Hlavní navigace

Největší internetové novinky Windows 8.1: SkyDrive, Skype i vyladěný IE 11

18. 10. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Internet stále více prorůstá do operačních systémů. Podle toho vypadají i Windows 8.1. Přinášejí zcela nově fungující SkyDrive, předinstalovaný Skype a další internetové novinky.

Rok po vydání původních Windows 8 přicházejí nové Windows 8.1. Připravili jsme pro vás shrnutí novinek, které se více či méně týkají právě Internetu. Těch rozhodně není poskrovnu. Windows 8.1 přinášejí například předinstalovaný Skype v nové verzi, integrovaný SkyDrive s netradičním způsobem synchronizace souborů, nový Internet Explorer 11, vylepšený Windows Store, ale také například omezenou podporu online služeb třetích stran.

Předinstalovaný Skype bez Facebook Chatu

Původní Windows 8 přinesla jednoduchou aplikaci Messaging podporující čistě textovou komunikaci prostřednictvím služeb Facebook Chat a Microsoft Messenger. De facto šlo o dočasné řešení, než Microsoft konsoliduje své komunikační služby a odladí aplikaci Skype pro prostředí Modern UI. Její první verze zamířila do Windows Store jen několik dní po uvedení Windows 8 na maloobchodní trh.

Ve Windows 8.1 aplikaci Messaging nahrazuje právě předinstalovaný dotykový Skype. Vedle textové komunikace samozřejmě podporuje bezplatné internetové volání a videohovory i levné volání do pevných a mobilních telefonních sítí. Ovšem nepodporuje Facebook Chat. Obecně platí, že oproti desktopové verzi zůstává dotykový Skype nadále chudým příbuzným. Desktopovou verzi je nutné v případě zájmu instalovat manuálně.

Skype a další dotykové aplikace nyní mohou běžet v postranním panelu vedle klasického desktopového prostředí

Do dotykové verze za poslední rok vývojáři doplnili podporu videohovorů ve vysokém rozlišení (až 1080p), podporu videozpráv, funkci pro sdílení souborů či možnost blokování kontaktů. Ve Windows 8.1 je možné přijímat hovory přímo na zamykací obrazovce. Stále ale dochází k nepraktickému promíchávání off-line a on-line kontaktů, což není jediný předmět kritiky.

Dotykový Skype nadále nepodporuje přepínání mezi účty. Kdo v rámci služby Skype používá dva různé účty (např. jeden osobní a druhý pracovní), má si podle představ Microsoftu vytvořit i dva různé uživatelské účty ve Windows 8 a vyšších. Používat jednu on-line identitu pro systém a druhou pro komunikaci je také momentálně nemyslitelné.

Hodně se toho namluvilo a napsalo o tom, jestli Microsoft skutečně zařadí Skype přímo mezi předinstalované aplikace (ještě v preview verzi tomu tak nebylo). Svým způsobem je to „dráždění“ antimonopolních úřadů. Skype podle Microsoftu má 300 milionů aktivních uživatelů, kteří denně provolají dvě miliardy minut. Ve svém tržním segmentu je jasnou jedničkou.

Dotykový Skype má oproti své první verzi vydané téměř před rokem mnohem střídmější a elegantnější design.

Když Evropská komise pokutovala Microsoft za předinstalovaný Windows Media Player, redmondský softwarový gigant zareagoval přeřazením řady předinstalovaných aplikací z Windows Vista do samostatně vyvíjeného a šířeného balíčku Windows Live Essentials, kde byl i komunikační klient Windows Live Messenger, na který se pro změnu zaměřily jihokorejské úřady.

Microsoft sice již do původních Windows 8 integroval řadu vlastních služeb včetně vyhledávače Bing, ale vesměs šlo o služby, které ve svém tržním segmentu nepatří k největším anebo mají velmi silnou konkurenci. Skype je ovšem v jiné pozici. Uvidíme, jak zareaguje například Google, který letos mobilizuje své síly, aby z Hangouts byla plnohodnotná konkurence pro Skype.

Cloudové funkce pod značkou SkyDrive

Microsoft ve Windows 8.1 pod značkou SkyDrive sjednocuje cloudové funkce systému, jako je třeba ukládání nejrůznějších nastavení systému do cloudu, z něhož může být jednoduše obnoveno po reinstalaci systému, synchronizováno mezi různými souběžně používanými zařízeními nebo přeneseno na nové zařízení.

Do cloudu vedle nastavení systému Windows 8.1 a uživatelských dat z prohlížeče Internet Explorer 11 nově míří také přizpůsobení obrazovky Start a seznam nainstalovaných aplikace z Windows Store. Při reinstalaci systému nebo přechodu na nové zařízení se tak aplikace, nastavení i data obnoví z cloudu. To vše lze rovněž synchronizovat mezi zařízeními.

Přímo z nastavení Windows 8.1 lze navýšit kapacitu úložiště SkyDrive, pod jehož značku se přestěhovaly veškeré synchronizační funkce.

V přepracovaném nastavení systému se všechny tyto cloudové funkce nacházejí pod značkou SkyDrive. Nově lze také přímo v nastavení systému sledovat vyčerpanou kapacitu v úložišti SkyDrive a eventuálně si přikoupit další. Do příchodu Windows 8.1 navýšení kapacity úložiště bylo možné jen přes webové rozhraní. SkyDrive se ale nyní více sžívá s off-line prostředím.

Zbrusu nová synchronizace souborů

SkyDrive měl být hluboce integrován již do původních Windows 8. Jako úložiště souborů hrál v čisté instalaci systému ale marginální roli, protože Microsoft připravil jen poměrně primitivní dotykovou aplikaci pro přístup k souborům v internetovém úložišti, jejich stahování do zařízení nebo naopak nahrávání ze zařízení.

Chyběla tedy podpora přístupu z klasického desktopového prostředí a především podpora synchronizace. Ve Windows 8.1 hraje cloudové úložiště SkyDrive mnohem větší roli. Synchronizace však funguje jinak, než mohou být uživatelé zvyklí z dosud samostatně šířené desktopové utility SkyDrive pro Windows Vista a vyšší. Jestli lépe nebo hůře, posuďte sami.

Úložiště SkyDrive je s novými Windows 8.1 mnohem lépe provázáno oproti původním Windows 8.

V případě samostatné utility SkyDrive platí, že si na pevném disku vytvoří stejnojmennou složku, jejíž kompletní obsah je synchronizován mezi všemi počítači. Uživatel si nanejvýš může ze synchronizace vyloučit některou z podsložek. Ve Windows 8.1 ovšem SkyDrive automaticky nesynchronizuje s lokální složkou vše, co obsahuje cloudové úložiště.

Microsoft uživatelům Windows 8.1 slibuje úsporu objemu přenášených datnižší spotřebu úložné kapacity zařízení. Je zřejmé, že cílí především na uživatele přenositelných zařízení od notebooků přes ultrabooky po tablety. Právě v případě těchto zařízení se uživatelé potýkají s omezenou a špatně rozšířitelnou úložnou kapacitou, neřkuli datovými limity mobilních připojení.

S lokální složkou SkyDrive jsou synchronizovány namísto originálních souborů tzv. chytré soubory, které mají výrazně menší datový objem. Fungují svým způsobem jako zástupci. Uživatel díky nim vidí ve složce SkyDrive obsah svého cloudového úložiště, ale oproti dnešku jej nemá kompletně uložený také ve svém zařízení.

Originální soubor se z cloudového úložiště načte až při otevření prostřednictvím zástupného chytrého souboru (tedy na vyžádání). Případné uložené úpravy souboru se pak synchronizují s cloudem. Dosud ale SkyDrive (stejně jako konkurenční služby) měl tu výhodu, že data synchronizovaná s cloudem byla vždy dostupná také off-line. Jak je tomu ve Windows 8.1?

Uživatel si může označit jakýkoliv obsah z cloudového úložiště SkyDrive, který chce mít vždy dostupný v off-line režimu. Je to otázka dvou kliknutí. Pokud si uživatel vybere například jeden soubor, tak se stáhne na disk do složky SkyDrive v originální podobě namísto svého zástupného chytrého souboru. Dál už je pak originální soubor uložený off-line klasicky synchronizován s cloudem.

Proč Microsoft nenabízí přímý přístup do cloudového úložiště? Zvolené řešení je prý praktičtější. Uživatel například může procházet úložiště, aniž by byl limitován rychlostí připojení. Je pravda, že právě s rychlostí procházení bývá problém u služeb SugarSync či Wuala, které dovedou cloudové úložiště namapovat jako další pevný resp. síťový disk.  

SkyDrive nahrazuje knihovny

SkyDrive ve Windows 8.1 může, ale nemusí být výchozím úložištěm pro ukládání veškerých souborů. Je to otázka nastavení. I pokud je SkyDrive nastaven jako výchozí úložiště, lze si z dialogového okna pro ukládaný soubor vybrat jiné umístění na pevném disku. Nelze tedy říci, že by Microsoft chtěl data uživatelů do svého cloudu nasměrovat nějakým „silovým“ způsobem.

Ve Windows 8.1 je SkyDrive výchozím úložištěm souborů, ale uživatelé nemusejí všechny své soubory směrovat do cloudu.

Nicméně přece jen se Microsoft snaží uživatele pomaličku směrovat k ukládání dat do cloudu. Podobně jako Apple a obzvlášť pak Google. Ve Windows 8.1 svým způsobem SkyDrive nahrazuje knihovny, které se poprvé objevily ve Windows 7 s cílem usnadnit třídění dat podle typu. Ve Windows 8.1 jsou ale ve výchozím nastavení knihovny skryté.

Windows Explorer (Průzkumník) na jejich původním místě zobrazuje právě odkaz na složku SkyDrive s vyhrazenou podsložkami pro obrázky a pro dokumenty. Kromě toho dotyková aplikace Camera (v české lokalizaci Fotoaparát) volitelně nabízí automatické ukládání fotek na SkyDrive. To je logické, protože aplikace služeb Dropbox či SugarSync pro Android a iOS nabízejí podobnou funkci.

Omezení obsahových hubů

Řada aplikací v původních Windows 8 funguje jako tzv. hub, kde se sbíhají data z různých služeb. Ve Windows 8.1 ale Microsoft omezuje podporu služeb třetích stran v předinstalovaných aplikacích. Více se soustředí na své vlastní služby. To svým způsobem lze chápat jako pokus přivést nové atraktivní aplikace do Windows Store.

Například v předinstalovaných aplikacích Windows 8.1 uživatelé nenaleznou podporu komunikační služby Facebook Chat a aplikace Photos (Fotky) již nepodporuje prohlížení fotek sdílených na sociální síti Facebook nebo na komunitním serveru Flickr, který nyní vlastní Yahoo. Microsoft však podporu služeb třetích stran neukončil úplně.

Služby od jiných provozovatelů podporují aplikace Mail (Pošta), People (Lidé) a Calendar (Kalendář). Služby jsou buď podporovány jmenovitě (zejména sociální sítě), nebo obecně hlavně díky technologii Exchange ActiveSync (e-maily, kontakty a kalendář). Pro přístup k e-mailovým službám je ještě podporován IMAP.

Vyladěný Internet Explorer 11

Součástí Windows 8.1 je také nový Internet Explorer 11. O novinkách v jeho dotykové verzi jsme referovali již dříve, takže jenom stručně. Microsoft upravil uživatelské rozhraní tak, že všechny ovládací prvky jsou soustředěny u spodního okraje displeje. Nově se hned nad spodní lištou s adresním řádkem a navigačními tlačítky zobrazuje i lišta pro přepínání mezi otevřenými stránkami.

Dotykový Internet Explorer 11 soustředí všechny své ovládací prvky do spodní části displeje. Nově včetně lišty pro přepínání mezi otevřenými stránkami, kterých může být až sto.

Ve stejném prostoru se nadále zobrazují návrhy při zadávání webové adresy či vyhledávacího dotazu. Nově se zde objevují také záložky resp. oblíbené položky (bookmarks), které předchozí Internet Explorer 10 ve své dotykové variantě nepodporoval. V novém detailnějším nastavení lze zakázat automatické skrývání spodní lišty s adresním řádkem a navigačními tlačítky.

Jediným podporovaným plug-inem zůstává Flash Player, ovšem již od počátku je funkční na naprosté většině webů. Pouze weby, kde prokazatelně způsobuje problémy, jsou zařazené na blacklist. To platí i pro dosavadní dotykový Internet Explorer 10, ale ten původně přicházel na trh s opačným konceptem, kdy naopak existoval whitelist s weby, pro které byl Flash Player výjimečně povolen.

Klasická desktopová verze podporuje plug-iny nadále bez omezení. Flash Player je opět součástí systému, takže se bude opět aktualizovat v režii Microsoftu přes službu Windows Update. V dotykové verzi prohlížeče Internet Explorer 11 byl navýšen limit pro najednou otevřené stránky z dřívějších deseti na nynějších sto.

Dotyková i desktopová verze prohlížeče mají stejné technologické pozadí, takže shodně podporují nové webové technologie pro streamování zpoplatněného obsahu z video-on-demand služeb jako je třeba Netflix, aniž by k tomu byl třeba plug-in. Jako poslední významnější prohlížeč Internet Explorer zavádí podporu WebGL, webové technologie pro hardwarově akcelerovanou 3D grafiku.

Internet Explorer od své jedenáctkové verze jako poslední významný prohlížeč zavádí podporu WebGL, tedy webové technologie pro hardwarově akcelerovanou 3D grafiku.

Internet Explorer v nové verzi rovněž jako poslední tržně významný prohlížeč přichází s podporou experimentálního protokolu SPDY. Ten řeší některé nedostatky tradičního HTTP patrné na výkonu dynamických webů a webových aplikací. Microsoft zapracoval na výkonnostní složce i v jiných oblastech a doplnil podporu dalších webových technologií.

Přepracovány byly nástroje pro webové vývojáře. Mají nejen nové uživatelské rozhraní, ale také nové funkce zaměřené třeba na ladění výkonu.  Internet Explorer 11 bude k dispozici rovněž pro Windows 7, takže se novinkám v oblasti výkonu prohlížeče, vývojářských nástrojů a webových technologií budeme podrobněji věnovat v samostatném článku.

Těsnější spojení s vyhledávačem Bing

Microsoft i ve Windows 8.1 nadále udržuje těsné pouto mezi systémem a svým dosud nepříliš úspěšným vyhledávačem Bing. Ten sice již ve Windows 8.1 nemá vlastní aplikaci, ovšem jeho služby jsou integrované do systémového vyhledávání, které se v původních Windows 8 stalo jedním z hlavních cílů kritiky, takže bylo zcela přepracováno.

Nyní ve výchozím nastavení kromě souborů a složek či položek nastavení systémové vyhledávání nabízí také relevantní webový obsah od webů přes obrázky po videa. Webový obsah samozřejmě zprostředkovává vyhledávač Bing. Volitelně ale lze přepnout na klasické prohledávání obsahu pevného disku stejně jako naopak lze rovnou přes Bing hledat obrázky či videa on-line.

Systémové vyhledávání bylo opět ve Windows 8.1 zcela přepracováno. Nyní kombinuje off-line i on-line výsledky vyhledávání. On-line hledá vyhledávač Bing.

Inovována byla také aplikace Maps (Mapy) čerpající podklady z webových Bing Maps. Ty stále nejsou pro české uživatele tak atraktivní jako Google Maps či Mapy.cz, což se logicky promítá i do aplikace Maps (Mapy). O novinkách tedy jen stručně. Ostatně některé pronikly již do aplikace pro původní Windows 8. Např. přidávání lokací mezi oblíbené pro rychlejší přístup k nim.

Microsoft také doplnil zjištění aktuální zeměpisné polohy. Při hledání lokace na mapě nebo plánování trasy lze načíst adresu z kontaktů v aplikaci People (Lidé).  Plánovat trasu je nyní možné nejen pro jízdu automobilem, ale také pro cestu pěšky nebo prostředky hromadné dopravy. Plánovač trasy umí zohlednit, kdy uživatel chce vyrazit z výchozího bodu nebo dorazit do cíle.

Windows Store s automatickou aktualizací

Na závěr článku jsme si nechali Windows Store. Windows 8.1 konečně podporuje automatické aktualizace aplikací. V původních Windows 8 je uživatel pouze informován o dostupnosti novější verze aplikace, ale instalaci vždy musí spustit manuálně. Aktualizace přitom vychází velmi často jako v případě aplikací pro Android či iOS.

ebf - partner 1

Microsoft pro uživatele Windows 8.1 předělal uživatelské rozhraní. Ve Windows Store. Zjednodušil prohledávání nabídky dostupných aplikací a doplnil nové možnosti jejich filtrace. Windows Store nyní doporučuje aplikace na základě již nainstalovaných aplikací. Zkrátka Windows Store dospívá. Žádná jeho úprava však nevyřeší ten hlavní problém: chabou nabídku kvalitních aplikací.

V přepracovaném Windows Store nabízí Facebook svou první oficiální aplikaci pro dotykové prostředí od Microsoftu.

Za poslední rok tu určitý posun k lepšímu nesporně je, ale v tvrdé konkurenci platforem Android a iOS, které jsou na tabletech mnohem déle, dosavadní zlepšení ani zdaleka není dostatečné. Aplikace z Windows Store zatím dovedou plnit spíše doplňkovou úlohu zejména na konvertibilních přenosných počítačích a stolních all-in-one počítačích s dotykovým displejem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).