Hlavní navigace

Microsoft zatím neprozradí, jak bude SkyDrive dál fungovat

31. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Microsoft zatím nechce říci, jestli bude SkyDrive primárně směrovat všechna data výhradně do cloudu jako ve Windows 8.1. Provozovatelé konkurenčních služeb tento koncept odmítají.

Microsoft zatím nechce prozradit, jak nadále bude fungovat synchronizační utilita jeho cloudového úložiště SkyDrive. Otázky a pochybnosti se vynořily s příchodem nových Windows 8.1, kde je synchronizace souborů již systémovou funkcí, ale pracuje na jiném principu než samostatná utilita určená pro předešlé verze systému od Windows Vista výše (stejně jako utilita pro OS X).

Utilita automaticky synchronizuje veškerá data mezi složkou SkyDrive na pevném disku a internetovým úložištěm služby SkyDrive v obou směrech. Uživatelé tak mají synchronizovaná data vždy uložená jak lokálně v počítači, tak v internetovém úložišti. To je obvyklý postup i pro naprostou většinu konkurenčních služeb na libovolné platformě klasických PC.

Ve Windows 8.1 však při synchronizaci všechna data primárně míří do internetového úložiště. Ve složce SkyDrive na pevném disku jsou synchronizovány jen tzv. chytré soubory. Jedná se o datově menší soubory pouze zastupující skutečné soubory uživatelů v plné velikosti. Ty se z internetového úložiště načtou až na vyžádání (např. při otevření prostřednictvím chytrého souboru).

Výrazně se tak omezila offline dostupnost synchronizovaných dat. Pokud si uživatel ve složce SkyDrive vysloveně nenastaví, že konkrétní soubor či podsložku chce mít k dispozici také offline, tak pro přístup k nim prostřednictvím tzv. chytrých souborů potřebuje internetové připojení. Přejde na tento poměrně nezvyklý způsob synchronizace i utilita SkyDrive např. pro Windows 7?

V současné chvíli nemůžeme k tomuto poskytnout bližší informace. Zatím se jedná o funkci systému Windows 8.1“, řekl pro server Lupa.cz k novému synchronizačnímu mechanismu Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client v české pobočce společnosti Microsoft. SkyDrive ve Windows 8.1 tak alespoň prozatím bude fungovat jinak než pod ostatními systémy.

Synchronizace chytrých souborů má prý ušetřit objem přenášených dat a snížit spotřebu úložné kapacity v zařízení. Dlužno dodat, že Microsoft nejedná bezprecedentně. Google ve svém systému Chrome OS na zařízeních typu Chromebook a Chromebox umožňuje přímý přístup do úložiště Google Drive dokonce zcela bez možnosti synchronizace obsahu s lokálním úložištěm.

Utilita Google Drive pak zástupné soubory používá již delší dobu pro dokumenty, tabulky, prezentace či kresby vytvořené ve webově orientované kancelářské sadě Google Docs, pro které Google Drive poskytuje neomezený prostor.. Kompromisní funkcionalitu nabízejí konkurenční služby SugarSyncWuala.

Ty podporují synchronizaci libovolných složek napříč pevným diskem nebo i více disky, ale zároveň jsou schopné namapovat cloudové úložiště jako další pevný, resp. síťový disk. Provozovatelé obou služeb tuto funkcionalitu vyzdvihli, když jsme se jich ptali, jak hodnotí tzv. chytré soubory ve Windows 8.1. O přechodu na tento model synchronizace prý vůbec neuvažují.

MMF24

Provozovatelé služby SugarSync se domnívají, že s podporou klasické synchronizace i přímého přístupu do cloudového úložiště jsou „v evoluci internetových úložišť“ dále, než Microsoft a jeho SkyDrive pro Windows 8.1. Wuala rovněž kombinuje klasickou synchronizaci a přímý přístup do úložiště, k čemuž ještě přidává podporu jednosměrného zálohování.

Matador Dropbox, podle informací, které máme k dispozici, nehodlá v dohledné době na zavedeném způsobu synchronizace nic měnit. Podle provozovatelů služby je prý pro uživatele „maximálně srozumitelný a zcela transparentní.“ O úspěšnosti používaného konceptu synchronizace prý svědčí to, že všechny později příchozí služby zvolily totožný koncept.

Jaký z existujících konceptů je vám nejbližší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).