlád a politiků a kybernetická bezpečnost již pro ně v tuto chvíli není prioritou, což znesnadňuje koordinovaný postup v mezinárodním měřítku. Odborníci ale upozorňují, že bez dostatečných prostředků vynaložených na mezinárodní úsilí pro boj s kybernetickou kriminalitou existuje riziko, že tyto aktivity ovlivní důvěru spotřebitelů a budou překážkou pro rychlejší celosvětové zotavení z ekonomické krize, varuje McAfee ve své zprávě.

Právě kvůli nejisté finanční situaci prý nemalé množství lidí láká pokoutní přivýdělek například spolupráci při distribuci záškodnického kódu, přičemž odborníků na boj s internetovou kriminalitu v řadách policie je podle McAfee naopak kritický nedostatek. Navíc se Čína spolu s Ruskem stala pohodlným útočištěm pro internetovou mafii. Problémy narůstají exponenciálně – Vynucování práva je omezeno fyzickými hranicemi jednotlivých států, zatímco kybernetičtí zločinci podobný problém nemají. Komunikace mezi jednotlivými státy je stále omezená a nesystematická. Místní problémy a priority dostávají přednost před celosvětovým koordinovaným úsilím a mezinárodní legislativa je v různých státech implementována odlišným způsobem, což zdržuje soudní stíhání přes hranice a vydávání pachatelů do jiných států, uvádí McAfee (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).