Hlavní navigace

Mininova.org se musí zbavit odkazů na nelegální kopie

27. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vedle The Pirate Bay se pod právní palbou ocitá také konkurenční Mininova.org. Nizozemský soud správcům serveru nařídil do jednoho měsíce odstranit odkazy vedoucí k nelegálně šířenému obsahu. Toho se domáhala antipirátská organizace BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), která v Nizozemsku chtěla i zablokovat přístup na The Pirate Bay a první kolo právní bitvy vyhrála. Erik Dubbelboer, zakladatel serveru Mininova.org, říká, že pro uspokojení soudu by bylo potřeba od…

Vedle The Pirate Bay se pod právní palbou ocitá také konkurenční Mininova.org. Nizozemský soud správcům serveru nařídil do jednoho měsíce odstranit odkazy vedoucí k nelegálně šířenému obsahu. Toho se domáhala antipirátská organizace BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), která v Nizozemsku chtěla i zablokovat přístup na The Pirate Bay a první kolo právní bitvy vyhrála. Erik Dubbelboer, zakladatel serveru Mininova.org, říká, že pro uspokojení soudu by bylo potřeba od základu změnit způsob fungování projektu.

Soud v Utrechtu však hrozí sankcemi. Mininova.org podle rozhodnutí soudu svým působením přispívá k trestné činnosti a má na tom zisk díky reklamě. Jádro rozsudku je tedy dost podobné tomu, který na jaře vynesl švédský soud nad trojicí z The Pirate Bay, kterou poslal na rok za mříže. Nizozemský soud nesouhlasí s argumentem provozovatelů serveru Mininova.org, že je pro ně v současnosti nemožné rozlišovat legálně a nelegálně šířené materiály. Soudu nestačilo odstraňování odkazů na požádání držitelů autorských práv. Provozovatelé serveru prý měli automaticky předpokládat, že komerční díla jsou přes BitTorrent šířena převážně nelegálně. (Novinky.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).