Hlavní navigace

Moredays.com: Elektronický diář inspirovaný papírovým kalendářem

1. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Podnikatel, cestovatel a fotograf Filip Molčan by na nabitém trhu online kalendářů a plánovačů rád prorazil s „rukodělným“ přístupem k návrhu aplikací. Velkou inspirací pro poslední projekt mu byl také pobyt v Silicon Valley sponzorovaný vládní agenturou CzechInvest.

Představte, prosím, čtenářům ve stručnosti svůj projekt.

Moredays je aplikace pro správu času: úkolů, schůzek, poznámek či kontaktů. To všechno se snažíme dělat jednoduchou a zábavnou formou. Používáme obrázky, fotografie, nálepky a další principy, které lidé znají z papírových diářů. Snažíme se skloubit to nejlepší ze světa papírových diářů a elektronických systémů.

Filip Molčan ve své pracovně

Proč jste zvolili jméno Moredays?

Věříme, že díky používání Moredays získáte víc lepších dní pro svůj život. A protože byla kupodivu volná doména Moredays.com.

Máte za sebou pobyt v Silicon Valley s podporou CzechInvestu. Co vám přinesl a co si obecně myslíte o podpoře internetových startupů ze strany státu

Pobyt v Silicon Valley je velká příležitost pro každý startup, který chce vstoupit na mezinárodní trh. Tak tomu bylo také v našem případě.

Trh a uživatelé v USA jsou jiní než u nás. Proto bylo pro náš tým tak přínosné představit tam svůj produkt a získat zpětnou vazbu od uživatelů a investorů. Navíc se nám podařilo nasbírat některé zajímavé kontakty, partnery a zajistit si prvotní podporu u novinářů a bloggerů.

Podpora startupů od státu či jakýchkoliv jiných institucí funguje všude ve světě. CzechAccelerator je podle mého názoru velice dobře postavený. Zatímco finanční podpora na cestu nebo pobyt na místě je opravdu jen symbolická, můžete získat nemalé finanční prostředky na účast na konferencích nebo peníze na služby nakupované v USA, například na právní poradenství, patenty či konzultace. Navíc je i přes státní podporu investice soukromníků do spoluúčasti tak vysoká, že se nebojím zneužití programu k nějakým „výletům“.

V současnosti máte v provozu webovou verzi služby a připravujete aplikaci pro chytré telefony a tablety. Vydáte se cestou nativních aplikací nebo univerzálního HTML 5?

Jdeme cestou nativních aplikací, během několika týdnů budou vydány verze pro iPhone a iPad, následovat pak bude verze pro Android a zvažujeme i další platformy.

Kolik lidí v současnosti na projektu pracuje?

Na projektu v současné době pracuje 5 lidí a několik spolupracovníků ze zahraničí, kteří nám pomáhají s testováním, přizpůsobením pro místní trhy nebo marketingem. Veškerý vývoj probíhá a bude probíhat v Česku.

Filip Molčan (30)

Vaše služba zaujme svým vzhledem, který je blízký papírovým zápisníkům. Jaké služby jste vy sami používali pro organizaci času před spuštěním Moredays?

Osobně jsem používal různé systémy – od GTD aplikací (Things, OmniFocus, Nozbe…), přes papírové diáře (FranklinCovey, Moleskine) až po žluté papírky. Právě nespokojenost se všemi používanými řešeními mě dovedla k projektu Moredays. Všechny systémy typu GTD nebo FranklinCovey jsou skvělé, ale kolik lidí je schopno je opravdu používat? A kolik lidí to baví? Věřím tomu, že člověk efektivně plánuje ve chvíli, kdy používá systém, který ho baví – a na tom je postaven Moredays.

Lidé jsou v používání nástrojů pro organizaci času poměrně konzervativní. Jaké možnosti synchronizace, exportu a importu s dalšími službami nabízíte?

V současné době máme spuštěnou experimentální podporu pro synchronizaci s Google Apps, pracujeme na podpoře pro Evernote a iCloud. Další služby budou následovat.

Ruční práce

Ruční práce

V současnosti lze použít Moredays jako náhradu kalendáře, poznámkového bloku, deníku a správce kontaktů. Chcete službu ještě rozšiřovat o další funkce, nebo se zaměříte spíš na zlepšování těch stávajících? 

Zaměření aplikace se nejspíš rozšiřovat nebude, spíš chceme jít směrem k větší jednoduchosti, zábavě – tedy propojení se sociálními sítěmi, gamifikace či propojení elektronického a papírového světa.

Na čem chcete vydělávat?

Začneme s freemium modelem, tedy s placenou prémiovou verzí služby. Připravené máme ale i další modely pro monetizaci – ty bohužel v tuto chvíli nemohu prozradit.

Orientujete se především na zahraničí. Uvažujete kromě angličtiny i o dalších jazykových mutacích?

Hlavním trhem jsou Spojené státy, máme připravenou lokalizaci do češtiny a připravujeme další jazyky. Moredays je populární v Rusku a ve španělsky mluvících zemích, v těchto jazycích budou nejspíš další lokalizace.

Kdo jsou vaši největší konkurenti u nás a v zahraničí? V čem si myslíte, že jste lepší?

V podstatě cokoli, co vám pomáhá organizovat si život – od Outlooku přes Wunderlist až po papírové diáře. Konkurent, který by se snažil řešit organizaci života stejným stylem jako my, se zatím neobjevil, ale jistě je to jen otázka času.

Kde vidíte svůj projekt za tři roky? Čeho byste rádi dosáhli v letošním roce?

Chceme lidem dokázat, že správa jejich života může být jednoduchá, zábavná a hezká. Tento rok jsou pro nás klíčové mobilní aplikace a získání co největší základny uživatelů z celého světa. Za tři roky chceme mít co možná největší základnu uživatelů, kteří budou opravdu milovat náš produkt a kterým budeme pomáhat v každodenním plánování událostí nebo zaznamenávání vzpomínek.

Tipy C

Pokud by neexistoval Internet, v jaké oblasti byste se nejspíš realizoval?

Takový svět si neumím dost dobře představit, ale možná bych se věnoval papírovým diářům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).