Hlavní navigace

Medek: O Wavu jsme diskutovali správně, jen překlad byl špatný

7. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 115393
7. 11. 2008

Diskuse o Rádiu Wave, která probíhala na říjnovém výjezdním zasedání Rady Českého rozhlasu v Ostravě a na které padlo obvinění této stanice z propagace fašismu, byla v podstatě správná a nebýt špatného překladu písně Swastyka Eyes od skupiny Primal Scream, naprosto obhajitelná. V pořadu Z1 Marketing na zpravodajské televizi Z1 to řekl programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek.

VIDEO: Záznam rozhovoru Richarda Medka pro televizi Z1

Připomeňme, že Rada ČRo zadala svému analytikovi Radku Voglovi překlad dvouhodinového pátečního pořadu Friday Ripple, který Rádio Wave přebírá od britské BBC. Výsledkem byl i nedokonalý překlad písně Swastika Eyes, na jehož základě radní obvinili Rádio Wave z propagace fašismu a programový ředitel ČRo Medek označil posluchače této stanice za menšinu, která není budoucností tohoto národa.

Mám pocit, že pan hodnotitel, který rozebral písničku, o které byla řeč, a udělal z toho závěr, že se jedná o propagaci fašismu, tak posléze se ukázalo, že pochybil. Ale jestliže tam zazní obvinění, že Český rozhlas v jakékoliv formě na jakékoliv stanici by se měl věnovat, nebo měl uvolnit prostor pro propagaci fašismu, tak to je věc, na kterou se musí ihned reagovat, obhajoval Medek jednání Rady ČRo.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Veřejná debata o Rádiu Wave 11. listopadu v Divadle Archa

Diskuse na téma propagace fašismu na Rádiu Wave byla podle Medka „neformální“. Byla samozřejmě dost tvrdá a zazněly tam i dost tvrdé výroky, které na základě toho hodnocení si myslím, že byly smysluplné, řekl Medek televizi Z1. Programový ředitel ČRo také řekl, že kdyby se potvrdilo původní tvrzení analytika Rady ČRo, že píseň na Rádiu Wave propaguje fašismus, byla by jeho slova o posluchačích, kteří nejsou budoucností tohoto národa, na místě.

Ten výrok, který jsem tam řekl, o Rádiu Wave, o posluchačích, a tak dále, tak kdyby se potvrdilo to, že se jednalo o propagaci fašismu, tak bych ho klidně desetkrát podtrhl. Ale když se, ne bohužel, ale bohudík, ukázalo, že se o propagaci fašismu nejedná, tak jsem se samozřejmě za něj omluvil a vzal jsem ho zpátky, prohlásil Medek. Ve studiu Z1 pak zopakoval, že Rádio Wave se dostalo do určitého mezníku, kdy je třeba rozhodnout, kam by se mělo dál ubírat.

Rádio Wave, ať už je to jakkoliv, ať už kdokoliv cokoliv říká, je to prostě stanice, která za prvé je technicky ne úplně dokonale dostupná poté, co odešla z analogu a za druhé je namířena na poměrně úzkou skupinu mladých lidí. A já si myslím, že veřejnoprávní prostředek by se měl snažit oslovit co nejširší spektrum mladých lidí, vysvětlil Medek, podle něhož lze veškeré digitální vysílání ČRo považovat pouze za experiment.

cif 24 - early cena - média

Musíme si říct, že digitální vysílání v rozhlase je vlastně na úrovni experimentu. Ale má své analogové stanice, které jsou tradiční a my si musíme teďka sednout, říci si, jaké prostředky máme k dispozici, jak se situace změnila od té doby, co se založilo Rádio Wave. A jakým směrem a kde všude můžeme využít možnosti tak, abychom oslovili pokud možno co nejširší skupinu mladých lidí, ale s určitým záměrem, samozřejmě. Protože veřejnoprávní prostředek musí vysílat s určitým záměrem, řekl Medek.

Podle programového ředitele ČRo se očekávání spojená s Rádiem Wave nenaplnila a jeho poslechovost je mizivá. Nejdůležitější je vlastně jakási nadstavba, nebo poslání. Je sice hezké míti hudební rádio, ale kdybychom pro všechny generace vytvářeli jenom hudební rádia, tak bychom asi nedostáli zákonu tak, jak bychom měli, vysvětlil Medek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).