Hlavní navigace

Microsoft inovativně rakovinuje Linux

4. 6. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nečekejte těžkotonážní filosofování o komunismu, geekách či diamantových sponách v kravatách. Jde o vysvětlení významových posunů slov, aby se v tom všem nakonec jeden vyznal. K takovým posunům občas dochází. Zvláště při válečných konfliktech, jakým je i momentálně probíhající střet "Microsoft versus Linux".
Rétorika, odvíjející se kolem válečných konfliktů, má vždy mnoho významových posunů. Zahnání jedné strany na útěk se onou stranou prezentuje jako vítězný postup na předem vytýčené pozice za účelem vyvolání chaotického rozptýlení nepřátelských sil v požadovaném směru.

Ve válečném tažení Microsoftu (dále jen MS) proti Linuxu, GNU/GPL, otevřenému kódu a podobným uskupením nepřátelských sil neexistují jasně vytýčené geografické hranice bojových front. Všechno je promíchané v prostoru. Kdyby generálové chtěli zapichovat vlaječky svých barev do map, vedle každé vlastní vlaječky by byla zapíchnutá i nepřítelova.

Vůdci stojí před otázkou – když už jsou ty vlaječky tak strašně pomíchané v nejedné malé nížině i výšině, ba dokonce v nejedné malé místnosti, jak vypudit nepřátelské vlaječky z takového fuzzy mixu? Návod je prostý, mnohokrát použitý v ideologických zápasech všeho druhu. Jen ten, komu se do nevědomé hlavy zanesou významově předžvýkané pojmy a na místě určení mu zacvaknou, ponese barvu té správné vlaječky. Stačí vybrat slova a významově je posunout žádoucím směrem. A to tak, aby zastřené vazby na původní smysl dokázali ve svých dlouhých pojednáních rozestřít jen těžcí intelektuálové, kterým ale nikdo naslouchat nebude prostě proto, že jsou strašně nudní.

Jaká že volit slova pro vykonání jejich významového posunu v daném kofliktu? Nejlépe mnohoznačná. Dobrá jsou i strašidelná. Co třeba takové slovo:

Inovace, inovativní, inovovat…

Kdo by se dnes bránil inovaci? Snad jen vetešníci a spol. Neschopnost inovovat hrozí poklesem cen akcií, inflací, nezaměstnaností a vůbec vší bídou. Všichni chtějí být inovativní a inovovaní.

MS rozhlásil: „My jsme inovativní, otevřený kód není schopen inovace.“ Zapomeňte na intelektuálské antiblábolení. A už vůbec na geekovské. Komu chcete říkat, že nějaká funkce v kernelu nebo v čem je inovativní? Jak by MS nemohl být inovativní, když je nejbohatší firmou na světě? Třeba farmaceutické firmy přece jsou inovativní a taky si nechávají platit za léky, aby měly na další vývoj dalších inovativních léků, ne? Kdo by je mohl zastoupit? Nikdo. MS si nechává platit své inovace, aby všichni mohli využívat jeho stále inovativnějších produktů. To dá rozum. Nějaké babky bylinkářky, co sbírají Linux na neposečených stráních, nemohou být zárukou žádné inovace.

Zneuznalí křiklouni druhé strany nemají vůbec žádný důkaz o své inovativnosti. Už jen trapně zesměšňují nepřítele tvrzeními, jako že inovativnost v jeho pojetí je jen inovativní účtování licencí na guláš z cizích ingrediencí. Křiklouni jsou vrcholně trapní – zcela zapomínají, že takhle by rád inovoval každý znalec kapitalismu. Zatímco křiklouni se na to nezmohou, protože takové inovaci se sami hloupě brání a ještě by brali druhým jejich intelektuální vlastnictví, jak říká inovativní MS.

Každý chce kypět zdravím, být sexy… proč ne i inovativní? Když to vezmete kolem a kolem, takové namazání si chleba máslem je inovativní už proto, že je jedinečné. Dva stejně namazané chleby nenajdete. Inovace chleba máslem je jasně inovativní počin. Do naprosté dokonalosti mu chybí jen ten kasacink po domazání. Pokud bude mazal inovativní v jakkoli přidávaných hodnotách, i to může vyřešit a nechat si to patentovat jako obchodní metodu (už jen taková rodinná snídaně by mohla být opravdu inovativní a přitom velmi zábavná). Cožpak se u pokladen hypermarketů zákazníci nenechávají zinovovat? „Kolik vám nainovuju?“, ptali by se platící. Inovátor by požádal o stovku a zinovovaný zákazník by spokojeně opouštěl prostor s inovativním nákupem od nainovovaného pokladního. Všichni mohou být inovatizující, stačí jen slyšet a chtít. O něčem takovém se GNU/GPL ani nesní.

Jaké další slovo významově posunout na nepřítele?

Virus, rakovina…

Mr. Mundie z velení MS prohlásil o GNU/GPL, Linuxu zvláště, že jsou virem. Jakmile si je nějaká firma pustí do počítačů, infekčně napadnou všechno, co onu firmu dosud vyživovalo, požerou to, a firma přijde na buben. Každá. Je to stejné jako s HIV. AIDS se dostaví neodvolatelně a zkázonosně.

Každý se bojí HIV. Nikdo neví, jak vlastně HIV v organismu funguje. Vždyť to pořádně nevědí ani vědci. Proti všemu, co nás ohrožuje, se musíme mít na pozoru. Bojíme se toho. Pokud je mechanismus nákazy GNU/GPL nějaký takový podobný, střezme se před ním!

Ale on to není jen virus. Ona je to i rakovina! Kdo že říká? Šéf MS, Steve Ballmer. Byl tak laskav a zjevil tuto skutečnost všem ohroženým lidem při svém obědě s redaktorem Chicago Sun-Times, viz Microsoft CEO takes launch break with the Sun-Times.

Redaktor se ptá: „Vidíte v hnutí otevřeného kódu a v Linuxu ohrožení MS?“

S. Ballmer odpovídá: „Jo. Je to dobrá soutěž. Přinutí nás být inovativní. Přinutí nás ospravedlnit cenu a hodnotu, kterou poskytujeme. A to je zdravé. Jediné, v čem máme problém, je to, že vláda i finančně podporuje tvorbu otevřeného kódu. Vláda by ale měla podporovat tvorbu, jejíž výsledky budou dostupné každému. Otevřený kód není dostupný komerčním firmám. Licence otevřeného kódu říká, že když použijete software s otevřeným kódem, musíte otevřít všechen software, který používáte. Pokud by vláda chtěla něco dát do veřejného užívání (public domain), budiž. Ale Linux není public domain. Linux je rakovina, která se uchytí na veškerém intelektuálním vlastnictví, kterého se dotkne. Takhle ta licence funguje.“

První, kdo z generality MS vystoupil proti linuxovým šikům, byl J. Allchin. V jeho podání byl otevřený jen neamerický. U vyššího generála Mundieho byl už virem. U admirála Ballmera je přímo rakovinou. B. Gates si zřejmě nechává v záloze nějaký nejvyšší stupeň ohrožení USA a všeho lidstva vůbec. Strach je zaset a šíří se. Nevirózní a nerakovinový software MS je jednoznačně inovativní už proto, že je nevirózní a nerakovinový. Kdo by za takovou jistotu nedal, kolik si MS řekne? Stejně jako dá farmaceutickému průmyslu za lék proti virům či rakovině.

ebf - partner 1

Slovo do nepřátelského tábora linuxových apod. geeků

Nejen že neumíte nawoknit běžné klikače, ale jste slabí v kolenou i v komunikaci s davem. Váš generální štáb se může klidně rozpustit. Neumí přijít s perfektními významovými posuny vybraných slov, jako mistrně zdatní stratégové nepřítele. Můžete ho milionkrát usvědčovat ze lží ukázkami příkazů komandovací lajny, céčkovými zdrojáky apod. Tím nikoho na svou stranu nezískáte. V oblasti tvorby lidsky vlídné, hladivé propagandy jste naprostými břídily. A tak se nedivte, když vaše vlaječky začnou mizet z map USA i jiných. Brečet nad svými rozlitými zdrojáčky můžete pak jen vy sami. Pravda zvítězí! :-)

(Pozn. přechodně pominutého autora: Teď jsem zvědav, jestli mě budou bít oba tábory společně, nebo si to přeberou zase zpátky do svých pozic a hned zase začnou střílet po sobě. :-))

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).