Hlavní navigace

Milion hodin, strávených na XChatu

14. 9. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Provozovatelé zřejmě největšího českého chatovacího serveru XChat včera oznámili, že za 14 měsíců jejich fungování už stihli tisíce jejich uživatelů na jejich serveru dohromady strávit milion hodin, tedy skoro dva celé lidské životy. Když o tom tak přemýšlím, trochu mne mrazí.

Co všechno toto číslo znamená? Převedeno na roky se jedná o více než 114 let. Přitom se jedná pouze o čas, který návštěvníci strávili skutečně komunikací. Nezapočítává se čas, který byli buď na pomocných stránkách (např. při nastavování osobních parametrů chatu, hledání v databázi uživatelů aj.) nebo na dalších integrovaných službách (XForum – diskusní skupiny, XMail – webový mailserver).

Další možný pohled na toto číslo získáme, když jej podělíme dobou, po kterou server běží. Spuštěn byl v průběhu loňského července. To znamená, že v současné podobě existuje něco přes 400 dní. Z toho nám vyjde číslo 100, které udává přibližný průměrný počet „chatujících“. Je nutné si uvědomit, že se jedná o průměr celodenní (tzn. včetně nočních hodin s obecně nízkou návštěvností), který je počítaný od samého začátku fungování služby. Tehdy byly maximální hodnoty počtu současných (v tom smyslu, že uživatel, který nic nenapíše po víc než 15 minut je automaticky z chatu vyřazen) diskutujících kolem 50. Současné maximum (dosažené před prázdninami) je již vyšší než 800. To je více než 16-ti násobný nárůst za rok.

Zábava je dnes tím, co na Internetu táhne, ale lačný uživatel přitom nemá příliš možností, jak se vybít. Jednou z mála interaktivních služeb tak jsou právě nejrůznější chaty, které zažívají boom zájmu. Ještě jednou se však musím vrátit k těm skoro dvěma lidským životům, které uživatelé XChatu za rok a kousek dokázali doslova prokecat. Vás to neděsí?

ebf 24 - tip duben

No ale když si zase člověk uvědomí, kolik reklamních bannerů za tu dobu stihli protočit… :-)

Marek Antoš, Pavel Francírek

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).