Hlavní navigace

Místo CDMA pustí LTE. O2 zvažuje náhradu staré technologie

18. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: O2
O2 hledá cesty, jak naroubovat LTE na všechny své frekvence. Teď má políčeno i na pásmo, ve kterém se rozjíždělo mobilní volání v Česku.

Podle informací ČTK operátor zvažuje, že by místo mobilní datové sítě CDMA v pásmu 450 MHz nasadil vysokorychlostní technologii LTE. Mohl by přitom využít stávající vysílače a rychlými daty pokrýt rozsáhlé území. 

Představa nové sítě v pásmu 450 MHz je taková, že by podle ČTK mohlo jít o neveřejnou síť, například pro bezpečnostní složky. Operátor si bude muset ale nápad ještě nechat posvětit od ČTÚ. 

MMF24

Na podatelnu regulátora ale zatím žádná žádost O2 na změnu využívání pásma 450 MHz nedorazila. „Příděl O2 v tomto pásmu umožňuje využití pouze technologie CDMA,“ dodává mluvčí úřadu Martin Drtina.

Vize O2 je ale taková, že LTE je nástupcem staré technologie, která ale zachraňovala operátory v počátcích mobilního internetu. „Nabízet LTE na frekvenci 450 MHz je možná budoucí varianta využití tohoto pásma. Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to skutečně ukončení CDMA služeb, respektive jejich převod na LTE,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).