Hlavní navigace

Modročervený let

15. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak se asi na Internetu můžete prezentovat "kamenná" letecká společnost? Tuto otázku pomůže zodpovědět kritika internetových stránek Českých aerolinií (ČSA), které má na svědomí designér Michal Oppitz, z jehož brněnské dílny pochází i nedávno recenzovaný web softwaru Declinator.

593
http://www.csa­.cz/

Po recenzi prezentace aplikace Deklinator mám dnes před sebou další internetovou stránku, na jejímž vzhledu se podílel český designer Michal Oppitz (http://www.mon­key.cz/). Avšak narozdíl od té předchozí, jíž jsem byl docela zklamán, se mi web Českých aerolinií (ČSA) velmi líbí.

Vše začíná úvodní obrazovkou, která dává na výběr ze dvou jazyků a rovněž nabízí tzv. pull-down formulářový prvek s odkazy na světové prezentace ČSA. Už na této stránce je patrný grafický styl a barevná kombinace, vycházející z loga – tj. modrá a červená. S těmito barvami je zacházeno velmi opatrně, a nutno podotknout, že také zdařile.

Nelíbil se mi zejména text „Ve vzduchu jako doma“. Ten se do kompozice příliš nehodí, ale možná je to způsobeno tím, že oproti logu ČSA není font tolik zešikmený. Jinak této obrazovce nemám co vytknout, dobrým nápadem je například zvýraznění odkazu na českou jazykovou verzi (předpokládá se, že české stránky ČSA budou navštěvovat hlavně čeští surfaři).

Po výběru jazykové mutace (dle zběžného srovnání se česká a anglická verze liší skutečně jen jazykem) vás čeká stránka novinek a horkých nabídek. Graficky působí vyrovnaně a čistě, včetně horního oranžového bloku s programem OK plus a formuláři letového řádu (vyhledávání spojů a online booking).

Součástí obrazovky je hlavní menu, které je až neuvěřitelně rozsáhlé. Je orientováno horizontálně, a jeho položky se rozbalují – jiné řešení si při takovém objemu snad ani neumím představit. Asi kvůli tomu chvíli trvá, než se podskupiny nabídky rozbalí…

Čeho jsem si na poprvé nevšiml, je jakési „nadmenu“ u spodního okraje okna prohlížeče, které obsahuje odkazy na nejdůležitější části prezentace (např. kontakty, email apod.), a rovněž umožňuje vyhledávání. To je fulltextové a vypisuje pouze titulky stránek, na nichž se hledaný řetězec nachází – což zdržuje návštěvníka, protože je musí ručně procházet a doufat, že najde to, co hledá. Proto bych raději uvítal jako výsledek hledání nejen titulek stránky, ale také alespoň její stručný popis.

Pokud jde o grafické zpracování podstránek, téměř bych neměl výhrad. Mně samotnému se velmi líbí. Působí, jak jsem zmínil již v úvodu článku, čistě a moderně, zároveň je však design přehledný a dostatečně „seriózní“. Jedinou výtku bych měl již tradičně ke kerningu některých textů – tentokrát konkrétně nadpisů obrazovek. U nich mají písmena nejen špatný rozpal (mezery mezi znaky), ale písmenka jsou také o několik pixelů níže či výše, než je linie řádku.

Validátor prezentaci vytýká hlavně absenci ALT alternativních popisků obrázků, a také se mu nelíbí, že stránky obsahují v tagu BODY parametry pro modifikaci jejích okrajů. Vyjma tohoto nedokázal validátor detekovat typ dokumentu a jeho kódování – způsobeno je to tím, že tyto parametry jsou v HTML zdroji stránek uváděny v apostrofech, místo uvozovek. Netuším, proč tomu tak je, sám bych se přimlouval za klasické uvozovky. Novému Internet Exploreru sice zobrazení češtiny nedělalo problémy, ale neumím si představit, jak si s apostrofy poradí ostatní prohlížeče.

Zobrazení prezentace je na platformě Windows v nejdůležitějších prohlížečích již tradičně téměř bezproblémové. Stojí za zmínku snad jen to, že v Opeře se špatně zobrazuje spodní šedivá nabídka.

DT24

Závěrečné hodnocení – 8/10.

V rubrice SkrzNaSkrz vycházejí pravidelně každý pátek recenze webů tvořených předními českými webdesignerskými studii. Web vybírá redakce ze seznamu referencí, které webdesignerská studia a webdesigneři zveřejňují na svých prezentacích. Web je recenzován redaktorem Lupy a nezávisle na něm též dvěma osobnostmi (vybranými redakcí), kde jedna pochází z řad tvůrců webů (od konkurence hodnoceného) a druhá je vybírána mezi profesionálními uživateli Internetu.

Líbí se vám design prezentace ČSA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již několik let zabývá počítačovou grafikou a internet designem. Mezi jeho další koníčky patří například klasická fotografie či poslech kvalitní hudby.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).