Hlavní navigace

Microsoft zvýší své příjmy z Androidu, uzavřel licenční dohodu s ZTE

24. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čínský výrobce smartphonů a tabletu ZTE prodepsal patentovou smlouvu s firmou Microsoft. Bude tak zřejmě platit softwarovému gigantu za každý vyrobený mobil s Androidem.

Microsoft už několik let doráží na výrobce mobilních telefonů s operačním systémem Android a snaží se je přesvědčit, aby s ním podepsaly licenční smlouvu. Ohání se přitom svými patenty, které prý Android porušuje.

Nejnověji se Microsoftu podařilo po dvouletém vyjednávání uzavřít licenční smlouvu s čínskou společností ZTE, která patří mezi pět největších výrobců smartphonů s operačním systémem Android. Smlouva ale pokrývá také zařízení s operačním systémem Chrome. ZTE díky dohodě bude moci používat patenty Microsoftu týkající se smartphonů a tabletů.

Podrobnosti smlouvy nebyly zveřejněny, ale dá se předpokládat, že ZTE stejně jako další výrobci, se kterými Microsoft uzavřel obdobné dohody, se zavázalo platit poplatek z každého prodaného zařízení s operačním systémem Android či Chrome. Podle serveru Engadget má Microsoft licenčními smlouvami ošetřeno 60 procent produkce mobilních telefonů s operačním systémem Android.

Před týdnem uzavřela s Microsoftem licenční dohodu i tchajwanská společnost Hon Hai, který vlastní výrobce elektroniky Foxconn a v jejíchž čínských továrnách se vyrábí zhruba 40 procent celosvětové produkce mobilních telefonů. Včetně iPhonů a tabletů iPad. Hon Hai se též zavázal hradit licenční poplatek z každého prodaného s operačním systémem Android a Chrome, které ve svých továrnách vyrobí.

BRAND24

Microsoft podle všeho vydělává na licenčních poplatcích za Android více než na svém operačním systému pro mobilní telefony Windows Phone. Už v roce 2011 vyšlo najevo, že například společnost HTC platí Microsoftu za každý prodaný telefon s Androidem 5 dolarů. Korejský Samsung pak podle neoficiálních informací částku mezi deseti a patnácti dolary.

Zdroj: TechCrunch 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).