Hlavní navigace

Microsoft prohrál další patentový spor, tentokrát se týkal VPN

19. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft prohrál další patentový spor. Tentokrát nad redmondským softwarovým gigantem vyhrála společnost VirnetX, která u texaského soudu uspěla s tvrzením, že Microsoft v celé řadě svých produktů porušuje její patenty týkající se VPN technologie. Bez licence má její patenty používat například v produktech od desktopových systémů Windows XP a Windows Vista přes serverový systém Windows Server 2003 po komunikační nástroje Windows Messenger a Office Communicator. Microsoftu bylo doporučeno…

Microsoft prohrál další patentový spor. Tentokrát nad redmondským softwarovým gigantem vyhrála společnost VirnetX, která u texaského soudu uspěla s tvrzením, že Microsoft v celé řadě svých produktů porušuje její patenty týkající se VPN technologie. Bez licence má její patenty používat například v produktech od desktopových systémů Windows XP a Windows Vista přes serverový systém Windows Server 2003 po komunikační nástroje Windows Messenger a Office Communicator. Microsoftu bylo doporučeno zaplatit náhradu škody ve výši 105,75 milionu dolarů. Porušení patentů bylo shledáno vědomým.

Je to však jen první kolo. Microsoft již deklaroval, že se s rozhodnutím nehodlá smířit a bude se bránit. Patenty žalující firmy jsou podle něj neplatné a odškodnění tedy neopodstatněné, takže hodlá ve sporu pokračovat a domáhat se zrušení verdiktu. Pikantní je, že shodou okolností tento spor rozhodoval stejný soudce, který byl i u pro Microsoft neúspěšném sporu s kanadskou firmu i4i, jenž vedl až k zákazu prodávat Word 2007. (All About Microsoft)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).